Väder Lidingö

Lidingö torsdag 20 februari 2020 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

20 bostäder skapas på Tryffelslingan

torsdag 9 februari 2017 00:01

INFLYTTNING TILL HÖSTEN. På Tryffelslingan 12 i Gångsätra kommer en f.d. kontorslokal att byggas om till cirka 20 bostäder för nyanlända. I måndags beslutade kommunstyrelsen att anvisa 10 miljoner kronor från kommunstyrelsens investeringsreserv för ombyggnaden.

Tryffelslingan 12.Tryffelslingan 12.

Under 2017 ska Lidingö ta emot 242 personer enligt gällande bosättningslag. Under 2015 och 2016 lyckades Lidingö hitta bostäder åt de nyanlända som Migrationsverket beslutat att staden skulle ta hand om. Men nu börjar det bli allt svårare att klara av mottagandet eftersom de villor, lägenheter och mindre lokaler som funnits tagit slut. Därför kommer två bostadspaviljonger att byggas vid Bosösvackan och två våningar i Högsätrahuset att inredas, se Lidingösidan 12 januari. Enligt stadens beräkningar behövs dock ytterligare minst 90 bostäder för att klara av 2017 års kvot. De flesta som kommer till Lidingö förväntas vara ensamstående vilket innebär att staden måste skapa stora volymer bostäder på kort tid.

Därför byggs nu en lokal på Tryffelslingan 12 om till bostäder. I detaljplanen för lokalen anges ändamålet "handel och lätt industri". För att bygga om lokalen till bostäder behövs ett tidsbegränsat bygglov om fem år, som sedan kan förlängas med ytterligare tio år. Men får man inte bygglov genomförs inte projektet.

För staden innebär ombyggnaden att intäkterna förväntas motsvara investeringskostnaden förutsatt att kalkylperioden uppgår till cirka 10 år. Till detta kommer driftskostnaderna.

Bygglovsansökan lämnas in redan i början av februari och den beräknade inflyttningen kan ske hösten 2017 om inte ärendet överklagas till länsstyrelsen.

Dela 20 bostäder skapas på Tryffelslingan

Kommentarer

Henrik Åkermark 2017-02-10 11:15

Det är naturligt att placeringen av bostäder för migranter väcker frågor och ibland oro.
Men vi står inför en stor utmaning och det måste vi lösa utan att försöka skapa motsättningar. Och det som kommunen gjort så här långt tycker jag ser bra ut.
Men de verkliga problemen kan komma om vi inte gemensamt kan arbeta för en konstruktiv och positiv integrering. Inte minst gäller det här de ensamkommande som nästan undantagslöst är pojkar.
Vi får helt enkelt inte "bara placera" dessa pojkar utan att samtidigt se till att de har olika meningsfulla aktiviteter och sysselsättningar och då räcker inte bara skolan.
Det är ju vid det här laget välkända problem där man har många tonårspojkar samlade på ett ställe och utan att de får attraktiva och vettiga aktiviteter.
Det kan väl var och en av oss förstå att blir det problem om ett gäng pojkar där "hormonerna kokar" buntas ihop och de är vilsna och frustrerade när de inte har något positivt att göra.
Men vi vet om problemet och kan göra det här mycket bättre än andra och vända det till något mycket positivt för de som kommer och för oss själva.
Då är det viktigt att vi alla hjälper till.
Lidingö fotboll gör redan idag en fantastisk insats, men det behövs mer: allt från t.ex. handboll, basket, judo, ishockey,friidrott, tennis och orientering till schack, osv.
Då krävs många frivilliga krafter.
Ida D, Inger P. m.fl har visat vägen men strålande insatser, men nu behöver vi vara många fler.
Hoppas att alla är beredda att ställa upp för att skapa en bra och positiv integration, om inte annat och om du är orolig se det som "hjälp till självhjälp".

Anders Odéen 2017-02-09 16:27

Bra där Johan Andersson, varför sitter inte du i kommunstyrelsen? Erbjud dina tjänster vet jag...
Många kommer att heja på sådana som du som besitter både idéer och sunt förnuft.

Johan Andersson 2017-02-09 09:14

Om man nu tänker i de banorna hade det inte så varit smart att reservera skuggdalen vid Bosön för kontorsverksamhet och göra ännu fler bostäder i de nuv. kontorslokalerna i Gångsätra? Ser genast inte endast win-win utan snarare win x4.
1. De nyanlända kommer närmare det samhälle de ska integreras i, med alla dess fördelar som kommunikation, service, skola och arbete
2. Näringslivet får vid Bosön nya fräscha lokaler med närhet till friluftsliv (bra för rekrytering)
3. De xenofobiska (läs:islamofobiska) Rudbodaborna behöver inte riskera möta unga olivfärgade män på ICA.
4. Kommunen får nöjda skattebetalare och på sikt kanske råd med en simhall nu när alla pengar gått till cykelmotorvägar (och återställning av desamma) och nya lokaler till de folkvalda...

Lazze Öst 2017-02-09 08:58

Tänk om någon/några drivande entreprenörer och (eller inte) kommunen i samma veva kunde fixa till gamla ICA-tryffel-lokalen till flera smålokaler att användas till närbutik, lunchrest/take away, fik eller liknande. Det skulle piffa upp området och jag är säker på att det skulle uppskattas av de som redan bor i närheten och de nyanlända till hösten. Det är många som jobbar där också.
ICA-butiken var för stor och blev utkonkurrerad tyvärr, men i mindre skala finns det garanterat utrymme för att göra business.

/Lazze

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google