Väder Lidingö

Lidingö måndag 30 mars 2020 v. 14

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

"Tänd mörkret!" invigs i dag på Millesgården

lördag 19 januari 2008 01:13

Tänd mörkret! Utställningen “Tänd mörkret!” invigs i dag klockan 14.30 på Millesgården!.

Färg blev svartvitt. Kollektivet ersattes av individen. Landsbygdsutopin blev utbytt mot stadens hårda maskinestetik. På utställningen “Tänd mörkret!”, som invigs i dag klockan 14.30 på Millesgården, får besökarna återuppleva svensk konst från 1975 till 1985.

Ulf Kihlander och Ola Åstrand Göteborgskonstnärerna Ulf Kihlander och Ola Åstrand har ställt samman denna utställning. För tio år sedan anordnade de utställningen “Hjärtat sitter till vänster” I Göteborg.

För snart tio år sedan visade Göteborgs konstmuseum en mycket uppmärksammad utställning, “Hjärtat sitter till vänster”, med svensk konst från 1964-74. Den skildrade en epok då konst var lika med politik och idealism.

Bakom den stod de båda göteborgskonstnärerna Ola Åstrand och Ulf Kihlander. Nu presenterar de en uppföljare som tar vid där den tidigare utställningen slutade.

- På 1960-talet skulle konsten vara som en slags livsrapport, en dagbok. Efter 1975 fick konsten en nytändning och fick bli konst igen. Det handlade om att frigöra sig från proggrörelsens ideal. Den nya konsten såg annorlunda ut och var inte längre lika politisk, säger Ola Åstrand.

Utställningen pågår till den 24 mars. Den startade i Göteborg, visas nu på Millesgården och fortsätter till Växjö, Ystad, Gävle, Östersund och Luleå.

Katrin von Rettig Katrin von Rettig ingick i konstnärsgruppen “DK”. På detta tält finns kopior av vernissageinbjudningar och bilder från utställningar som ordnades åren 1984 – 1985 i gruppens lokal på Humlegårdsgatan i Stockholm.

Annika Liljedahl Annika Liljedahls verk skildrar kampen mellan könen.

Kalle Berggren, Jörgen  Melanton, Ivar Södergren Tre av konstnärerna som är representerade på utställningen: Kalle Berggren, Jörgen Melanton och Ivar Södergren.

Kristina Abelli Elander Kristina Abelli Elander har gjort en träd med massor av konflikter.

Carsten Regild Carsten Regilds svarta glödlampa har fått bli utställningens logotype.

Leif Eriksson, Barbari med barnsligt ansikte Leif Erikssons “Barbari med barnsligt ansikte”.

Leif Eriksson, Hej Roy Leif Erikssons kopia av Roy Lichtensteins berömda Hot Dog (från 1963) har fått titeln “Hot Roy”.

Dela "Tänd mörkret!" invigs i dag på Millesgården

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google