Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

75 lägenhetskontrakt för nyanlända sägs upp i år

lördag 3 mars 2018 00:08

ETABLERINGSTIDEN TVÅ ÅR. Diskussionen pågår i medierna om att Lidingö stad nu säger upp nyanlända från lägenheterna de haft i två år. Lidingösidan skrev om detta redan i oktober förra året och även i samband med att Miljöpartiet på Lidingö överklagat kommunstyrelsens beslut, till Förvaltningsrätten. Sveriges Radios Ekoredaktion sände inslag i mitten av februari och idag har uppmärksammar DN det hela, liksom Direktpress.

Landets kommuner ska lösa bostadsfrågan för de nyanlända som Migrationsverket anvisar. Kommunens åtagande gäller under den s.k. etableringstiden, vilken är 24 månader. Därefter förväntas personerna själva lösa sin bostadssituation. Kommunstyrelsen på Lidingö stad beslutade den 9 oktober 2017 att de som kommit till staden från och med 1 mars 2016 enbart erbjuds bostad under etableringstiden och att de därefter sägs upp. Under 2016 anvisades 149 personer till Lidingö, under 2017 183 (men 167 kom). Under 2018 ska Lidingö ta hand om 144 personer.

- I början av 2018 var planerna att staden skulle säga upp 89 kontrakt under året, men siffran har sjunkit till 75. Det rör sig om 86 vuxna personer. I gruppen ingår 17 barnfamiljer med cirka 40 barn. Det säger Bjarni Gudmundsson, som är enhetschef på teknik- och fastighetsförvaltningen och som har ansvaret för att ta fram bostäder till såväl nyanlända som till dem som bott länge på ön men som kanske behöver lösa en akut situation.

Bjarni Gudmundsson är ansvarig för att det ordnas bostäder på Lidingö till dem som hamnat i en akut situation. ArkivbildBjarni Gudmundsson är ansvarig för att det ordnas bostäder på Lidingö till dem som hamnat i en akut situation. Arkivbild

- De första som nu ska flytta ut gör det i början av april. Vi informerade alla som ska flytta ut under första halvåret, i slutet av december. Den formella uppsägningen skickades i rekommenderade brev den 31 januari i år. De som ska flytta under andra halvåret har fått ett informationsbrev under februari och kommer få en formell uppsägning två månader före avflyttningsdag, säger Bjarni Gudmundsson till Lidingösidan.

- Det finns två typer av kontrakt, andrahandskontrakt och genomgångskontrakt. De som undertecknat kontrakten har avsagt sig besittningsrätten. Alla kontrakt kan sägas upp inom två år, säger Gudmundsson.

- Vi behöver nu ha ett 20-tal lägenheter plus cirka 50 rum för att kunna ta hand om dem som kommer under 2018. Högsätra sjukhus är delvis ombyggt.

Nyligen höll staden två informationsmöten med tolkar för dem som sägs upp. Ett möte för somalier och ett för arabisktalande. Under mötena försökte man förklara Lidingö stads beslut.
- Många var naturligtvis upprörda, men det var ingen aggressiv stämning. Jag påpekade att detta måste lösas på nationell nivå och att alla kommuner i landet ställs inför samma situation. Men jag uppmanade dem också att ta kontakt med kommunens socialtjänstemän för att hitta en lösning. Varje ärende kommer då att prövas, på samma sätt för dem som bott här mycket länge och för dem som bott här i två år.


Den som vill läsa vad som skrivits på Lidingösidan om detta kan gå in på denna sida. Där finns flera länkar. Dessutom finns ytterligare en artikel på denna länk.

Dela 75 lägenhetskontrakt för nyanlända sägs upp i år

Kommentarer

Mikael Olofsson 2018-03-05 13:26

Förutsättningarna var kända från början och man behandlar alla lika - precis som det ska vara. Andra familjer vräktes ju för ca två år sedan för att göra plats för de som nu ska ordna eget boende med motiveringen att det var just korttidsboenden.

Dennis Persson 2018-03-04 17:28

Lidingö stad....ännu en skandal..Att ni aldrig lär er.

Hasse Jakobsson 2018-03-03 12:53

Logiskt handlat

För ca två år sedan kunde vi läsa om hur Lidingö stad sa upp hyresavtal med tillfälligt boende familjer med stöd av att det var korttidsavtal för att bereda plats åt nyanlända. Jag opponerade mig.
Att säga upp nyanlända är rätt mh till stadens tidigare agerande det är logiskt. De nyanlända ska och bör behandlas som övriga Lidingöbor, ingen särbehandling.
Rätt och bra agerat - vi är och bor alla här på samma villkor.
Hasse Jakobsson

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google