Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

LP: Ministerstyre från Peter Erikssons sida

lördag 10 mars 2018 14:34

Lidingöpartiet anser att det är ett klart försök till ministerstyre när Miljöpartiets bostadsminister Peter Eriksson lägger sig i en pågående rättstvist rörande hur etableringslagen för nyanlända ska tolkas. Men Lidingöpartiet kan förstå att Peter Eriksson och Miljöpartiet blir närmast desperata när deras begäran hos domstolen om inhibition avvisas. "Hade Lidingöpartiet suttit i riksdagen hade vi KU-anmält Peter Eriksson för ministerstyre genom brott mot Regeringsformen". Det skriver Birgitta Sköld (LP) och Lars H Ericsson (LP).

Lidingöpartiet anser att det är ett klart försök till ministerstyre när Miljöpartiets bostadsminister Peter Eriksson lägger sig i en pågående rättstvist rörande hur etableringslagen för nyanlända ska tolkas.

Lidingöpartiet reagerade starkt när bostadsminister Peter Eriksson (MP) uttalade sig i SVT:s Stockholmsnyheter igår fredag, den 9 mars. Bostadsministern for i TV-inslaget runt på Lidingö tillsammans med ett nyhetsteam från SVT med avsikt att få publicitet kring Miljöpartiets åsikter om hur Lidingö stad tolkar reglerna för bosättningsansvar för nyanlända, den så kallade tvåårs-regeln.

Miljöpartiet på Lidingö har anmält Lidingö stad till förvaltningsdomstolen och det pågår just nu en rättsprocess där förvaltningsdomstolen ska pröva om Lidingö stad tolkar den s.k. etableringslagen rätt eller fel, när staden beslutat att stadens ansvar för nyanlända upphör efter två år, vilket det enligt Lidingö stads uppfattning står i lagen.

I förra veckan tog förvaltningsdomstolen dessutom ett interimistiskt beslut, på begäran av Miljöpartiet, i en riktning som gick Miljöpartiet och Peter Eriksson emot. Domstolen sade då nej till så kallad inhibition av Lidingö stads uppsägningsbeslut. Inhibition hade betytt att Lidingö stad inte fick fullfölja uppsägningarna innan domstolens dom i laglighetsprövningsfrågan av stadens uppsägningsbeslut vunnit laga kraft. Med förra veckans domstolsutslag får Lidingö stad fortsätta processen med att verkställa uppsägningarna av de aktuella hyreskontrakten utan att invänta domstolens slutgiltiga dom.

Lidingöpartiet kan förstå att Peter Eriksson och Miljöpartiet blir närmast desperata när deras begäran hos domstolen om inhibition avvisas, men att därifrån regeringens bostadsminister tar steget att försöka bedriva ministerstyre i en pågående rättsprocess är fullkomligt oacceptabelt i ett rättsstat som Sverige.

Peter Eriksson menar i TV-inslaget bland annat att han anser att Lidingö stad tolkar lagen fel och han menar också att Lidingö ”är en av de kommunerna som antagligen har bästa möjligheterna av alla, i hela Sverige” att erbjuda permanent boende till flyktingfamiljer. Sådana försök från en minister att påverka en domstol eller en kommun är grundlagsvidriga i Sverige.

Hade Lidingöpartiet suttit i riksdagen hade vi KU-anmält Peter Eriksson för ministerstyre genom brott mot Regeringsformen. Nu hoppas vi att något ansvarskännande riksdagsparti istället gör det!


Birgitta Sköld, gruppledare för Lidingöpartiet
Lars H Ericsson, ordförande i Lidingöpartiet

Dela LP: Ministerstyre från Peter Erikssons sida

Kommentarer

Peter Johnsson 2018-03-11 17:40

Var var Miljöpartisterna och SVT när Lidingöbor vräktes 2016 i förmån för nyanlända?

Hon har jobb och betalar hyra. Hon har bott på Lidingö i 18 år och i den aktuella lägenheten i fyra år. Hennes 12-åriga dotter går i skolan på Lidingö. Men det hjälper inte. Nu vräks Camilla Johansson av staden då en nyanländ familj behöver bostaden. – Jag får väl bo i bilen, säger hon.
https://nyheteridag.se/camilla-och-12-ariga-dottern-vraks-av-lidingo-stad-nyanlanda-behover-bostaden/

Pia Wieck (LP) 2018-03-11 10:52

Jan Jansson och övriga intresserade - Välkommna att läsa om Lidingöpartiets Asyl-, migration- och integrationspolitik här: http://www.lidingopartiet.se/var-politik/asyl-migration/

Har du ytterligare frågor kontakta gärna Pia Wieck, partisekreterare.

Mikael Olofsson 2018-03-10 22:18

Alla ska ju behandlas lika. Det handlar om korttidsboenden och man vräkte andra familjer som fått hjälp med bostad med precis den motiveringen. Förutsättningarna har varit kända från början.

MP har ju själva varit med och skapat den här situationen. Med tanke på bostadsbristen i regionen är det ju minst sagt naivt att inte kunna förutsäga den här utvecklingen.

Jan Jansson 2018-03-10 16:57

Med all respekt för formfrågor tycker jag, att det är viktigt att få LP:s inställning till invandring och integration.

Johan Persson 2018-03-10 16:12

Inizios marsmätning gav MP 3.3% av rösterna alltså under riksdagsspärren

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google