Väder Lidingö

Lidingö tisdag 7 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Lidingöhem delas upp

tisdag 13 december 2016 17:15

SENIORBOENDENA KVAR. Om en vecka, den 20 december, väntas Lidingöhems styrelse fatta beslut om att överföra bolagets fastighetsbestånd till åtta nybildade dotterbolag. Huvuddelen av fastigheterna, med bl.a. seniorboendena Tor, Baggeby gård och Frimuraren som utgör mer än hälften av Lidingöhems lägenhetsinnehav, blir kvar i stadens ägo, medan ett 80-tal lägenheter kommer att säljas till externa fastighetsbolag i ett första skede. Total äger Lidingöhem idag 531 lägenheter.

Ska delas upp i åtta bolag.Ska delas upp i åtta bolag.

- Beslutet är i enlighet med det uppdrag Lidingöhem fick av kommunfullmäktige den 20 juni i år. För hyresgästerna kommer det inte att innebära några förändringar på hyresnivå eller hyresvillkor, säger Lidingöhems styrelseordförande Björn Samuelson (M).

Lidingö stad behåller alltså huvuddelen av fastighetsbeståndet inklusive seniorboendena Tor, Baggeby gård och Frimuraren.

- Vi talar om att i ett första skede sälja ett 80-tal lägenheter, säger Björn Samuelson till Lidingösidan. Det kan också bli aktuellt att senare sälja ytterligare runt 80 lägenheter. Totalt talar vi som mest om 160 lägenheter. Detta kan naturligtvis ändras, men det ligger i så fall mycket långt fram i tiden.

På externa köpare som anmäler sitt intresse ställer Lidingöhems styrelse tydliga krav, att ägaren ska ha en dokumenterad ambition att långsiktigt äga och förvalta hyresfastigheter. Bolag som köper och snabbt säljer vidare är inte intressanta.

- Vi har inte haft kontakter med några tänkta köpare, så inget är bestämt, säger Björn Samuelson. Först ska nu beslut tas i Lidingöhems styrelse på ett extramöte den 20 december. Sedan ska Lidingös kommunstyrelse behandla frågan på sitt januarimöte och så ska beslut tas på kommunfullmäktiges första möte under 2017, den 30 januari.

- Som följd av omstruktureringen kan Lidingö stad ta del av Lidingöhems stora kassatillgångar. Dessa medel kan sedan användas för nödvändiga satsningar på infrastruktur, till exempel nya Lidingöbron, utan att skatten behöver höjas, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

Den summa som staden kan frigöra i samband med ombildningen och försäljningen av Lidingöhem beräknas ligga på runt 800 miljoner kronor.

Lidingösidan har under åren skrivit om Lidingöhem och planerna på försäljning, se bl.a. denna länk till fullmäktigedebatten den 20 juni 2016 när beslutet om försäljning togs. Den som vill se alla artiklar där Lidingöhem nämnts kan skriva in ordet i sökrutan så kommer 126 artiklar upp.

Dela Lidingöhem delas upp

Kommentarer

Bo Widerström 2016-12-16 14:35

FÖRSÄLJNINGEN AV KV. KANTARELLEN HAR FÖROSAKAT LIDINGÖBORNA EN UTEBLIVEN FÖRMÖGENHETSTILLVÄXT PÅ CA 1,2 MILJARDER.

Idag skulle kv. Kantarellen varit värt ytterligare ca 200 mkr. Våra inkompetenta och kortsiktiga politiker har således bara på försäljningen av kv. Kantarellen orsakat lidingöborna en utebliven förmögenhetsförlust på ca 1,2 miljarder.

Nu vill politikerna sälja ut resten av lägenheterna och därmed gå miste om en säker värdetillväxt.


Bo Widerström skrev 2016-06-14 15:46

Att äga fastigheter på Lidingö har långsiktigt varit mycket lönsamt och är därför ett säkert sätt att bygga upp ett kapital som ger styrka. Detta borde politikerna tänka på när man nu vill fortsätta att sälja ut Lidingöhem.

Politikerna i Lidingöhems styrelse har troligen ett svårslaget rekord i att ha gjort en riktigt dålig affär när man 2010 sålde 540 lägenheter i kvarteret Kantarellen i Högsätra.

http://lidingosidan.se/val-2014/fastigheten-kantarellen-saldes-till-underpris/

De 540 lägenheterna såldes 2010 för 546 mkr. Priset på en snittlägenhet på ca 70 kvm var således ca 1 mkr.

Marknadsvärdet 2016 för en bostadsrättslägenhet på ca 70 kvm är ca 3,3 mkr. En normal rabatt vid ombildning till bostadsrätt är 20-30 %. Överlåtelsepriset idag skulle då varit ca 2,5 mkr/lägenhet.

Dessutom ingick i priset kostnadsfritt potentiellt byggbar mark som för några är sedan värderats till 150 – 200 mkr.. Marknadsvärdet på denna mark är troligen nu minst 200 mkr.

Om Lidingöhem inte sålt kv. Kantarellrn 2010 utan istället 2016 borde priset blivit följande.

540 lgh x 2,5 mkr d.v.s. ca 1350 mkr. Den byggbara marken är 2016 säkert värd 200 mkr.

Om Lidingöhem behållt kv. Kantarellen skulle marknadsvärdet idag varit ca 1550 mkr vid en professionell försäljning.

Detta betyder ca EN MILJARD HÖGRE PRIS. Även om denna beräkning skulle vara 10% för hög skulle de extra ca 900 mkr räcka till både en ny lidingöbro och simhall.

Borde vara intressant för lidingös skattebetalare att veta vilka slutsatser lidingöpolitikerna dragit av den katastrofala försäljningen av kv. Kantarellen.

Daniel Lindgren 2016-12-16 09:16

Lidingöhem ägs av skattebetalarna och kapitalet i bolaget har byggts upp genom åren för att bidra till bostäder för skattebetalarna.
Nu rånar några politiker bolaget på pengar för att bygga en bro och en simhall. Dessa saker borde redan vara finansierade genom god planering av skattemedel sedan den senaste bron och simhallen byggdes, eller tror nutida och tidigare politiker att man inte behöver planera inför framtiden?

Vad säljer vi nästa gång för att rädda dålig planering? Det finns inte mycket kvar av det som tidigare generationer byggde upp åt oss nu.

Anders Håkansson 2016-12-15 09:39

Över 4000st Lidingöbor ville ge politikerna chansen att lyssna på deras vilja.
Moderaterna
Lidingöpartiet
Kristdemokraterna
Och märkligt nog Centerpartiet
De fyrklövern ville inte låta Lidingös väljare avgöra frågan!
Det är i runda slängar en miljard av Lidingöbornas gemensamt uppbyggda tillgångar som en handfull politiker tycker sig veta bättre om än tusentals av Lidingös skattebetalare.
Att inte vara tydlig med att man skulle förhandla om en försäljning av Lidingöhem i valet 2014, är ett svek mot väljarna.

Åke Andersson 2016-12-13 21:00

Tack
För att vi har självständiga politiker som inte påverkas av ovidkommande medborgar-petitioner om att kommunen bör behålla Lidingöhem
Och pengarna som frigörs kommer väl till pass för att handla upp tillfälliga boenden

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google