Väder Lidingö

Lidingö måndag 30 mars 2020 v. 14

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Käppalas skolor fick Raoul Wallenbergspriset

måndag 28 januari 2008 00:06

Raoul-Wallenberg-1 Fackeltåg på Raoul Wallenbergdagen igår till Stadshusparken. Fr.v. Louise Schlyter, Carina Nilsson, Cecilia Wikström och Kjell Treslow.

Igår, den 27 januari, högtidlighölls Förintelsens dag på Lidingö genom ett fackeltåg till Raoul Wallenbergmonumentet och en ceremoni i Ansgarskyrkan.

Raoul-Wallenberg-1 Fackeltåg på Raoul Wallenbergdagen igår till Stadshusparken. Fr.v. Louise Schlyter, Carina Nilsson, Cecilia Wikström och Kjell Treslow.

Igår, den 27 januari, högtidlighölls Förintelsens dag på Lidingö genom ett fackeltåg till Raoul Wallenbergmonumentet och en ceremoni i Ansgarskyrkan.

På denna dag, som på Lidingö heter Raoul Wallenbergdagen, delas sedan år 2002 ett pris ut till elever, mellan årskurs 4 och gymnasiet, som agerar i Raouls Wallenbergs anda. I år gick priset till Käppala skolområde för att man utvecklat samarbetet med skolor i Lettlands huvudstad Riga. Prissumman var på 30 000 kronor.

Samarbetet startade redan 1994 som en hjälp till barnhem och till skolor för föräldralösa barn. Det har nu utvecklats till ett utbyte mellan elever och skolor vilket gör att förståelse och kunskap om skillnader i levnadsvillkor ökar samtidigt som attityder och värderingar förändras. Samarbetet ”medverkar till att sprida goda förebilder i Raoul Wallenbergs anda”, skriver juryn i motiveringen.

Raoul-Wallenberg 3 Käppala skolområde fick årets Raoul Wallenbergpris. Det togs emot av Laura Cornell, elevrådets ordförande. Fr.v. Gunnel Eklöf, ordförande i utbildningsnämnden, Kjell Treslow, kommunfullmäktiges ordförande, Laura Cornell och Ulla Thörnberg, bitr. utbildningschef.

Prisdiplomet överlämnades av kommunfullmäktiges ordförande Kjell Treslow till Laura Cornell, ordförande i Käppalas elevråd. Prissumman kommer att användas i det fortsatta hjälparbetet.
Raoul Wallenbergdagen började med att Carina Nilsson, kyrkoherde i Lidingö församling, höll tal i Stadshusparken om hur grupptillhörighet har pressat många att inte våga stå upp för den enskilda människan.
– Raoul Wallenberg visade att en enda person kan betyda så mycket.

Raoul-Wallenberg 4 Prästen och riksdagsledamoten Cecilia Wikström (fp) talade om Raoul Wallenbergs betydelse.

Inne i värmen i Ansgarskyrkan talade Cecilia Wikström, präst och riksdagsledamot, om ett besök hon gjort tillsammans med 18-åringar i Auschwitz och om all ofattbar ondska de såg och upplevde. Hon citerade den judiske nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer som skrev: Varje neutral människa är ett monster.

– Raoul Wallenberg vägrade att stå neutral. Han symboliserade kampen inom oss människor, att vilja göra gott för andra. Han gav oss ett hopp, en uppgift i mörkret, i den ofattbara ondskan, sa hon.

Cecilia Wikström tyckte också att man överallt i Sverige borde göra som Lidingö – ha en Raoul Wallenbergdag.

Teatergruppen Sláva sjöng och spelade därefter musik från bl.a. Bulgarien och Ryssland.
Raoul-Wallenberg 2 Det var härlig fart på sång- och dansnumren som teatergruppen Sláva framförde.
Raoul-Wallenberg-4

Dela Käppalas skolor fick Raoul Wallenbergspriset

Kommentarer

Visitor 2009-05-29 12:21

Очень интересно было познакомиться с материалом! Вы – молодец. (Det var intressant att läsa din material. Du är duktig.)

heloooo 2009-05-13 06:05

Большое спасибо! (Tack så mycket!)

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google