Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Lidingö tvåa som skattesänkare 2018

måndag 13 november 2017 07:22

FÖRSLAG: 15 ÖRE. Nästa år får 275 kommuner oförändrad skattesats ifall alla budgetförslag godkänns av respektive kommunfullmäktige. Organisationen Skattebetalarna har genom en enkät till landets kommuner och landsting kartlagt var skatten kommer att höjas och sänkas under 2018. Österåker och Lidingö sänker skatten mest för sina invånare, med 40 öre respektive 15 öre per hundralapp. Mest höjs skatten i Höör, med 95 öre per hundralapp följt av Älvdalen med 47 öre. Region Kronoberg höjer sin skattesats med 47 öre per hundralapp, vilket påverkar länets 8 kommuner.

Sveriges Kommuner och Landstings har uppgifter om att kommunsektorn skulle behöva öka sina inkomster motsvarande 59 miljarder år 2021 för att finansiera stigande kostnader och bibehållen välfärd. Tros detta väljer alltså 275 kommuner att inte ändra sina skattesatser. Enbart elva kommuner får höjd kommunalskatt, samtidigt som fyra kommuner sänker skatten. De fyra är Österåker (40 öre), Lidingö (15 öre), Nacka (10 öre) och Ljusnarsberg (1 öre). Om Lidingös skatt sänks enligt förslaget hamnar Lidingö på femte plats i landet vad gäller skattesänkningar sedan 2014. Österåker är etta med en sänkning på 1,32 kronor sedan 2014.

– Det är glädjande att så få kommuner och landsting höjer skatten nästa år. Förhoppningsvis speglar det en insikt om att det finns en gräns för hur mycket det går att höja skatterna. Man ska dock inte glömma att det sammantagna resultatet av mandatperioden är statliga skattehöjningar på 47 miljarder netto och höjd kommunalskatt i en majoritet av landets kommuner. Det har grävt kännbara hål i mångas plånböcker, säger Skattebetalarnas chefekonom Sofia Linder i ett pressmeddelande.

– De kommuner som nu kämpar med att skära i sina utgifter istället för att höja skatten ska ha en eloge. De flesta kommuner i Sverige behöver fortsätta att arbeta målinriktat med prioriteringar och effektiviseringar. Som både Skattebetalarna och Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi har visat tidigare finns det mycket stor besparingspotential i kommunsektorn, säger Sofia Linder.

Dela Lidingö tvåa som skattesänkare 2018

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google