Väder Lidingö

Lidingö fredag 14 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Solveig Ternström inspirerade

onsdag 23 januari 2008 00:00

Solveig-Ternström-051 Solveig Ternström höll i måndags en inspirerande föreläsning på Lidingö.

Bästa receptet för att lysa upp en mörk, snöfattig kväll i januari? Bjud in Solveig Ternström så blir allt solklart. Det var precis vad nätverket Kvinnor & Företag på Lidingö gjorde i måndags.

Solveig-Ternström-051 Solveig Ternström höll i måndags en inspirerande föreläsning på Lidingö.

Bästa receptet för att lysa upp en mörk, snöfattig kväll i januari? Bjud in Solveig Ternström så blir allt solklart. Det var precis vad nätverket Kvinnor & Företag på Lidingö gjorde i måndags.
Den kända skådespelerskan höll en ”inspirationsföreläsning” om att vara kvinna, dotter, egenföretagare och riksdagsman, i Ansgarskyrkan.

Att Solveig Ternström kommer från Värmland känner alla till. Men visste ni att Klarälven (Klaräälva) delar landskapet på mitten, där de som bor mot Filipstad inte har någon humor men att resten, de som bor i den västra halvan har desto mer av den varan? Och alla kan väl gissa från vilken sida Solveig Ternström kommer…

Solveig-Ternström-055 Nätverket Kvinnor & Företag på Lidingö arrangerade.

Hon talade om sin stora inspiration, hennes farmors mor Kari, som hon aldrig träffade men som finns på en bild tagen utanför det enkla huset, på ett foto från slutet av 1800-talet. Denna kvinna födde sju barn och ett av barnen var Ternströms farmor. Farmor försörjde sig delvis genom att baka kakor på nätterna, ett tidigt entreprenörskap, och hennes pappa var manufakturhandlare. Han sålde först varor från sin cykel, sedan från bilen. Han var som en skådespelare när han demonstrerade sina varor. Men som småföretagare hade han det inte lätt mot de stora kedjorna på 60-talet.
– Småföretagare skulle ju inte tjäna pengar då och det är samma mentalitet som vi fortfarande har, sa Solveig Ternström.

Sedan talade hon om sig själv:
– Vid 50 års ålder händer något med fruntimren, då laddar de om och blir så fruktansvärt starka. Vad är det? Hormonstorm? Det är NU styrkan kommer. Äntligen är det tid att erövra världen! Vi har fött barn, varit ”familjemor”, varit anställda och nu vill vi inte vara lydiga längre, sa hon med stor inlevelse. Det är nu som idéerna kommer och karlarna frågar sig: Har hon nu fått idéer också!

Solveig-Ternström-008 “Nu kan INGET hindra mig”.

Hon fick sin stora idé just när hon stod böjd över badkaret för att tvätta håret – hon skulle göra en TV-serie om allt som hennes farmor berättat, om alla spännande historier hon hört under åren!
– Karlar får sina idéer när de står i duschen, idéerna kommer liksom uppifrån, sa hon och blinkade mot de sammanlagt sex herrar som kommit. Jag hamnade nu i något som kallas ”flow”.

Hon skrev berättelsen ”Morsarvet”, gick till STV och möttes av ljumt intresse men nu kunde INGET stoppa henne. Via den nyvalde landshövdingen Ingemar Eliasson ”som behövde profilera sig” och kommunalrådet i Ed, Nils Eriksson, fick hon möjlighet att bygga en filmstudio i nedlagda fabrikslokaler. Då kom hon också på koden till mannens hjärta. Hur lyder den? Sex? Kärlek? Bekräftelse? Nej – ”bygg”! Strunt samma vad det är, bara de får springa där och slå i spikar. Och nu byggdes det filmstudio, fonder öppnade sina penningpåsar, arbetsmarknadsdepartementet blev intresserat, SJ insåg att järnvägen måste rustas upp runt Ed och ju fler som ställde upp, desto fler blev intresserade. 1992-1993 satsade STV 7 miljoner i TV-serien ”Morsarvet” och de övriga 21 miljonerna kom in på olika vis.

Serien blev en succé för bygden men när hon gick vidare och skulle starta inspelningen av ”Farsarvet” blev hennes dotter sjuk samtidigt som hennes mamma låg på sjukhus. Hon blev en ”sandwich-kvinna”, klämd från två håll och fann att samhället inte var organiserat för kvinnor. Hon hade samtidigt en krävande roll på Dramaten. Plötsligt en kväll för fem år sedan försvann hela pjästexten ur huvudet, under pågående föreställning! Hon fick avbryta föreställningen och pjäsen lades ned. Hon valde istället att ta hand om sin mamma och gav sig in i debatten om äldrevården.

Sedan fick hon kontakt med 1,6-miljonersklubben, som fyller 10 år, och har nu varit med att driva på forskningen om kvinnors sjukdomar. Ett resultat kan alla se på TV på måndag, den 28 januari. Då kommer första avsnittet av tre i serien ”Om ett hjärta” i TV1 klockan 20.30.

Solveig-Ternström-015 “Jag kämpar för lägre arbetsgivaravgifter för småföretagare.”

Hon sitter sedan 2006 i riksdagen för centerpartiets räkning och arbetar med frågor om vård, kultur och småföretagande. Det finns nätverk i riksdagen som driver på att kulturen ska komma in i äldrevården och att man där ska kunna skriva ut recept på kultur som läkemedel. I höstas skrev hon en motion om äldrediskrimineringen i Sverige. Man riktar sig inte till äldre i media, vilket är oerhört allvarligt.

För alla företagare som lyssnade på Solveig Ternström lät det som ljuv musik när hon sa att hon arbetar för lägre arbetsgivaravgifter för just småföretagare.

En lång applåd avslutade kvällen, som tack för en föreläsning med mycket personlighet, många skratt och stort engagemang.

Dela Solveig Ternström inspirerade

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google