Väder Lidingö

Lidingö fredag 3 maj 2024 v. 18

Senaste kommentaren - Se fler

100-årsceremoni för Raoul Wallenberg i Kappsta

söndag 5 augusti 2012 14:16

Vid gårdagens ceremoni i Kappsta var Lidingö stads kulturchef John Svensson presentatör. Närvarande var bl.a. Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren.

Vid gårdagens ceremoni i Kappsta var Lidingö stads kulturchef John Svensson presentatör. Närvarande var bl.a. Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren.

Igår, på dagen 100 år efter Raoul Wallenbergs födelse på Lidingö, hölls en kombinerad minnesceremoni och födelsedagsfest. Platsen var Kappsta på södra Lidingö, vid de grundstenar som fortfarande finns kvar av huset där han föddes. Det hölls tre tal, det var sång och allt avslutades med kaffe och födelsedagstårta. Närmare 100 personer kom för att lyssna och delta. Lidingö stad var arrangör och stadens kulturchef John Svensson var presentatör.

Olle Wästberg, regeringens samordnare för det nationella Raoul Wallenberg-året, var förste talare.
– Raoul Wallenberg var inte given att bli en av vår tids stora hjältar. “För mig finns inget annat val”, sa han till Per Anger som då också arbetade på svenska legationen i Budapest. Raoul Wallenberg offrade sig för en av 1900-talets onda rörelser, nazismen, och blev ett offer för den andra, kommunismen.

– Ingen svensk – Linné, Nobel, Hammarskjöld, Palme – har blivit så internationellt uppmärksammad som Wallenberg. Ingen svensk har fått så många platser, torg och skolor uppkallade efter sig. Det finns 32 minnesmärken över honom i världen. Allt visar vilken betydelse han har internationellt.

– Märkligt nog är Raoul Wallenberg mer känd i andra länder än i Sverige. Förhoppningsvis kan årets aktiviteter ändra på detta. Det viktigaste är att ge ungdomen kunskaper om hans gärning. Men Raoul Wallenberg nämns knappt i dagens läroböcker. Av 23 studerade läroböcker för gymnasiet nämns han i åtta, endast i två av dem skriver man mer än en mening. För högstadiet är bilden ännu värre. Endast en av nio böcker nämner namnet Raoul Wallenberg.

– Raoul Wallenberg är bevis på att en enda människa kan göra en avgörande insats. Hans gärning är en ständig uppmaning till oss alla, i en tid med alltmer underskott på personligt mod, att stå upp för andra.

Cecilia Åhlberg, familjerepresentant och barnbarn till Nina Lagergren, syster till Raoul Wallenberg, sa att det denna dag kändes roligt, som det ska göra på en födelsedag.
– Men det känns sorgligt att veta att han aldrig fick ta emot tacksamheten och hyllingarna, och att veta att han dog i Sovjetunionen, ensam. Han, som räddade människor från ett helvete.

Det var genom Raoul Wallenbergs kombination av entreprenörskap, kreativitet och språkkunskaper han fick uppdraget, att försöka rädda judarna i Budapest.

– Visst ska vi inspireras av Raoul Wallenberg och hans fantastiska förmåga att övertyga människor om sin ståndpunkt. Jag hoppas kunna övertyga er om att en person kan göra skillnad. Man ska inte behöva offra sitt liv, men man kan vara kompis eller engagera sig i föreningar. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Siste talare var Gellert Kovacs från Ungerska riksförbundet i Sverige, och historiker som efter fyra års forskning precis är klar med en bok om Raoul Wallenbergs tid i Budapest.
– För mig har Raoul Wallenberg varit en del av mitt liv i 30 år. Jag kom till Sverige för 30 år sedan när jag var nio år. Då läste jag allt jag kom över om andra världskriget. I Ungern talade man ganska öppet om det som hände under andra världskriget och regimen försökte aktivt att vaccinera medborgarna mot all form av högerinspirerad konservatism. Därför fick vi reda på det mesta som hände under pilkorsarnas (ungersk nazistisk och antisemitisk organisation) tid. Det var en fortsättning på den vita terrorn från 1919.

– En viktig sak vi inte fick lära oss i skolan var om de internationella representanter, men också ungrare, som riskerade sina liv för att hjälpa judarna. Man talade inte om livräddarna. När jag kom till Sverige fick jag förklaringen: Nästan alla som kämpade mot nazismen i Ungern kom efter kriget i konflikt med kommunismen. Att jag inte fick höra talas av Raoul Wallenberg i Ungern berodde på att det var befriarna Sovjetunionens armé som arresterade denna antinazist och som fick honom att försvinna i intet.

– När jag växte upp i Sverige på 80-talet var Raoul Wallenberg mycket mer känd, även här i Sverige. Till skillnad mot idag talades det om honom i skolorna. Men den första separata utställningen om Raoul Wallenberg hölls i Sverige först 1990, på Nya Elementarskolan i Bromma.

– Det är meningslöst att diskutera om han eller de andra livräddarna räddade 10, 50 eller 100 000 judar. Räddningen i Budapest 1944 var ett kollektivt arbete med ett hundratals personer involverade. Raoul Wallenberg är för mig absolut en hjäte, en god människa. Det finns inte en enda medarbetare som i dokumenten har det minsta dåligt att säga om honom. Alla minns honom med största respekt. Det finns inte en skymt av antydan att skulle arbeta för egen ekonomisk vinning, som en del påstått. Raoul Wallenbergs minne är idag levande i Ungern. Han är en symbol för antinazismen i Ungern.

Därefter sjöng Rebecka Gordon, med Filip Augustssons ackompanjemang på kontrabas, tre sånger. John Svensson och Kalle Kahnlund läste några korta texter om Raoul Wallenberg och sedan avslutades ceremonin med kaffe och födelsedagstårta.

Länk till Lidingösidans beskrivning av skulpturen Attachéväska R W.

Olle Wästberg: Raoul Wallenberg är bevis på att en enda människa kan göra en avgörande insats.

Olle Wästberg: Raoul Wallenberg är bevis på att en enda människa kan göra en avgörande insats.

Familjens representant Cecilia Åhlberg (här bredvid skulpturen "Attachéväska R W"): Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Familjens representant Cecilia Åhlberg (här bredvid skulpturen "Attachéväska R W"): Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Gellert Kovacs:  Raoul Wallenberg är för mig absolut en hjäte, en god människa.

Gellert Kovacs: Raoul Wallenberg är för mig absolut en hjäte, en god människa.

Rebecka Gordon sjöng och Filip Augustsson spelade kontrabas.

Rebecka Gordon sjöng och Filip Augustsson spelade kontrabas.

Ett speciellt märke med RW-portföljen har tagits fram inför jubileumsåret.

Ett speciellt märke med RW-portföljen har tagits fram inför jubileumsåret.

Dela 100-årsceremoni för Raoul Wallenberg i Kappsta

Kommentarer

Melanie Wendelin 2012-08-09 09:37

Tack för ett bra referat av en minnesvärd dag.

Per Larsén 2012-08-06 18:54

Tack för intressant referat och fina bilder.

paul matell 2012-08-06 08:43

På Svt-play visas t.o.m fredag 10 augusti filmen om RW i Budapest med Stellan Skarsgård som Raoul. En gripande film om utsatta människor. Historien upprepar sig på andra platser och med nya offer. Vilka är dagens hjältar på UD och SIDA?

http://www.svt.se/god-afton-herr-wallenberg/se-program/article219829.svt?autostart=true

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google