Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

L: Inga höjda avgifter i musikskolan och på Sagateatern i vår budget

måndag 13 november 2017 13:10

"BYGG TOR 2". Liberalerna Lidingö satsar i sin budget för år 2018 främst på vård, omsorg, skola och trygghet, för att upprätthålla kvaliteten på stadens vård- och omsorgsboenden, för att kvalificerad personal kan behållas och rekryteras, för att lärarna har möjlighet till kompetensutveckling och vidareutbildning. Man vill anställa trygghetsvakter för att öka tryggheten på stadens gator och torg, man motsätter sig majoritetens förslag om höjda avgifter i musikskolan och på Sagateatern, och avsätter resurser så att detaljplanearbetet för trygghets-/seniorboende Tor 2 i Lidingö centrum kan komma i gång snarast, säger Liberalernas oppositionsråd Amelie Tarschys Ingre.

Partiet höjer pengbeloppet för vård- och omsorgsboenden, funktionsnedsättning, LSS och socialpsykiatrin med 2,5 procent för 2018 och avsätter 2,5 miljoner kronor extra för lärarnas kompetensutveckling.

- Att Lidingö hamnar på plats 275 av 290 i Lärarförbundets rankning avseende pedagogiskt utbildade lärare är helt oacceptabelt. Vi vill möjliggöra för fler lärare att ta sin lärarlegitimation. Vi vill också ge mer stöd till barn i behov av särskilt stöd ute i verksamheten, säger Amelie Tarschys Ingre. Dessutom avvisar vi majoritetens förslag om att höja avgifterna till musikskolan och Sagateatern. Vi vill att fler barn ska få glädjen att spela ett instrument och delta i kulturlivet på Lidingö.

Liberalerna avsätter 1,2 miljoner kronor för att staden ska anställa kommunala trygghetsvakter.
- Många lidingöbor känner sig ibland otrygga. Liberalerna vill anställa kommunala trygghetsvakter som ska samverka med polisen och bidra till att öka tryggheten runt om på Lidingö och i Ropsten, särskilt på tider när det riskerar att bli stökigt, fortsätter Amelie Tarschys Ingre.

En annan viktig fråga för partiet är utvecklingen av Lidingö centrum och att byggandet av ett nytt trygghets-/seniorboende nära Lidingö centrum snarast kommer i gång.
- Kön till trygghetsboendet Tor i Lidingö centrum är lång och vi blir allt fler äldre på Lidingö. Det är uppenbart att vi behöver bygga ett Tor 2. Det sa många partier i senaste valet. Liberalerna avsätter i sin budget resurser för att detaljplanearbetet för Tor 2 kan komma i gång snarast.

Liberalerna anser att lidingöborna inte ska betala mer i skatt än vad staden behöver för att effektivt driva sin verksamhet. Därför ansluter man sig till den av majoriteten föreslagna skattesänkningen med 15 öre.

- Våra satsningar finansierar vi genom att sänka överskottsmålet från 1 till 0,5 procent och frigör på så sätt drygt 16 miljoner kronor. Vår budget är en budget för frihet för lidingöborna, avslutar Amelie Tarschys Ingre.

Anm. Lidingös budget för 2018 beslutas vid kommunfullmäktiges möte den 27 och 28 november.

Dela L: Inga höjda avgifter i musikskolan och på Sagateatern i vår budget

Kommentarer

Hans Barje 2017-11-14 09:16

Självklart vill vi i majoriteten ha fler utbildade lärare i våra skolor, men det saknas tusentals behöriga lärare och vi har en liknande situation som övriga bra skolkommuner. Statistiken visar att länets toppkommuner har samma utmaning. Våra lärare utan 100 % lärarlegitimation gör bevisligen ett mycket bra arbete eftersom Lidingös skolor ligger på topp avseende meritvärde årskurs 9.
Kommun Meritvärde Utbildade lärare årskurs 9
Lidingö, plats 1. 275 utbildade lärare
Nacka, plats 2. 241 utbildade lärare
Danderyd, plats 3. 273 utbildade lärare
Täby, plats, 4. 248 utbildade lärare

Det är utmärkt att liberalerna stöder oss i att ge fler barn, ca 200 stycken, möjligheten att spela ett instrument. Ert förslag ger exakt samma resultat, varken färre eller fler barn. För oss är det rimligt att avgiften höjs från blygsamma 850 kr per termin till 1200 kr, samtidigt som vi gör en riktad satsning med 800.000 kr. Vi har regler som stöder ekonomisk svagare familjer med nedsättning eller befrielse, så höjningen kommer knappast hindra barn att få möjlighet att spela ett instrument.

Hans Barje (M)
Utbildningsnämndens ordförande

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google