Väder Lidingö

Lidingö fredag 23 juni 2017 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Gerard De Bourbon 22 jun 20:25 om Båt körde upp på land

Protester mot att elev på Hersby ska skickas tillbaka

fredag 19 maj 2017 22:51

MANIFESTATION. Under fredagen ordnade eleverna på naturlinjen i Hersby gymnasiums första ring en manifestation på Birger Jarls torg i Stockholm, utanför Migrationsöverdomstolen. Anledningen var att en av deras klasskamrater, Ermir Jaupaj, ska skickas tillbaka till Albanien, efter en dom i Migrationsöverdomstolen. Han kom till Sverige 2015 som ensamkommande, 15 år gammal, och kan nu både skriva och tala flytande svenska.
- Ermir är en av de bästa eleverna i min klass på naturlinjen i Hersby. Sverige behöver Ermir och Ermir behöver Sverige, säger Fabian Nyström, en av dem som arrangerade manifestationen.

Emir Jaupaj talade idag på Riddarholmen i Stockholm om den situation han nu befinner sig i. Foto: Johan SetterwallEmir Jaupaj talade idag på Riddarholmen i Stockholm om den situation han nu befinner sig i. Foto: Johan Setterwall Hela Emirs klass var med på Birger Jarls torg. Foto: Johan SetterwallHela Emirs klass var med på Birger Jarls torg. Foto: Johan Setterwall

- Alla som känner Ermir är väldigt upprörda och kan inte förstå hur rättsväsendet kan fungera så orättvist. Att en person som Ermir, en blivande läkare men född med fel förutsättningar inte kan få chansen att lyckas i det här landet och bidra till det. Ermir skulle inte vara en börda för samhället, Ermir skulle förbättra generationen och vara ett praktexempel på hur mångfald och invandring gynnar vårat land. Varför ska man då skicka hem honom, frågar sig Fabian Nyström.

Idag är Emir 17 år och ska skickas tillbaka till Albanien, till sin pappa som slagit honom halvt medvetslös vid upprepade tillfällen. Läs Emirs egen berättelse nedan i vilken han också ställer frågan "Hur kan Migrationsverket tro att det finns någon eller något som kan skydda mig i Albanien?"

Under de två åren i Sverige och på Lidingö har han, förutom att lära sig svenska och studera i en gymnasieklass, börjat hjälpa andra ensamkommande med deras läxor, och även arbeta på deltid som webb-redaktör. Han är också aktiv i IFK Lidingö Simklubb.

Den fråga han och hela hans klass ställer är: Hur kan rättsväsendet i Sverige fungera så orättvist? Under dagens manifestation fick klassen inget svar på frågan.

Här följer Emir Jaupajs tal idag utanför Migrationsöverdomstolen på Birger Jarls torg:

Jag, Ermir Jaupaj, förstår inte varför man vill skicka tillbaka mig till mannen jag flydde från rädd för mitt liv. Tillbaka till min egen pappa som vid upprepade tillfällen slagit mig halvt medvetslös. Till en yrkeskriminell som jag anmält till polisen, till en polis som hämtade honom och släppte honom nästa dag så han kunde komma hem igen ännu argare och slå mig ännu mer.

Tillbaka till ett rättsväsende som aldrig frågade mig vad som hänt, till ett rättsväsende som aldrig skyddat mig. Hur kan man tro att det finns en ’vilja och förmåga att utreda övergreppen’ när han alltid fick komma tillbaka nästa dag, allt blev bara värre när jag kontaktade myndigheterna.

Hur kan Migrationsverket tro att det finns någon eller något som kan skydda mig i Albanien? Hur kan man anse att det finns ett så kallat ordnat mottagande där?

Min pappa bor med min mamma, som han också varit våldsam mot. Hon kan inte hjälpa mig, hur gärna hon än vill. Där finns ingen där för mig.

Jag kom till Sverige för knappt två år sedan, kände ingen, kunde inte ett ord svenska. Visste inget om Sverige. I dag känner jag många, går på gymnasiet, naturvetenskaplig linje och klarar studierna bra. Jag har tentat av engelskan för att kunna fokusera mer på de naturvetenskapliga ämnena.

De som vet vem jag är och gör finns på boendet för ensamkommande där jag hjälper andra ungdomar med deras läxor; i skolan där jag pluggar för att kunna bli läkare en dag och de finns i många andra sammanhang, bland annat i min simklubb.

Fråga rektorn, lärarna och mina klasskamrater på Hersby gymnasium, fråga min läxhjälpare Lotta. Fråga ungdomarna på Högsätra ungdomsboende och gänget på Lidingö Simklubb, fråga hur de tycker jag anpassat mig och knutit an till Sverige.

Jag förstår inte varför jag inte får vara kvar, jag har gjort allt. Jag är skyldig Sverige att betala tillbaka det Sverige hjälpt mig med och det ska jag göra flera gånger om med att fortsätta hjälpa till med integrationen, läxhjälp och när jag blir läkare. Det är det som är jag, Ermir.

ERMIR JAUPAJ

Dela Protester mot att elev på Hersby ska skickas tillbaka

Kommentarer

Henrik Åkermark 2017-05-23 09:00

Skrämmande hur lagen tolkas. Jag och flera med mig lyssnade på en dragning av en representant för Migrationsverket i Ansgarskyrkan igår, (måndag). Det framgick då att det är skrämmande hur fyrkantig lagarna är och hur lite tjänstemän på Migrationsverket kan tillåta sig att vara flexibla.
Sveriges rikes lag härstammar som vi vet från den romerska rätten och vi tillämpar, till skillnad från lagarna i t.ex.USA, en s.k. "generalklausul" som enkelt uttryckt syftar på intentionen i lagen, dvs kan också tolkas mer eller mindre utnyttjande av sunt förnuft. Tyvärr kanske sunt förnuft saknas i många fall och det är tydligt att det saknas hos Migrationsöverdomstolen i fallet Ermir.
På min fråga om det tillämpas på Migrationsverket var svaret helt enkelt att det inte finns ett sådant utrymme. Det innebär gång efter annan till orimliga beslut och högst säkert mycket stor frustration hos berörda myndighetspersoner.
Det är uppenbart att lagarna måste ses över så att de inte "skyddar brottslingar" och fäller "oskyldiga".
Det är viktigt att fortsätta att kämpa för Ermir och andra i liknande situation, inte minst de ca 60 ungdomar som inte omfattas av den nya "Gymnasielagen". Den hade gett Ermir en chans att stanna.

Lena Kull 2017-05-20 08:22

Sverige behöver Ermir!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google