Väder Lidingö

Lidingö måndag 17 juni 2019 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

G.U. Verbeek 4 maj 19:15 om Nära naturen på Millesgården i sommar

Raoul Wallenbergdagen

måndag 29 januari 2018 00:22

TAL OCH MUSIK. I lördags högtidlighölls Raoul Wallenbergdagen och Förintelsens minnesdag på Lidingö genom ett fackeltåg till Raoul Wallenbergmonumentet i Stadshusparken. Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) höll ett tal, som återges nedan. Därefter gick åhörarna till Ansgarskyrkan för att fortsätta ceremonin.

Raoul Wallenbergdagen högtidlighölls vid monumentet i Stadshusparken.Raoul Wallenbergdagen högtidlighölls vid monumentet i Stadshusparken. Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) höll talet (som återges längst ned i denna artikel).Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) höll talet (som återges längst ned i denna artikel).

Sara Scheller från Raoul Wallenberg Academy talade i Ansgarskyrkan,Sara Scheller från Raoul Wallenberg Academy talade i Ansgarskyrkan,
Lidingös kulturchef John Svensson inledde och lämnade sedan ordet till Sara Scheller, verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy, som talade om det personliga ansvar som vi bär med oss i varje stund och att vi inte får bli historielösa. Hon hänvisade till en dokumentärfilm som finns på SVT Play om Hédi Fried, som heter "Min oro" och handlar om fasorna under Förintelsen, se denna länk.

Fr.v. Biträdande rektor Elisabeth Ekman från Käppala skola tillsammans med två elever fick ta emot "minikuben" från Marie Ullenius från Lidingös särskola. John Svensson ledde arrangemanget i Ansgarskyrkan.Fr.v. Biträdande rektor Elisabeth Ekman från Käppala skola tillsammans med två elever fick ta emot "minikuben" från Marie Ullenius från Lidingös särskola. John Svensson ledde arrangemanget i Ansgarskyrkan.

Efter det skedde en överlämning av en kub, mellan Lidingö särskola och Käppala skola. Kuben representerar en av de 30 mänskliga rättigheter som slagits fast i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och som ingår i projektet ”Varje människa kan göra en skillnad”. Den kub de två skolorna på Lidingö nu delar på innefattar både "Rätten till asyl i alla länder" och "Rätten till ett tryggt liv". Kuben, i sin naturliga storlek på cirka 8 kubikmeter, kommer fyllas med konstverk och installationer som ungdomarna i skolorna gör när de själva tolkar de mänskliga rättigheter som deras kub omfattar.

Diplom och blommor delades ut till ungdomarna från Musikhjälpen...Diplom och blommor delades ut till ungdomarna från Musikhjälpen...

... som även sjöng den låt de själva skrivit.... som även sjöng den låt de själva skrivit.
Därefter delades årets Raoul Wallenbergpris ut till de ungdomar som under åren deltagit i Musikhjälpens olika insamlingar, se Lidingösidan 23 januari. Fyra av ungdomarna sjöng även den sång de själva skrivit och presenterade i Umeå i december förra året, under Musikhjälpens direktsändning i radions P4.

Kate Wacz (i gult) och t.h. hennes man Nick Wacz deltog i minnesceremonin. Hon är en dem som räddades av Raoul Wallenberg. Som 12-åring fick hon ett svenskt skyddspass och några år efter krigsslutet kom hon till Sverige. Idag är hon 84 år.Kate Wacz (i gult) och t.h. hennes man Nick Wacz deltog i minnesceremonin. Hon är en dem som räddades av Raoul Wallenberg. Som 12-åring fick hon ett svenskt skyddspass och några år efter krigsslutet kom hon till Sverige. Idag är hon 84 år.

Efter en kort paus framförs sedan konsertversionen av Inger Wikströms opera "Raoul Wallenberg - saknad" av Nordisk Kammaropera. Det var samma föreställning som gavs i Ansgarskyrkan i samband med kulturveckan i november 2017. Se Lidingösidan 16 november.

