Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Annie Lööf (C): Vi måste tala väl om företagandet

onsdag 25 oktober 2017 21:05

BESÖKTE LIDINGÖ. I morse kunde ett hundratal företagare lyssna till Centerpartiets partiledare Annie Lööf när hon talade på Foresta vid ett frukostseminarium arrangerat av just Centerpartiet. Ämnet för dagen var företagande. Partiets gruppledare på ön, Patrik Buddgård, inledde med en snabb orientering om den lokala situationen på ön. "Där vi har mycket att arbeta med", sa han. Annie Lööf valde att tala om tre frågor: jobben, kompetensförsörjningen och bostäder.

Centerns partiledare besökte Lidingö.Centerns partiledare besökte Lidingö.

Hon startade med att säga att entreprenörskap ligger henne varmt om hjärtat.
- Det går bra för Sverige, fast det smärtar mig som oppositionspolitiker att säga det, för det går bra trots regeringen, och inte tack vare. BNP, sysselsättningen och tillväxten ökar medan arbetslösheten bland inrikes födda minskar.

- Sverige står starkt i internationell konkurrens. Sverige är bra på väldigt många sätt. Men vi måste skapa förutsättningar för dem som är bortglömda och se till att de som inte får del av framgången får det. Nu är vi i en internationell högkonjunktur. Trots goda tider har vi problem, och det är nu vi måste genomföra större strukturreformer. När det väl dalar ska vi komma igenom en lågkonjunktur på ett bra sätt.

- Idag är klyvningen den mest brännande frågan för Sverige. Det går bra för en del, men sämre för andra, det finns skillnader mellan stad och land, mellan olika landsändar, mellan olika delar av en kommun, mellan förorter och innerstaden, mellan lågutbildade och högutbildade, mellan nyanlända och de som vuxit upp i Sverige.

- En av de större utmaningarna Sverige står inför är integrationen. Arbetsförmedlingens statistik visar att arbetslösheten för inrikes födda är under 4 procent, för utrikes födda 22 procent. För utomeuropeiskt födda är arbetslösheten 32 procent. Det här är utmaningen som vi måste ta tag i. Vi måste sänka trösklarna för dem som kommit hit utan någon skolbakgrund och verka för att de får möjligheter till en egen inkomst. Vi måste ta vara på de talanger som kommer hit utan att kunna svenska, men som har andra kunskaper.

Millessalen på Foresta var nästan fullsatt under seminariet.Millessalen på Foresta var nästan fullsatt under seminariet.

- Vi måste tala väl om företagandet och om attityderna till företagande. Vi är kreativa och innovativa i landet och duktiga på att komma på idéer. Men, företagarna vet också att det är ett risktagande att expandera sitt företag. Diskussionen om företagandet ska ut i det politiska samtalet. Ett bra näringslivsklimat är A och O.

Och så citerade hon Ingvar Kamprad: Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid.

Ingvar Kamprads insikt finns på IKEA-museet i Älmhult. ArkivbildIngvar Kamprads insikt finns på IKEA-museet i Älmhult. Arkivbild

- Alla företag är lokala, man verkar lokalt och man är på plats. Vi måste skapa förutsättningar framåt. Lidingö ligger tvåa när det gäller nyföretagande i Svenskt Näringslivs ranking. Arbetsgivaravgifterna är helt avgörande när man ska anställa. Vi vill sänka den avgiften. Vi vill också att man anställer de 32 procent utomeuropeiskt födda som är utan arbete och tar bort arbetsgivaravgiften de första åren för dem, för att minska kostnaderna att anställa.

Kompetensförsörjningen
Matchningen funkar inte. Det behövs ett utbildningssystem där man kan omskola sig och utbilda sig, man kan inte vara uträknad när man är 55+. Istället ska man kunna gå en kortare kompletterande utbildning och bredda sin kompetens. Vi måste uppvärdera yrkesskicklighet och se till att yrkesskolan och yrkesförberedande utbildningar kommer ut ur skuggan.

- Ibland tvingas en del specialister lämna sin arbeten och landet på grund av några formella fel, som att de fått för lite betalt, inte haft rätt försäkring, inte sökt sitt jobb via Arbetsförmedlingen. Systemet är fyrkantigt. Ibland vill man ha en generalklausul att hänvisa till som heter "Sunt förnuft"

Bostäder
Det är ett gemensamt problem i landets kommuner, inte unikt för större städer eller deras kranskommuner. Man behöver tak över huvudet för att kunna sköta ett arbete. Därför behöver hyresregleringen ses över så man får en större rörlighet på bostadsmarknaden. Strandskyddet är kontroversiellt, därför ska dessa frågor avgöras lokalt eftersom lokala politiker bäst vet hur man använder sina områden.

Infrastruktur
Vi är bara i början av rörligheten i vårt land. Vi behöver snabba tåg, tåg som går i tid, pendeltågstrafik som är pålitlig, farbara vägar. Det är dyrt med infrastruktur, men det är förutsättningen för bra tillväxt. Det finns en underhållsskuld till vägar och järnvägar och ett stort behov av nyinvesteringar.

- Sverige är ju fantastiskt, och jag tror alla är överens om det, men alla är inte med på denna framgångsväg. Det behövs reformer som man mår bra av, vi behöver få fart på bostadsbyggandet, på jobbmarknaden, öka utbildningen, få en matchning som fungerar och sänker trösklarna för dem som levt i utanförskap, som inte är sedda, inte har inkomst, för barn som aldrig sett sina föräldrar gå till jobbet.

- Hur gör vi bäst för att främja jobben och företagandet? När man genomför regler eller lagar då ska man tänka på hur det påverkar jobben, företagen, svensk ekonomi. Man ska ställa de checkfrågorna inför besluten, sa Annie Lööf och fick en kraftig applåd.

Annie Lööf är 34 år, bor i Nacka, kommer från Värnamo och "brukar vinka till Lidingö" över vattnet. Hon har juristutbildning och var näringslivsminister mellan 2011 och 2014. Partiledare har hon varit sedan 2011. I riksdagen har hon suttit sedan 2006.

Annie Lööf fick många frågor från publiken efter sitt föredrag. Patrik Buddgård t.h.Annie Lööf fick många frågor från publiken efter sitt föredrag. Patrik Buddgård t.h. Annie Lööf och Christina Pihl i samtal. I bakgrunden Katarina Palmstierna.Annie Lööf och Christina Pihl i samtal. I bakgrunden Katarina Palmstierna.

Dela Annie Lööf (C): Vi måste tala väl om företagandet

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google