Väder Lidingö

Lidingö fredag 19 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Ska 200 000 kronor räcka tills snön kommer?

tisdag 30 september 2008 00:13

Ekholmsnäsbacken Så här såg det ut i Ekholmsnäsbacken under förra vintern. Nu har backen fått 200 000 kronor i extra bidrag av Lidingö stad för att kunna förbereda verksamheten inför den vinter alla hoppas på ska komma.

På kommunstyrelsens arbetsutskotts möte igår behandlades frågan om Ekholmsnäsbackens ekonomiska situation. Skidbacken ligger illa till efter att förra vintern töat bort så man inte kunde hålla öppet en enda dag. Skulderna uppgår till 7,3 miljoner kronor.

På kommunstyrelsens arbetsutskotts möte igår behandlades frågan om Ekholmsnäsbackens ekonomiska situation. Skidbacken ligger illa till efter att förra vintern töat bort så man inte kunde hålla öppet en enda dag. Skulderna uppgår till 7,3 miljoner kronor.

Ekholmsnäsbacken Så här såg det ut i Ekholmsnäsbacken under förra vintern. Nu har backen fått 200 000 kronor i extra bidrag av Lidingö stad för att kunna förbereda verksamheten inför den vinter alla hoppas på ska komma.

Nu vill Ekholmsnäsbackens Skidanläggning AB att staden ger ett extra bidrag på 200 000 kronor så man kan börja förbereda sig inför vintern. Utan bidraget går verksamheten i konkurs. Säkerheten för dem som satsat pengar i anläggningen består av
liftar och snökanoner, som vid en konkurs måste säljas.

De 200 000 kronorna bidrar i bästa fall bidra till att verksamheten kan drivas under säsongen. Långsiktigt behövs andra lösningar och backen diskuterar nu med olika intressenter.

På kommunstyrelsens arbetsutskotts möte röstade emellertid socialdemokraterna nej till att ge backen ett extra bidrag. Men eftersom m +fp har majoritet är beslutet taget. Återstår att få ärendet godkänt i kommunstyrelsen den 6 oktober.

Varför ville inte socialdemokraterna gå med på ge ett extra bidrag, Mårten Dahlberg, Lidingös oppositionsråd?

- Vi kan inte tänka oss att hålla ett aktiebolag under armarna hur behjärtansvärt ändamålet än är. Utvecklingen när det gäller Ekholmsnäsbacken visar att vi gjorde ett riktigt ställningstagande när vi var emot arrendekonstruktionen. En backe i kommunal regi ger bästa förutsättningarna att driva den ekonomiskt rationellt, då kan exempelvis personal användas i andra fritidsanläggningar när backen inte är i drift.

- 200 000 kronor som nu pumpas in i konstgjord andning är bara början på ett åtagande från kommunens sida, och garanterar inte ens snö i vinter (!).

- Jag kan omöjligen ta ansvar för ett beslut som med ett så minimalt underlag inte visar att det finns en långsiktigt hållbar lösning på ekonomin för Ekholmsnäsbacken. Det är inte vi som stänger backen, det är de som inte klarat av att driva verksamheten på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt som har det ansvaret fullt ut.

Samtidigt som backen nu kommer att få ett extra bidrag på 200 000 kronor har det blivit känt att Fenix skärmflygklubb, som ibland håller till i backen, erbjudit sig att lämna en donation på 100 000 kronor. Detta har dock Ekholmsnäsbackens Skidanläggning AB tackat nej till och istället medddelat att om skärmflygarna vill ordna 10 – 20 aktiviteter per år i backen så får de betala en halv miljon kronor. Det här är ren taktik, tror skärmflygarna, för att tömma backen på allt föreningsliv så att backen istället kan satsa på olika företagsevent. Men allemansrätten gäller så enskilda skärmflygare kan inte hindras.

Dela Ska 200 000 kronor räcka tills snön kommer?

Kommentarer

Fredrik 2008-10-02 22:59

Sen när blev musik synonymt med skidåkning och sen när blev rinnande vatten, snö?! Lagboken har nog allt glömt att Lidingös ungdomar intresserar sig för olika saker. Vasjöbacken i Sollentuna bedrivs i privatregi sedan länge och har lyckats mycket bra. Att en dålig vinter ska få ställa till det för Lidingö ser jag som nonsens. Visst borde likviditeten i bolaget kunnat ha säkrats och visst är det trist att staden ska behöva lägga sig i. Men det är fortfarande tusen gånger mer försvarbart att backen drivs av en privat aktör på den fria marknaden än att kommunen skall behöva ta våra skattepengar för att slippa skämmas över en konkurs. Nu är det bara vänta med spänning på vad som komma skall, å jag håller tummarna för en kall vinter med mycket kyla. Å den som påstår att kanonenerna stör har jag inte mycket till övers för. Vill ni inte att ön skall utvecklas?! Det finns betydligt mer intressanta saker att rikta sin energi på idag, t.ex. 700 miljarder dollar av det stackars amrikanska skattebetalrnas pengar.

Paul Matell 2008-10-02 12:38

Intressant inlägg av lagboken. Tyvärr är även badhus extremt energi-, kemikalie- och finansiellt krävande. Musikskolans framtida inriktning utreds sedan länge utan att vi fritidspolitiker får svar på våra frågor. Under tiden växer köerna. Då behövs skidbacken men utan snökanoner som bullrar på natten över olika delar av Lidingö.

