Väder Lidingö

Lidingö fredag 26 april 2024 v. 17

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingö stad: Detta gäller för korttidskontrakt

tisdag 16 augusti 2016 16:53

TVÅ ÅR. Den senaste tiden har en debatt förts på Facebooksidan "Lidingös Anslagstavla" om hur lång tid man kan få bå i en av stadens lägenheter på ett korttidskontrakt. Bakgrunden är att en ensamstående mamma blivit uppmanad att flytta från sin bostad, som hon haft i fyra år, för att staden istället måste placera en familj som blivit anvisad till Lidingö av Migrationsverket. Även tidigare i år har ett liknade fall debatterats på ön.

Lidingö stad förklarar nu på sin webbsida vilka regler som gäller för dem som fått lägenheter med korttidskontrakt. Staden försöker lösa situationer när enskilda medborgare är i akut behov av ett tillfälligt boende men man tecknar inga förstahandskontrakt. Det är alltid tidsbestämda kontrakt, vanligtvis på två år. I enstaka fall förlängs tiden med ytterligare två år.

Sedan den 1 mars i år är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända (med uppehållstillstånd) för bosättning. För Lidingös del innebär det att cirka 20 personer varje månad kommer till ön. Totalt tar Lidingö emot 171 personer under 2016. De nyanlända familjerna får andrahandskontrakt – precis som stadens övriga medborgare – och de är tidsbestämda, vanligen på två år.

Kort fakta kring korttidskontrakt (hämtat från stadens webbsida):
•Lidingö stad bedriver inte affärsmässig uthyrningsverksamhet utan upplåter lägenheter av sociala skäl eller så kallade rivningskontrakt.
•När Lidingö stad upplåter lägenheter så sker detta på begränsad tid och normalt på ett sådant sätt att hyresgästen inte får besittningsskydd till lägenheten, det vill säga hyresgästen saknar rätt till förlängning av kontraktet.
•Besittningsskydd erhålls inte vid andrahandsuthyrning upp till två år eller om besittningsskyddet avtalas bort och uppsägning sker inom fyra år.
•Skälet till att besittningsskydd inte ska gälla vid Lidingö stads upplåtelser är att lägenheterna behövs till nya sociala upplåtelser och vid exploateringar.
•Lidingö stad säger alltid upp hyresgäster skriftligen och med en uppsägningstid som följer enligt lag. Normalt tas också kontakt med hyresgästen muntligen för information.
•Lidingö stad står inte för den långsiktiga affärsmässiga uthyrningsverksamheten. Den bedrivs av Lidingöhem, stadens allmännyttiga bolag, och övriga privata hyresvärdar.

Länk till stadens sida.

Dela Lidingö stad: Detta gäller för korttidskontrakt

Kommentarer

Lars Strid 2016-08-19 13:13

Nej, Hasse, fel har du inte.

Har själv röstat moderat i många år, men har bytt sedan en tid tillbaka.

Beträffande fallet med ensamstående mamman i Larsberg tänker jag på dottern. Fullständigt groteska förslag (enligt alternativa medier) från kommunen om att bo på vandrarhem vid Järva krog. Inte nästgårds precis till skolan på Lidingö.

Julius Soreff 2016-08-17 22:30

Nej, jag tycker likadant. De som har fattat visa beslut måste själva stå för konsekvenserna.

Hasse JAkobsson 2016-08-17 15:06

Har inte Lidingö stad någon moral?

Moral är inte lika med juridik, juridik är inte lika med ansvar. Det är inte moraliskt rätt att vräka en familj för en annan familj. Staden gör så pga av att staden måste ta emot immigranter, de är omoraliskt att skylla på det. Lidingö stad har även ett ansvar för sina gamla medborgare och hyresgäster.

Stadens agerande skapar endast motsättningar mellan gamla innevånare och immigranter. Fy skäms Lidingö stad det är en dålig etik och moral.

Vad blir nästa steg då man vräkt alla som man kan vräka? Blir det Expropriation av fastigheter?

Vi vanliga medborgare måste säga vår åsikt om detta. Staden får väl Lex Maria anmäla sig att staden inte klarar uppgiften och våra rikspolitiker ta tillbaka uppgiften som de vältrat över på kommunerna. Är jag ensam med min uppfattning?

Hasse Jakobsson, obunden moderat

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google