Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

L: Du måste få välja din läkare

tisdag 6 mars 2018 11:32

Ibland när man läser media kan man tro att Stockholm har landets längsta vårdköer, men vi har faktiskt generellt bättre tillgänglighet än resten av landet, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Och det är mycket tack vare valfrihet och många vårdgivare. Men det räcker inte, vi behöver göra mer. Därför satsar vi nu mer resurser på husläkarmottagningar och övrig primärvård, vilket är särskilt viktigt för äldre patienter, kroniskt sjuka och multisjuka. Det skriver de båda liberalerna Amelie Tarschys Ingre (L) och Lena Hallerby.

För att underlätta för stockholmarna och öka tillgängligheten i vården inför Liberalerna tillsammans med M, C och KD i Stockholms läns landsting nu möjligheten att även boka tid och vårdbesök via internet. Möjligheten till telefonbokning kommer naturligtvis också att finnas kvar.

Ibland när man läser media kan man tro att Stockholm har landets längsta vårdköer, men vi har faktiskt generellt bättre tillgänglighet än resten av landet enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). När det gäller väntetid till specialistvård är det bara 6 procent i Stockholms län som får vänta mer än vårdgarantins 90 dagar mot 39 procent i Norrland, enligt Dagens Nyheter. Mycket tack vare valfrihet och många vårdgivare. Men det räcker inte, vi behöver göra mer.

Därför satsar vi nu mer resurser på husläkarmottagningar och övrig primärvård, vilket är särskilt viktigt för äldre patienter, kroniskt sjuka och multisjuka. Vi vill att de ska få en fast läkarkontakt som kan lotsa dem bättre och smidigare i vården. Förebilden för Liberalerna är de norska och danska fastläkarmodellerna, där varje läkare har ungefär hälften så många patienter som en svensk läkare.

Här i Stockholm har Socialdemokraterna länge kritiserat vårdvalen, som gör det möjligt för dig som patient att välja bland annat husläkare, barnavårdscentral och sjukgymnast. När den rödgröna regeringen vill införa ett vinsttak i välfärden betyder det här i Stockholm i praktiken ett vinstförbud för många vårdföretag med små marginaler och kapitaltillgångar. Många av de privata vårdföretagarna Stockholm skulle riskera att gå omkull och alla de sjuka, äldre och assistansanvändare som själva har valt vem de ska få vård av skulle drabbas. Det skulle också alla anställda och de många driftiga företagare, varav många är kvinnor, göra när deras livsverk måste läggas ner. Dessutom riskerar vårdköerna att växa snabbt när många vårdgivare försvinner.

Liberalerna vill se bättre upphandlingsrutiner, kvalitetskontroll och inspektioner i välfärden, men företag måste få gå med vinst om valfriheten ska finnas kvar. Vi liberaler är övertygade om att du vet bäst vilken läkare eller barnavårdscentral som passar dig och din familj.

Amelie Tarschys Ingre, ledamot (L), Stockholms läns landsting och oppositionsråd Lidingö
Lena Hallerby, ersättare (L), Stockholms läns landsting

Dela L: Du måste få välja din läkare

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google