Utförsåkare 2008-10-02 12:21

Beslutet att skjuta till ett mindre belopp för att Ekholmsnäsbacken ska kunna drivas vidare i privat regi åtminstonde kommande säsong 2008/2009 är vällovligt med hänsyn till det enorma arbete man hittills lagt ner på backen men om det blir ytterigare en dålig vinter är ju bidraget i stort sett bortkastat. ”Stockholmsvinter” med högst 4-5 veckor med riktigt kallt väder och ett ständigt skiftande varmt/kallt runt 0 grader är ett känt fenomen sen forntiden som har väldigt lite med “the Global heating” att göra utan avsaknaden av den ”vägg” som den Norska bergskedjan utgör mot västliga varma och fuktiga luftmassor från Golfströmmen direkt in mot Sveriges södra halva. Snögränsen går ungefär vid Gävle i rak linje mot norra Värmland. Kungsberget 21 mil norrut från Stockholm strax norr om Gävle har haft snö i princip samtliga vintrar sen skidområdet anlades på 1960-talet.

Att överhuvudtaget ha en skidbacke i drift på Lidingö med full utrustning kan nog allvarligt ifrågasättas. I Täby planeras en inbyggnad av Ullnabacken (400 m längd) som ett stort kylskåp (c:a -5 grader) med möjlighet till utförsåkning minst 6 månader per år, med sikte på idriftstagande cirka 2011. Inkluderar även 2,5 km längdskidåkningstunnel av den typ som finns i Värmland. Kostnadsberäknad till c:a 2-3 miljarder. Privat företag står för alla kostnader om dom kan hitta finansiärer vilket kanske är det största frågetecknet. Det blir nog en turistattraktion av världsklass som borde kunna utnyttjas även av Lidingöbor i mån av plats och om man betalar entréavgiften.

lagboken 2008-10-01 22:41

Lagboken undrar hur staden kan lämna individuellt inriktat stöd till en enskild näringsidkare – till synes utan att saken har utretts – när en kommun endast enligt kommunallagen får lämna sådant stöd om det finns synnerliga skäl. Hur kan detta förlustprojekt bedömas vara synnerliga skäl? I dessa tider med klimatförändringar kan man undra om det är någon ide att försöka ha den typen av verksamhet. Satsa våra skattemedel på badhus, musikskola och andra aktiviteter för ungdomar och ta tillbaka backen i kommunal regi

Mårten Dahlberg 2008-10-01 15:34

“Stadsledningskontoret konstaterar att Ekholmsnäs Skidanläggning AB har en ansträngd ekonomisk situation. /…/bolaget behöver 200 tkr för att klara den akuta likviditetsbristen” Detta är det underlag jag har haft för att fatta beslut om ett akutbidrag på 200 tkr till bolaget som bedriver verksamheten i backen. Jag vill se mer långsiktighet i de beslut vi fattar. Att diskutera en lösning där kommunen och de berörda föreningarna är involverade är mer intressant för mig. I dessa dagar känns det dessutom inte så säkert att det går att hitta den långsiktiga säkra finansieringen med tanke på finansmarknadens oro.

Paul Lindquist 2008-10-01 15:08

Det gläder mig att Lidingösidan har snappat upp denna nyhet från min blogg Lidingö-Sverige-Världen men jag kan ju inte låta Mårten Dahlberg stå oemotsagd.

Det är mycket riktigt att 200 tusen kronor inte löser det långsiktiga finansieringsbehovet, men det säkrar möjligheten att skidverksamheten kan vara kvar i vinter.

Det ger ägarna och långivarna en respit så att de kan hitta en långsiktigt säker finansiering.

Om Mårten Dahlbergs förslag skulle gå igenom går verksamheten i konkurs och det är stor risk att anläggningen monteras ner och säljs.

Det finns ingen garanti för att de lyckas, men vi tycker att skidklubben och friluftsfrämjandet är värda att vi i vart fall ger det en chans. Det är bara att beklaga att socialdemokraterna inte värderar den här breda ungdomsverksamheten med många utövare högre.

Alternativet med en kommunalt driven backe är naturligtvis möjlig, men det skulle bli åtskilligt dyrare för skattebetalarna. Om sossarna är beredda till sådana satsningar är det än mer förvånande om man nu av principiella skäl inte vill gå in och stötta upp i ett akut läge.

Paul Matell 2008-09-30 09:43

Jag känner starkt för alla privata initiativ som bekostat en modern skidanläggning på Lidingö. Utförsåkning utan långresor är bra för miljön. Men snökanoner drar mycket energi som kanske har producerats med “fulel”. Staden ska i alla avtal kräva att tillförd energi inom stadens verksamheter ska vara miljömärkt för att anläggningen ska platsa på hälsans ö. En bra hälsa förutsätter en god miljö oavsett var primärenergin har producerats. Staden borde ha villkorat 200 ksek med att ställa miljökrav på funktion och insatsvaror. Sedan är det kanske så att snökanonerna bara ska köras febr-mars då prognosen för minusgrader är som säkrast. Att bränna av Megawattimmar i december med buller nattetid som skedde förra året var inte till någon nytta eller glädje.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google