Väder Lidingö

Lidingö lördag 24 juni 2017 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Patrik A Edgren 23 jun 21:34 om En epok går i graven. Idag kom LT:s sista nummer

"Jag ska ta hem det här"

fredag 17 februari 2017 19:06

FEM TIMMARS TÄVLING. Om en dryg månad är det dags för Tintin Larsson att under fem koncentrerade timmar baka matbröd, franskbröd, vetebröd, wienerbröd och ett skådebröd. Varför? Jo då avgörs "SM Unga Bagare" i Göteborg. Till vardags arbetar han på Lidingö Bröd och Patisserie på Stockholmsvägen, och fram till tävlingen använder han nästan all sin fritid till att baka, baka och baka, allt för att bli bäst vid tävlingen.

Tintin Larsson på hemmaplan, Lidingö Bröd och Patisserie.Tintin Larsson på hemmaplan, Lidingö Bröd och Patisserie.

Tintin Larsson är 20 år, född i Avesta, och efter att ha gått Hushagsgymnasiet i Borlänge, som har ett program för Restaurang- och livsmedel, vidareutbildade han sig på Kristianstads Yrkeshögskola där han fick sitt gesällbrev som bagare och konditor.

Förra året deltog han i SM-tävlingen och kom tvåa. Nu har han laddat sedan årsskiftet och finslipat formen för att bli etta. Det är en hel del olika bröd som ska bakas under tävlingens fem timmar. 60 wienerbröd, 60 vetebröd, 60 franskbröd, 20-30 större bröd samt ett skådebröd eller en tårta. De tre bröd som ska vara 60 stycken ska bestå av fyra olika sorter, alltså 4 x 15 stycken. Och allt ska vara klart på fem timmar, annars blir det minuspoäng om man drar över tiden.

- Med det sortiment jag har i år hade jag vunnit förra året, säger Tintin, som ibland vässar formen genom att efter jobbet fortsätta med fem timmars provbakning. Dessutom har jag tränat med Juniorbagarlandslaget.

I bageriet säljs just nu många av Tintins provbröd, som naturligtvis är skapade med extra omtanke. Han har också ett eget tema vad gäller brödens form, nämligen "musik". Huvudtanken för skådebrödet (som alltså enbart görs för att var ett vackert skyltexemplar) är en fiolkropp. En del av wienerbröden har fått en dekoration som en not med en marsipansväng som sticker upp, en del bröd är försedda med G-klav som dekoration.

- Min dröm är att öppna eget. Men först ska jag bli superbra, säger Tintin Larsson.

I år har två finalister anknytning till Lidingö. Förutom Tintin Larsson så deltar Josefina Jaktlund, född och uppvuxen på Lidingö. Hon studerar nu på Kristianstads yrkeshögskola. För två år sedan deltog Cornelia Skalin i tävlingen. Även hon arbetade då på Lidingö Bröd och Patisserie och vann en plats i Juniorbagarlandslaget.

Fakta:
SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 27:e gången och äger rum på Ester Mosessons gymnasium mellan klockan 06.00 och 11.00 den 29 mars. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i EM för Unga Bagare. Första- och andrapristagarna belönas dessutom med ytterligare en fyra dagars inspirationsresa till i Europa, tillsammans med välrenommerade personer i branschen. Klockan 15.00 den 29:e mars utses vinnaren i köpcentret Nordstan i Göteborg.

Dela "Jag ska ta hem det här"

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google