Väder Lidingö

Lidingö fredag 3 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Trängselskatten: Rättvist att behålla allt som det är

måndag 9 november 2015 19:27

Uppdaterad. Regeringskansliet har nu meddelat Lidingö stad och lidingöborna att "bedömningen är att trängselskattesystemet i sin nuvarande utformning är rättvist för alla". Det finns därför "inte någon avsikt att vidta åtgärder för att undanta hämtning och lämning samt infartparkering vid Ropsten från trängselskatt".

Den 7 september infördes trängselskatt för dem som hämtar och lämnar passagerare vid Ropsten, liksom för dem som vill infartsparkera i Ropsten. Beslutet har debatterats ingående sedan Lidingösidan avslöjade Transportstyrelsens planer i mitten på juni. I stort sett har alla politiska partiet på ön tagit ställning emot beslutet.

Under hösten begärde kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) och stadsdirektör Anna Hadenius att få träffa representanter för Finansdepartementet, Näringsdepartementet och Trafikverket för att diskutera det rimliga i trängselportalernas nya placering. Mötet ägde rum den 21 oktober. I fredags kom det iskalla svaret - ingen förändring.

I en första kommentar säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman:
- Uppenbart har vi två helt skilda uppfattningar om rättvisan i systemet. Vi ser det som direkt kontraproduktivt att försvåra för lidingöborna att välja kollektiva transportalternativ.

Regeringskansliets två representanter konstaterar att de boende på Lidingö numera har fri tillgång till det statliga vägnätet i och med att Norra länken öppnats. Men för den som kör i trängselskattezonen ska trängselskatt ta ut. "Att göra en annan bedömning vid Ropsten skulle stida mot systemets syfte".

Man anför att "många andra stockholmare" (!) också måste åka med kollektiva färdmedel för att ta sig till tunnelbanan. Om dessa "stockholmare" då skulle ta bilen, och passera en betalstation, måste de betala trängselskatt.

Systemet är nu alltså rättvist "för alla". Skulle man införa regeln att man både kan hämta och lämna vid Ropsten samt kunna infartsparkera, ja då skulle det bli orättvist. Någon variant att enbart möjliggöra tidsbegränsad hämtning och lämning vid Ropsten trängselskattefritt, antyds inte.

Uppdaterad klockan 20.45. Den politiska majoriteten har under måndagskvällen bjudit in alla partier till att ställa sig bakom ett svarsbrev i vilket man kritiserar beslutet från regeringskansliet.

Dela Trängselskatten: Rättvist att behålla allt som det är

Kommentarer

Mikael Olofsson 2015-11-10 15:54

Intressant att de anser att det är rättvist när man i princip måste runda Mälaren om man ska till Södertälje efter årsskiftet och inte vill betala trängselskatt.

Har hört att det finns filter man sätter på nummerplåtarna som förhindrar kamerorna att läsa av plåtarna...

Per Andersson 2015-11-10 13:49

Vi har enbart fri tillgång till europaväg. Den första januari avgiftsläggs Essingeleden.

Amelie Tarschys Ingre (FP) 2015-11-10 10:52

Folkpartiet kommer att underteckna det kritiska svarsbrevet tillsammans med majoriteten och fortsätta att, via riksdagen, arbeta för en förändring.

Jan-Peter Eriksson 2015-11-09 22:49

Lars Ekborg sa en gång i en revymonolog att en del skulle inte gå ut utan hatt eller mössa p g a att det var gott om hackspett i luften.
Kan han redan på sextiotalet haft dessa myndigheter i sina tankar som bara ser till att belägga med mer och mer skatt på bilister Lidingöbor i synnerhet.
Det är lite sandlåda över beslutet.
Jan-Peter

Göran Tegnér 2015-11-09 21:12

Denna regering har inte egen majoritet i riksdagen!

Mikael Olofsson 2015-11-09 20:19

Det bevisar ju bara att trängselskatten inte har någonting alls med miljön att göra iaf. Vi är alltså hänvisade till att åka och infartsparkera i Danderyd eller Mörby istället.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google