Väder Lidingö

Lidingö måndag 1 juni 2020 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Kronofogden fick visa det ryska huset från trottoaren

tisdag 28 augusti 2012 13:10

Peter Stigefelt och Anton Konechny (t.v.) från Kronofogden hade hand om visningen av huset på Kostervägen 5. Närmare fastigheten än så här kom man aldrig.

Peter Stigefelt och Anton Konechny (t.v.) från Kronofogden hade hand om visningen av huset på Kostervägen 5. Närmare fastigheten än så här kom man aldrig.

Huset på Kostervägen 5 i Baggeby som ägs av den Ryska federationen, och som Kronofogden ska sälja på auktion, se Lidingösidan den 7 augusti visades igår för hugade spekulanter. Men det var bara tre intresserade som försökte bilda sig en uppfattning stående på trottoaren cirka 20 meter från själva huset. Kronofogdens representanter informerade direkt att de inte tänkte gå in i fastigheten, så de två poliser som Ryska federationen begärt skulle vakta fick en lugn stund.

Fastigheten har värderats till 62 miljoner kronor. Men eftersom någon värderingsman aldrig fått komma in i huset är värderingshandlingen försedd med reservationer beträffande fastighetens invändiga standard. Auktion hålls den 7 september och då kan fler intressenter dyka upp. Hittills har fem-sex personer hört av sig med olika frågor.

– Om huset blir sålt kan det bli svårigheter med tillträdet om inte Ryska federationen tillåter det, sa kronofogdens representant Peter Stigefelt. Det är inte troligt att kronofogden skulle bistå med handräckning om en köpare vill ta sig in i just denna byggnad, något som spekulanterna bör beakta.

– Fastigheten har utmätts vid olika tidpunkter och domstolar har prövat frågan ifall diplomatisk immunitet skulle innebära hinder. Kronofogden gör dock bedömningen att så inte är fallet. Vår bedömning är att det är korrekt att gå vidare med en försäljning efter domstolarnas besked. Skulle auktionen sedan ogiltigförklaras av domstol får köparen tillbaka sina inbetalda pengar.

Om ingen bjuder på fastigheten den 7 september, avslutas ärendet då?
– Då kan den tyske köpmannnen Franz Sedelmayer begära en ny auktion. I normalfallet kan man ha två auktioner. Men det finns en risk att vi inte genomför en tredje akution, säger Peter Stigefelt.

– Fastighetsförsäljningen avslutas då eftersom det inte gått att sälja och man kan inte gå vidare med just fastigheten. Sökanden har dock möjlighet att komma tillbaka med en ny begäran och man då får man göra en ny bedömning.

Dela Kronofogden fick visa det ryska huset från trottoaren

Kommentarer

ak 47 2012-08-31 10:17

Håller fullständigt med Carl 30. Varför skall alltid ryssar ha fribrev och särbehandlas? Svenska myndigheter tycks ej förstå hur ryskt maktspråk fungear. Man kan ju också undra om på vilka grunder detta domstols beslut fattats. Som ej tycks gälla Ryssland enligt deras uppfattning.

Bo 2012-08-31 08:20

Instämmer till fullo.

Carl 2012-08-30 23:37

Så har feg-Sverige åter lagt sig platt inför rysk maktfullkomlighet och arrogans. Ubåtar, Gasledningar, Fastigheter. Eländet slutar aldrig och varje gång står vi där och skrapar osäkert med foten. Självklart skulle polisen, istället för att gå ryssarnas ärenden, säkerställt att visningen kunde genomföras i sin helhet.
Lika självklart bör kronofogden, enligt normal praxis, erbjuda handräckning till den nya ägaren, med polishjälp om så behövs. Jag skäms över våra myndigheters ständiga feghet inför den ryska övermakten!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google