Anna Rheyneuclaudes Kihlmans tal vid Raoul Wallenbergmonumentet:

Så samlas vi här ännu en gång vid vårt Raoul Wallenberg monument.

För 73 år och tio dagar sedan, den 17 januari 1945, försvann Raoul Wallenberg spårlöst efter att ha fängslats av sovjetiska myndigheter i Ungern. Raoul hade då räddat tusentals ungerska judar från en säker död i de förintelseläger som nazisterna hade upprättat runt om i Europa.

För 73 år sedan i dag befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Det var det största lägret och för många av oss som inte ens var födda då är just detta läger sinnebilden för andra världskrigets mardrömsfasor.

Detta är sannerligen en dag där människovärde, demokrati och minnen ska leda oss och lysa upp vårt medvetande.

Det är lätt att vara människa i dag. Tekniska innovationer avlöser varandra och förbättrar levnadsstandarden för många människor, för samhällen framåt och skapar välstånd.

Vi lever snabbt, kommunikationskanaler som vi för 20 år sedan inte trodde var möjliga, skapar ett samhälle där de allra flesta kan vara med i realtid. Det världens ledare gör och säger ses och hörs av miljoner i samma stund som det uttalas. Vi kan alla delta i det internationella samtalet genom dessa snabba sätt att kommunicera på. Världen krymper och finns plötsligt i telefonen på bussen. Detta ställer krav på oss alla. Det ger oss en rätt att kritiskt granska men även agera. När ondskan och diktaturens tentakler slingrar sig ut och runt, då måste vi agera. Våga agera. Som Raoul Wallenberg.

Raoul Wallenberg personifierar medemänslighet och demokratins grundtankar. Hans handlingar i Ungern, när han själv fattade beslut om att göra det som var rätt. Det räddade tusentals män, kvinnor och barn. Att göra det som är rätt är inte alltid lätt. Det kräver mod, prestigelöshet och ibland ren och skär tur.

Att ställa upp för och göra något för andra som man aldrig har träffat, kräver en insikt i att JAG är en del i ett större sammanhang.

I dag ska vi dela ut Raoul Wallenbergpriset till ungdomar som har gjort precis det. Ställt upp och samlat in pengar för dem som är utsatta. För ett gott ändamål som vi ibland lite slentrianmässigt säger, utan att kanske tänka på vad ändamålet är. Därför vi måste rikta vårt fokus på ändamålet. Barn är inte till salu var det i år, och det är under ”Musikhjälpens” paroll som dessa ungdomar samlade in pengar.

Musiken är något som binder oss samman över hela vår värld. Musiken finns där och när vi firar, när vi är glada. Musik ger oss upplevelser. Musiken har i tusentals år varit ett band som hållt mänskligheten samman. Musik och lek. Det är det som ger själen näring.

Mänsklighetens historia kan läsas av i musiken, hur musiken har utvecklats och förändrats genom att människor har förflyttats, på eget bevåg eller genom att de tvingats. Nya influenser utvecklar musiken och för den framåt som en våg av vatten i ett stort omfamnande hav.

När människan finner sig utsatt, när det är nattsvart fungerar även musiken som en varm filt. Den blir till ett hopp, ett minne av det som var. Musiken blir en trygghet. En melodi från förr kan skänka en människa styrka att utstå det man aldrig trott att man kan klara av.

Musiken är fri att röra sig genom sekler, över gränser och genom alla skikt i samhället. Musiken är demokrati när den är som vackrast.

I dag, när solen skiner på oss ska vi tänka på alla de som föll offer för ondskan - då. Men även på dem som faller offer för den ondska som röjer runt vår jord i dag. Vi ska tänka på dem och hålla deras minne i ljuset. Vi ska se på varandra och vara närvarande för våra medmänniskor. Vi ska kämpa för demokratin, för rätten att tycka vad vi vill, tänka vad vi vill och kämpa för det vi tror på.

Även om jag inte delar just det Du tror på. Men jag respekterar det och dig. I dag är det minnenas dag, medmänslighetens dag, demokratins dag. Låt oss aldrig glömma.

I dag är det en vacker dag.

Dela Raoul Wallenbergdagen

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google