Väder Lidingö

Lidingö torsdag 24 januari 2019 v. 04

Senaste kommentaren - Se fler

Annika Lundvall 23 jan 11:05 om Klart med brobygget

WiFi på äldreboenden

måndag 29 januari 2018 23:44

HÖGSÄTRA SAKNAR. De som bor på äldreboenden i landet har inte alltid tillgång till internet, via trådlös uppkoppling eller kabel. Enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjort saknas internet på äldreboenden i ett hundratal kommuner. Men det är trots allt en stor förbättring. För två år sedan kunde endast cirka 40 procent av landets kommuner erbjuda de äldre internet. På Lidingö har inte alla äldreboenden denna möjlighet, ännu.

De som bor på stadens äldreboende på Siggebogården har internet på två våningsplan, men på Högsätras äldreboende saknas det. De som bor på de privata äldreboendena Agadir, Silverhöjden och Ektorpsgården har internet, men inte de boende på Nilstorpsgården. (I Högsätra finns även ett serviceboende, liksom i Baggeby).

- Vi håller på att se över vad som ska göras på Högsätra, säger Lotta Wigen, chef för omsorgs- och socialförvaltningen, till Lidingösidan.

Björn Söderlund, som är stadens utvecklingschef, säger att Lidingö stad är en av få kommuner som erbjuder alla en öppen och gratis WiFi, där staden har trådlöst nät, men att det är respektive verksamhet som ytterst avgör. Till slut handlar det om varifrån pengarna ska komma.

Frågan är också var i lokalerna "gratis WiFi" ska finnas. I enbart entréhallen, eller i alla rum? Under 2017 har staden gjort stora insatser och byggt ut trådlöst i skolorna på ön. Kostnaderna för att täcka uppkopplingen i ett samlingsrum kan kanske ligga på 20 000 kronor, men för att täcka ett helt boende kan det kosta runt 500 000 kronor. Till detta kommer sedan årskostnaden.

På Siggebogården handlar det om över 50 accesspunkter som har installerats och kopplats ihop och som nu ska hanteras och fungera, även vad gäller säkerheten. Och gratis WiFi inkluderar inte heller alla de tjänster som man ofta har hemma, genom sina privata abonnemang.

Flera politiska partier har nu uppmärksammat frågan om internet för dem som bor på äldreboenden och servicehem, och man kan nog tro att ett valår som detta lär det komma positiva förslag hur man ska hitta en bra lösning.

Dela WiFi på äldreboenden

Kommentarer

Susann Thorngren 2018-02-01 15:09

Snart börjar det bli dags för oss 40-talister att rulla in på öns olika äldreboenden. Vi har under vår livstid gått från manuell skrivmaskin och telefon med snurrskiva till dagens dator- och mobilsamhälle. Vi har återknutit kontakterna med många gamla vänner via sociala media. Vi har lärt oss fördelarna med att vara uppkopplade och kunna hantera och kontrollera vår ekonomi själva. För oss kommer det att vara ett självklart krav att vi ska ha snabba wifi-uppkopplingar i våra egna rum och inte hänvisas till sega uppkopplingar i allmänna utrymmen, förmodligen med långa köer dessutom. Det är dags att politikerna börjar tänka i dessa banor och se till att från och med nu alla planerade äldreboenden förses med absolut bästa tänkbara teknik!
Susann Thorngren (pensionär, f -46)

Pelle Borisch 2018-01-31 07:35

När farsan låg inlagd dels på Stockholms sjukhem och sista tiden på Hospice i Högsätra fanns det inget wifi så jag fick köpa en Wifi-router för mobilt bredband, men det gick såklart åt mycket data eftersom det var sport han var intresserad av.
På Sthlms sjukhem och även sjukhusen fanns det wifi men inloggningen var så komplicerad, där man blev utkastad om man inte använde det på 10-20 minuter, omständlig inloggning= oanvändbart för gamlingar o sjuka.
Verkar varit gjort av yngre för yngre!!

Jan Jansson 2018-01-30 08:22

Tillgång till internet är numera en självklarhet för alla. Därför är det märkligt och helt oacceptabelt, att det överhuvudtaget är möjligt att exkludera äldre människor boende i stadens äldreboenden. Det handlar inte om pengar, det handlar om fördomsfullhet mot äldre och brist på empati. Staden har ju så god ekonomi att kommunalskatten har kunnat sänkas.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title} Radio Lidingö, Har ni hört

Annonser från Google