onsdag 4 april 2018 21:01
SJU RESTAURANGER PÅ LIDINGÖ. I slutet av mars fick 311 restauranger och kaféer i Stockholms län besök av livsmedelsinspektörer från 24 av länets kommuner. Lidingö var en av kommunerna och här gjordes besök på elva av öns matställen. Sju av dem levererade vad de sagt, fyra höll inte det som utlovades på matsedeln. Lidingösidan har namnen på de sju som gjorde vad de sa.
”Får du det du betalar för?” var temat när livsmedelsinspektörerna gjorde sina besök. Det man riktade in sig på var om dyra livsmedel hade bytts ut mot billigare eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det.
De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in.
226 av 311 serveringar i länet kunde vid en kontroll intyga att de verkligen serverade det som stod på menyn. Några resultat från kontrollerna:
• Varor som presenterades som ekologiska eller Kravmärkta var nästan alltid det.
• Oxfilén var i 96 procent av fallen (vid 142 av 151 kontroller) verkligen oxfilé.
• Nötkött som sas vara svenskt fick nedslag vid 25 procent av fallen (vid 6 av 24 kontroller).
• Parmaskinkan kunde inte visas vara parmaskinka vid 41 procent av kontrollerna (35 av 85).
• Parmesanosten kunde inte visas vara parmesanost vid 37 procent av kontrollerna (48 av 137).
De sju på Lidingö som var godkända vid kontrollen var:
- Max
- Lidingö Saluhall
- Restaurang Näset
- Bosön, Olympiarestaurangen
- Lucas Restaurang
- Toscana
- Pizzeria Royal
Av de fyra som hade avvikelser var:
- 3 pizzerior
- 1 restaurang
- De serveringar på Lidingö som inte följt reglerna kommer att följas upp vid nya kontroller. Hjälper inte det har kommunen möjlighet att utfärda sanktioner mot de berörda, säger Kristofer Keber, Lidingö stads livsmedelsinspektör.
Några vanliga fel:
Feta
Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast användas om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av fårmjölk och getmjölk.
Parmesan
Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att Grana Padano förväxlas med Parmesanost.
Parmaskinka
Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.
Jan Sjöberg, Lidingösidan 2018-04-05 11:21
paul matell 2018-04-05 09:12
Anders Odéen 2018-04-05 08:55
Birgitta Olsen 2018-04-05 07:27
Staffan Anderberg 2018-04-04 23:22
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google