Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 augusti 2022 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Gustaf Fredriksson 2 jul 22:37 om Debatt: Öppenhet gör Sverige attraktivt

Jan Björklund (L): Vi vill ha fler poliser på Lidingö

onsdag 17 maj 2017 00:01

23 TILL SKA FINNAS PÅ ÖN. Under tisdagseftermiddagen gjorde Liberalernas partiledare Jan Björklund ett besök på Lidingö, för att tala om behovet av fler poliser på ön. Partiet vill att det i landet ska finnas 25 000 poliser omkring år 2023. 23 av dessa skulle då, med en procentuell fördelning, finnas på Lidingö, mot dagens enda, alltså kommunpolisen Fredrik Wallén.

Jan Björklund utanför Lidingö polishus: Inom sju år vill vi ha ytterligare 23 poliser stationerade på Lidingö.Jan Björklund utanför Lidingö polishus: Inom sju år vill vi ha ytterligare 23 poliser stationerade på Lidingö. Oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre och partiledaren Jan Björklund tog en sväng i Lidingö centrum tillsammans med kommunpolisen Fredrik Wallén.Oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre och partiledaren Jan Björklund tog en sväng i Lidingö centrum tillsammans med kommunpolisen Fredrik Wallén. Några unga medborgare på ön ville ta en selfie tillsammans med partiledaren.Några unga medborgare på ön ville ta en selfie tillsammans med partiledaren. Akademibokhandeln fick besök och föreståndaren Helena Landberg växlade några snabba ord med Fredrik Wallén.Akademibokhandeln fick besök och föreståndaren Helena Landberg växlade några snabba ord med Fredrik Wallén.

Jan Björklund gjorde först en rundtur i Lidingö Centrum tillsammans med Fredrik Wallén och Liberalernas oppositionsråd Amelie Tarschys Ingre, och slank snabbt in på Akademibokhandeln för att få en uppfattning om en del av kulturlivet på ön. Sedan var det frågestund.

- Vi vill åter öppna polisstationen på Lidingö. Får vi 5 000 nya poliser inom sju år borde 23 av dessa vara stationerade på Lidingö. Nu har landet 200 poliser per 100 000 invånare. I Europa ligger snittet på 300 poliser.

- De poliser som kommer är sådana som ska kunna rycka ut vid larm men också de som kan utreda brott. Nu saknas ofta resurser att utreda brott och många straff är för lindriga.

- För att få fler poliser behöver lönerna höjas. Vi föreslår en höjning med 4 000 kronor i månaden, vilket per år innebär ökade kostnader med 1,3 miljarder kronor. Dessa pengar får man in genom att skära ner vissa bidrag och subventioner. Lönefrågan är viktig, mycket viktig.

- En annan fråga som upprör alltfler är att många numera inte vågar vittna. Här måste man kunna inför möjligheten att vittna anonymt.

- Vi vill också att 1 000 civilanställda får arbete inom polisen. De kan ha hand om sådant som polis gör idag, som t.ex. att ge tillstånd till fyrverkerier och annat, som idag polisutbildad personal måste arbeta med.

På frågan varför så få vill bli poliser just nu är Jan Björklunds svar:
- Det är en ren lönefråga. Arbetet är krävande och stundtals hårt, ibland nästan brutalt. Det som kan göras är att samhället betalar dem som arbetar som poliser.

Oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre instämmer helt i partiets satsning på att antalet poliser ska öka.
- Det är en trygghetssatsning som vi nu arbetar hårt för. På Lidingö förekommer också väldigt många bostadsinbrott jämfört med andra kommuner i stockholmsområdet. Så behovet är stort på ön.

I solgasset utanför Brasserie Jernet satt fyra liberaler innan det gick till "after worken": Torsten Engevik, Amelie Tarschys Ingre, Jan Björklund och Nancy Mattson.I solgasset utanför Brasserie Jernet satt fyra liberaler innan det gick till "after worken": Torsten Engevik, Amelie Tarschys Ingre, Jan Björklund och Nancy Mattson.

Efter det gick Jan Björklund till Brasserie Jernet. På övervåningen ordnades "after work" och många av Björklunds partikamrater var där för att få en pratstund med sin partiledare.

Dela Jan Björklund (L): Vi vill ha fler poliser på Lidingö

Kommentarer

Amelie Tarschys Ingre (L) 2017-05-19 11:22

Hej Micke, Alliansen gjorde stora satsningar på polisen när vi satt i regering. Bl a ökade vi antalet poliser med 2500 poliser så att Sverige fick 20 000 poliser.

Micke Böckman 2017-05-18 00:55

Varför gjorde alliansen med Björklund och co
inget åt polis och rättsväsendet under de åtta år de satt vid makten utan lät det förfalla?

Amelie Tarschys Ingre (L) 2017-05-17 23:58

Tack för berömmet Lars H Eriksson! Jag kan glädja dig med att kommunala trygghetsvakter ingår i Liberalernas satsning och vi har också lämnat in en motion om att införa trygghetsvakter på Lidingö till kommunfullmäktige.

Lars H Ericsson, ordf i Lidingöpartiet 2017-05-17 22:54

Jättebra att Liberalerna äntligen ansluter sig till Lidingöpartiets gamla krav att Lidingö polisstation ska återöppnas - dygnet runt! Vi är också positiva till höjda polislöner, men det är fråga för rikspartierna tills vi har kommunala poliser i Sverige. Vi ser dock gärna att Liberalerna även dammar av sitt gamla (folkparti)förslag, att återinföra kommunala ordningspoliser och dessutom övertygar sina allianskollegor om samma sak.

Rikssnittet 200 poliser per 100.000 invånare skulle innebära snudd på 100 poliser bara på Lidingö. Låt oss ha åtminstone hälften av det som delmål. 50 st dedikerade Lidingöpoliser med god lokalkännedom om "buset" och andra problemen på ön skulle göra stor skillnad.

Carl-Johan Schiller (kd 2017-05-17 13:27

Tack för svar Amelie.

En röst på L är med största sannolikhet en röst för fortsatt S-styre.

Amelie Tarschys Ingre (L) 2017-05-17 11:00

Jag tycker vi varit tydliga. 1. Vårt mål är ett starkt Liberalerna i en Alliansregering 2018. 2. Vi kommer varken att samarbeta med SD, som KD öppnat för, eller med V.

Carl-Johan Schiller (kd) 2017-05-17 07:53

Det är bra att Björklund och liberalerna vill satsa på polisen. 5 000 nya poliser är en bra start även om vi i KD vill se 10 000 nya poliser.

Frågan kvarstår dock hur L ska driva igenom sin politik. Vi i kd fällde DÖ och har sedan dess varit tydliga med att vi vill se en Alliansregering omgående. Tyvärr har L inte ställt upp på det utan istället öppnat dörren för ett samarbete med socialdemokraterna.

Vad är er linje i regeringsfrågan? Utan ett bra svar spelar dessa satsningar väldigt liten roll.

Carl-Johan Schiller (kd)

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google