Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Låt de ensamkommande ungdomarna bo kvar

måndag 6 november 2017 12:04

De borgerliga partierna i omsorgs- och socialnämnden i Lidingö har beslutat att kommunen inte ska ordna så de ensamkommande ungdommarna kan bo kvar och göra klart sin skolgång på ön. Detta är ett svek mot ungdomarna. Kommunerna får nu ett statsbidrag för att ge ungdomarna möjlighet att bo kvar och göra klart sin skolgång på ön. Därför bästa vänner i de borgerliga partierna, tänk om! Det uppmanar kommunfullmäktigeledamoten Sven Erik Wånell (V) i denna artikel.

När en ensamkommande ungdom kommer till Sverige och söker asyl får den personen en kommun att bo i fram till hen fyller 18 år. Hen går i skola, får vänner, deltar i olika aktiviteter. De har också en god man till sitt stöd. I vintras slog frivilliga som arbetar som språkvänner i Lidingö larm om vad som händer när de fyller 18 och tvingas flytta från det sammanhang hen fått i Lidingö, till någon av Migrationsverkets vuxenförläggningar någonstans i Sverige.

”Vi som träffar ungdomarna regelbundet märker också att många av dem blir alltmer påverkade av oro och ångest med åtföljande sömnstörningar och svårigheter att koncentrera sig på skolarbetet. Allt fler rapporter från olika håll i Sverige om självmordsförsök, och några fall av fullbordade självmord, har samband med denna oro” skrev de bl.a. i ett öppet brev till kommunstyrelsen.

Vänsterpartiet har på riksnivå uppmärksammat detta och tillsammans med regeringen fått till stånd ett statsbidrag till kommunerna för att stimulera kommunerna att ge ungdomarna möjlighet att bo kvar. De som hittills i år har tvingats flytta från sin kommun till någon av Migrationsverkets asylboenden har i flera fall hamnat i Haparanda med små möjligheter till fortsatt skolgång.

Nu har de borgerliga partierna i omsorgs- och socialnämnden i Lidingö beslutat att kommunen inte ska ordna så att de kan bo kvar och göra klart sin skolgång på ön. "Vi måste vara försiktiga med skattebetalarnas pengar" säger nämndens ordförande kommunalrådet Birgitta Sköld, och behåller statsbidraget och låter det gå till annat.

Ett svek mot ungdomarna och inte alls att hushålla med skattebetalarnas pengar – också Migrationsverkets asylboenden kostar, kanske mer än vad det skulle kosta om ungdomarna ges möjlighet bo kvar i Lidingö. Och till detta de förluster det innebär att deras utbildning och integration i Sverige försvåras.

Bästa vänner i de borgerliga partierna, tänk om!

Sven Erik Wånell (V)

Dela Låt de ensamkommande ungdomarna bo kvar

Kommentarer

Per Welander 2017-11-07 16:26

De borgerliga gör rätt.

Illegala invandrare ska skickas ut ur landet. Det har t.o.m. socialdemokraterna sagt fast de vägrar att genomföra det. Även Moderaterna på riksplanet har en konstig politik som vill ge sjukvård och tandläkare i stort gratis till illegala.

Alla ensamkommande bör ålderstestas. En stor del har befunnits ljuga om sin ålder. Tidigare skrev media och socialisterna "barn". Nu skriver de "ungdomar". Kanske större delen är vuxna. I vissa fall mellan 30-40 år.

Magnus Eriksson 2017-11-07 00:44

Herregud. Jag har aldrig sett så många felaktigheter och märkliga känsloyttrande i en och samma artikel.

* Det är ett svek mot de svenska ungdomarna att inte satsa alla resurser på dem istället för personer som inte har medborgarskap.
* Det är klart de ensamkommande männen mår dåligt när de skickas över halva jordklotet av sin släkt för att agera så kallade ankarbarn
* Det finns många svenska ungdomar som mår dåligt för att de bland annat inte kan flytta hemifrån pga bostadsbristen samtidigt som nyanlända går före i bostadskön.
* Hushålla med skattepengar kanske jag inte ens behöver ta upp. För att inte tala om kommunpengar. Kostnad för 200 ensamkommande per år är 138,3 miljoner (1900kr/dag) och då är inte ens skola, sjukvård, tandvård mm inräknat. Efter två år slutar staten betala ut dessa pengar och då står kommunen där med samma kostnadsstruktur.
* Om en ensamkommande har tagit sig över halva jordklotet för att komma till Sverige så bör han (för det är till största del killar) också klara att flytta till vuxenförläggning i en annan del av Sverige.
* Slutligen. Tre av fyra ensamkommande var över 18 år av de som genomgått medicinska åldersbedömningar enligt Rättsmedicinalverket. Det indikerar att de inte talar sanning om sin ålder. Vilket start är det på ett eventuellt medborgarskap? Och vill vi har personer som är över 18 år i våra gymnasieskolor?

Johan Persson 2017-11-06 18:08

Illegala invandrare som fått avslag på sin asylansökan ska alltså hitta ett odemokratiskt kryphål att hålla sig kvar i Sverige genom att skriva in sig på en utbildning? och vi pratar alltså om den skolmiljlö vi ska skicka våra barn och ungdomar till...V som "vakna"?

Julius Soreff 2017-11-06 14:50

V och MP borde föra en politik som är attraktiv för
de boende på Lidingö och i Sverige. Med gällande politik är de dömda att kretsa kring 4% gränsen och därför behöver de importera väljare.
Bästa politiker på vänster kanten, tänk om och gör rätt!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google