Väder Lidingö

Lidingö lördag 4 april 2020 v. 14

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Vägunderhåll: Lidingö på plats 19 i landet

onsdag 25 april 2018 17:31

1 750 KR PER INVÅNARE. Det är stor skillnad på hur mycket kommunerna satsar på drift och underhåll av gator och vägar. Den kommun som satsar mest är Leksand i Dalarna medan Bergs kommun i Jämtland har minst kostnader. Lidingö ligger faktiskt på plats 19 bland landets 290 kommuner vad gäller satsning på vägunderhåll.

Nyhetsbrevet "I Perspektiv" som ges ut av Svevia, har med hjälp av kommun- och landstingsdatabasen Kolada försökt få en bild av hur mycket olika kommuner satsar på drift och underhåll av gator och vägar.

Under perioden 2013 – 2016 hade Leksands kommun högst nettokostnad per invånare för drift av ”väg- och järnvägsnät och parkering” av alla kommuner i Sverige. Under t.ex. 2016 var Leksands satsning 2 660 kronor per invånare. Samma år var Lidingös nettokostnad 1 750 kronor per invånare (2015: 1 840 kr). Övriga kommuner i Stockholms län som ligger före Lidingö är Nykvarn, Huddinge och Danderyd.

Dela Vägunderhåll: Lidingö på plats 19 i landet

Kommentarer

Ryszard Kolecki 2018-04-26 13:59

Inte nog att väggarna är dåligt underhållna så finns det smuts överallt. Vägröjning är under all kritik det finns grus överallt efter röjningen. Jag har aldrig sett Lidingö så smutsigt under de årtionden jag bott här. Men jag minns att det var rent och fräscht i början på 80 – talet. Namnet borde ändras till: Ohälsans ö, för med hälsan har Lidingö ingenting att göra…

Mikael Olofsson 2018-04-26 10:58

Precis som Bogdan Woronowicz skriver så betalar vi oerhört mycket i utjämningsskatt som sedan används av kommuner som gärna gödslar med skattpengar. Malmö som är en av de allra största mottagarna av dessa pengar går tydligen mycket bra ekonomiskt - hur man nu kan gå med vinst när man är gravt bidragsberoende... Mindre förlust brukar vi andra kalla det.

http://24malmo.se/2018/02/11/malmo-stad-redogor-stor-miljonvinst-snabbt-vaxande-stad/

Bogdan Woronowicz 2018-04-25 20:42

Vi lidingöbor betalar i genomsnitt dryga 11 000 kronor per invånare i en särskild utjämningsskatt som Lidingö sedan skickar vidare till andra kommuner i landet. Runda 340 MSEK skyfflar vi sedan ÅRLIGEN ut från ön och ut i landet. Kan till viss del tycka att det finns en logik och nödvändighet att stödja andra betydligt mer glesbefolkade delar av Sverige men att dagligen behöva fundera på en eventuell höjningssats till bilen för att vägarna är så fruktansvärt dåligt underhållna blir ju i sammanhanget lite lustigt. Å andra sidan kanske vi kan fortsätta köra våra bilar på nya grusvägar över HELA ön och satsa allt på nyasfalterade snabbcykelvägar. Kanske jag som inte ser helheten, men att vi med nuvarande skattetryck inte har råd att underhålla vägar eller måste fundera om vi, Sveriges femte mest tätbefolkade kommun, bör unna oss ett badhus värt namnet blir lite svårt att ta in.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google