Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 maj 2024 v. 20

Senaste kommentaren - Se fler

Raoul Wallenbergdagen högtidlighölls på Lidingö

söndag 27 januari 2013 22:55

Kommunalrådet Paul Lindquist talade om den politiska situation som rådde i Ungern 1944 och 1945 och om hur Raoul Wallenberg lyckades rädda tusentals judar med "okonventionella" metoder.

Kommunalrådet Paul Lindquist talade om den politiska situation som rådde i Ungern 1944 och 1945 och om hur Raoul Wallenberg lyckades rädda tusentals judar med "okonventionella" metoder.

Årets Raoul Wallenbergmanifestation i dag, den 27 januari, högtidlighölls med fackeltåg, tal vid Raoul Wallenbergmonumentet och ett program i Lidingö stadshus. Ett hundratal personer deltog. Talare var kommunalrådet Paul Lindquist och Kate Wacz, som överlevde nazisternas skräckvälde tack vare svenska ambasadens insats. Paul Lindquist talade vid Raoul Wallenbergmonumentet i det gråbistra vädret, omgiven av brinnande facklor. Han berättade om den politiska situationen i Ungern 1944 och om Raoul Wallenbergs arbete att rädda judar undan en säker död.

Delar av Paul Lindquists tal:
För exakt 68 år sedan befriade sovjetiska trupper frångarna från en plats, som måste betecknas som en av historiens största mordplatser, koncentrationslägret Auschwitz Birkenau i södra Polen. Här gasades under några få år mellan 1,1 och 1,5 miljoner människor ihjäl, de flesta judar. Vi har samlats för att hedra minnet av Raoul Wallenberg, den man som mer än någon annan kom att bidra till att befria judar från förintelsen. Han lyckades rädda upp mot 100 000 judar som annars hade gått en säker död tillmötes.

Våren 1944 började omvärlden förstå att Hitler verklingen hade planer på att förinta ett helt folk. Hitler ockuperade Ungern i mars 1944. Kort därefter började ungerska judar att deporteras till Auschwitz. Den svenska beskickningen i Budapest började då utfärda skyddspass till judar på initiativ från attachén Per Anger.

Raoul Wallenberg utsågs i slutet av juni till förste sekreterare vid svenska ambassaden. När Wallenberg anlände till Budapest hade redan 400 000 judar deporterats, kvar fanns omkring 230 000 människor som behövde skydd. Wallenberg använde inga diplomatiska metoder utan synnerligen okonventionella metoder som hot och mutor. Allt ledde till att han fick hela ambassadens helhjärtade stöd.

Han tog fram ett skyddspass som tillverkades i gult och blått, med emblemet Tre kronor i mitten, och passen försågs med lämpliga stämplar och signaturer. Passen hade enligt internationell rätt naturligtvis inget värde alls, men Wallenberg fick de tyska myndigheterna att acceptera dem ändå. Han fick rätt att tillverka 4500, i realiteten utfärdade han tre gånger så många. Han lät också införskaffa 30 stycken hus som Wallenberg förklarade som svenskt teritorium. Bortår 15 000 människor kunde räddas den vägen. Vid slutet av kriget blev situationen allmer desperat. Wallenberg började nu utfärda förenklade skyddspass för att rädda ännu fler.

I januari 1945 fick Wallenberg reda på att Adolf Eichmann planerade en massaker på judar i Budapests största ghetto. Genom sina kontakter lyckades Wallenberg få den ansvarige generalen att förstå att denne skulle hållas personligen ansvarig om massakern genomfördes. Generalen skulle hängas som krigsförbrytare, vilket fick generalen att stoppa Eichmanns planer pricis innan de skulle genomföras.

Den 13 januari 1945 kom de sovjetiska trupperna till Budapest. Wallenberg begärde direkt att få komma till deras högkvarter. Den 17 januari eskorterades han ut ur Budapest för att aldrig mer återses.

Historiens dom mot nazisternas brott mot mänskliheten är hård. Men de är inte de enda. Stalin mördade miljoner av sina egna medborgare, Pol Pot rensade systematiskt ut intellektuella och på senare år har folkmord förekommit i Ruanda och Bosnien. Därför är det viktigt att vi påminns om vad som hände men som inte får hända igen.

Raoul Wallenbergs liv och gärning är unik i världshistorien och han fick dessutom plikta med sitt eget liv i kampen för att rädda andra. Det bästa sättet vi kan hedra hans minne på är att låta hans gärning fungera som ett vaccin mot intollerans och rasism och som en inspiration att bättre förstå och respektera varandra, oavsett ras och kulturell bakgrund”.

I Lidingö stadshus presenterade sedan elever från Nyckelviksskolan den utställning som pågått sedan den 9 januari, se Lidingösidan 10 januari.

Därefter talade Kate Wacz, född i Budapest 1932 och en av dem som räddades av den svenska ambassaden 1945. “Hon är inte bara en överlevare utan en levare, en av de mest fantastiska människor jag träffat” som minnesdagens presentatör Kalle Kahnlund beskrev henne. Kate Wacz läste bl.a. upp delar av det tal som Per Anger (1913 – 2002) höll vid den första förintelsekonferensen som hölls i Stockholm 2000.

Sedan överlämnande två representanter från Word of Faith Christian School, Spindale, North Carolina i USA en gåva till Lidingö stad. Det var en modell av RW-portföljen som står på gatstenar vid hans födelseplats i Kottla på Lidingö. Modellen kommer att förvaras i Raoul Wallenbergrummet i stadshuset.

Lars Björndahl, vice ordförande i utbildningsnämnden, delade därefter ut 2012 års pris “I Raoul Wallenbergs anda” på 30 000 kronor till Fritidsgården Nova i Käppala, för arbetet med att föra kunskapen om förintelsen vidare. Nova har i fem år anordnat en insamlingsfest där pengarna som samlats in skickas till katastrofområden.

Priset togs emot av ungdomarna Anton och Julia, fritidsledaren Lokman Aydin och enhetschefen Anna Svahnström, som även bjöd in publiken att komma på nästa insamlingsfest den 19 oktober, under Kulturnatten.

Musikgruppen Syster Fritz, just hemkommen från en turné i Burma, avslutade minnesdagen med en konsert på temat “FrihetOFrihet”, musikaliska berättelser om påtvingad och vald ofrihet.

Arrangör för högtidligheterna var Lidingö stad.

Kate Wacz berättade om hur hon räddades och visade upp ett av de skyddspass som svenska ambassaden i Budapest utfärdade åren 1944 och 1945.

Kate Wacz berättade om hur hon räddades och visade upp ett av de skyddspass som svenska ambassaden i Budapest utfärdade åren 1944 och 1945.

Musikgruppen Syster Fritz spelade i Lidingö stadshus.

Musikgruppen Syster Fritz spelade i Lidingö stadshus.

På väg mot Raoul Wallenbergmonumentet.

På väg mot Raoul Wallenbergmonumentet.

Dela Raoul Wallenbergdagen högtidlighölls på Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google