Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

"Jag kan inte tänka mig att vara en del av denna grupp och den politik som kommer föras under nästa mandatperiod"

fredag 27 oktober 2017 23:58

Jag blev aktiv moderat i slutet på 90-talet och kom till Lidingös moderatförening där åsikterna ofta gick isär. Det var höga toner och övertygande argument på våra medlemsmöten och det fanns en god ton. Men den ton som en del aktiva moderaterna nu använder i skrift och i tal, nedsättande och kränkande om andra partikamrater, den skrämmer allt fler till tystnad. Jag kan inte tänka mig att vara en del av denna grupp och den politik som kommer föras under nästa mandatperiod. Därför står jag inte till förfogande för omval till kommunfullmäktige eller kommunstyrelsens ordförande i Lidingö för nästa mandatperiod. Det skriver Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) i denna artikel.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) lämnar kommunfullmäktige och kommunstyrelsen efter valet 2018.Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) lämnar kommunfullmäktige och kommunstyrelsen efter valet 2018.

Uppvuxen i ett hem där samhällsdebatten varit en naturlig del i vardagen har jag från första början lärt mig att alla inte har samma åsikter, man kan till och med ha diametralt olika uppfattningar om samhället, politiken eller världsordningen. Men, och det är den viktigaste lärdomen, man har en god ton, en respekt för varandras åsikter trots allt, och man baktalar eller kränker inte varandra.

Jag blev aktiv moderat i slutet på 90-talet. Kom till Lidingös moderatförening där åsikterna ofta gick isär. Det var höga toner och övertygande argument på våra medlemsmöten. Sedermera fick jag glädjen att sitta med i fullmäktigegruppen och även där var det olika viljor och åsikter som gnuggades mot varandra. Men det fanns en stark och genomsyrande ordning, visa respekt, ha god ton och majoritetsbeslutet äras.

Så är det inte längre, vare sig i den moderata föreningen eller i fullmäktigegruppen. Ett flertal individer har under denna gångna mandatperiod enträget arbetat bort den goda stämningen som en gång funnits i partiet, kränkande uttalanden och fnysningar är numer vardag när åsikter framförs i gruppen. Det har inte funnits en vilja att ena partiet, däremot har det funnits och finns en stark vilja att splittra partiet och tysta alla andra som inte delar samma uppfattning.

Den ”nya” politiken som lanseras inför nästa mandatperiod har många goda och bra moderata inslag. Vi ska satsa på kärnverksamheterna skola och omsorg. Vi ska ha ett levande föreningsliv, och vi ska värna skattebetalarnas pengar.

Men det finns också röster som hörs allt högre och som förespråkar en politik som jag inte kan ställa upp på.

I min moderata värld ska vi moderater verka för att alla människor får uppleva största möjliga frihet. Att vi värnar äganderätten och står för ett starkt Lidingö och Stockholm. Att en stad som Lidingö inte stagnerar till en sovstad, utan tillåts att utvecklas hållbart med ett byggande som tar avstamp i närområdet, i kvalitet och lidingömässig arkitektonisk utformning. Och i en takt som gör att omvärlden hänger med, runt 200 lägenheter om året. Det är inte siffran i sig som är viktigast. Det är hur man utvecklar som är nyckeln.

I min moderata värld, och nu lånar jag vår nya partiledare Ulf Kristerssons ord, ”omfamnar vi näringslivet” för det är det som är motorn i vår utveckling som nation. Som genererar skattepengar till vår välfärd. Som ger arbetstillfällen så att våra medborgare kan gå till arbetet och leva på sin lön. På Lidingö hörs nu moderata röster som på allvar hävdar att näringslivet är giriga, man frågar sig varför man ska hjälpa handlare att bli rikare? Eller, att i framtiden behöver vi inga affärslokaler mer, alla kommer att handla på nätet, vi behöver inte stora företag på Lidingö, de kan flytta till en annan kommun, vi har ju hela Stockholm och stora gallerior på andra sidan bron, det tar bara 15 min till Mall of Scandinavia nu när vi har tunneln.

Men kanske främst, den ton som en del av de aktiva moderaterna använder i skrift och i tal, nedsättande och kränkande, om andra partikamrater, som skrämmer allt fler till tystnad. Man vågar inte längre säga eller argumentera för en annan syn eller uppfattning för rädslan att bli uthängd på sociala medier eller få sig en duvning på gruppen. Det är inte bara sorgligt, det är en skrämmande utveckling som sker på Lidingö.

Jag har haft FANTASTISKA år i politiken inte bara på Lidingö utan även i länet och i riket. Jag har lärt mig enormt mycket och jag har fått vänner för livet.

Jag har alltid spelat efter de spelregler som finns och jag har inte deltagit i att slakta eller schavottera en partikamrat vare sig i gruppen, föreningen eller offentligt.

Jag har varit med och fattat bra beslut för denna ö och om jag skulle ångra någonting så är det möjligen att jag inte har varit tydligare i vissa frågor.

Men, jag kan inte tänka mig att vara en del av denna nya grupp och den politik som kommer att föras under nästa mandatperiod, 2019-2022.

Jag har därför landat i ett beslut som känns lika sorgligt som självklart.

Jag står inte till förfogande för omval till kommunfullmäktige eller kommunstyrelsens ordförande i Lidingö för mandatperioden 2019-2022.

Jag kommer dock att fullfölja de uppdrag jag fått mandatperioden ut och stenhårt verka för en för moderaterna så viktig valrörelse 2018.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman
Kommunstyrelsens ordförande, Lidingö

Dela "Jag kan inte tänka mig att vara en del av denna grupp och den politik som kommer föras under nästa mandatperiod"

Kommentarer

Bo Widerström 2017-10-31 18:29

Ett av problemen mad Anna R Kihlman och de övriga tio i fullmäktigegruppen som röstade fram henne mot medlemmarnas och väljarnas vilja är att de inte tycks ha förstått att de verkar i en förtroendebransch. Det går inte att ignorera medlemmarnas/väljarnas vilja om man vill ha deras förtroende.

Anna R Kihlman skulle aldrig ha accepterat att bli vald till KSO när hon visste att hon inte hade medlemmarnas/väljarnas stöd. Dessutom gick hon ut i pressen och tackade för ett förtroende som hon inte hade.

Det beslut Anna R Kihlman nu har fattat kom därför tyvärr tre år för sent och har därför förorsakat Moderaterna stor skada.

De övriga tio i fullmäktigegruppen som inte förstod vad förtroende innebär bör också tänka över sin situation eller åtminstone öppet redovisa att de är ångerfulla för den skada de förorsakat.

Anki Loge 2017-10-29 18:51

Men Anna, det var verkligen ett sorgligt besked.
Politiken behöver såna som du - met än någonsin!

Marcus Bergh 2017-10-29 08:15

Varför nämns inte de stora valförlusterna som Anna och Paul har stått för? Varför nämns inte att de inte varit lyhörda för Lidingöborna? nej för det är inget som man vill erkänna öppet förstås. Varför nämner inte Anna varför hon blev KSO på ett så odemokratiskt sätt som det var. 11 av 18 gruppmedlemmar röstade på ARK, man vad sa väljarna? Övertygande majoritet sa något annat.
Det här är en mörk sida i Lidingömoderaternas historia som vi hoppas att det aldrig upprepas.

Anders Odéen 2017-10-28 12:22

Tack!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google