Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

MP: Låt ensamkommande ungdomar gå klart skolan

onsdag 25 oktober 2017 10:20

Att låta de ensamkommande ungdomarna, som kommit till Lidingö, bo kvar och gå klart skolan kostar lika mycket som den politiska majoriteten vill sänka skatten med nästa år, alltså 5 öre. Vi vill att ungdomarna ska kunna fullfölja sin skolgång här, under tiden som Migrationsverket utreder. Tyvärr är strategin från majoriteten på Lidingö att göra så lite som möjligt och överlåta ansvaret åt andra. Det skriver Miljöpartiets båda gruppledare på Lidingö Patrik Sandström och Sofia Hallström i denna artikel.

Den politiska majoriteten på Lidingö vill inte att ensamkommande ungdomar över 18 år ska få bo kvar och gå klart skolan på Lidingö. Beslutet kom upp på omsorgs- och socialnämndens möte igår kväll. I förra veckan röstade majoriteten igenom ett beslut om att säga upp närmare 400 nyanlända från sina lägenheter. Kortsiktiga beslut som försvårar integrationen och skapar onödig oro och lidande hos de drabbade.

Vi vill ha en ordnad integration utifrån varje individs förutsättningar. Under de senaste åren har kommunen och frivilliga arbetat för att ge dessa människor ett bra mottagande på Lidingö. Nu kommer nästa fas, att lyckas med integrationen. Då måste Lidingö fullfölja ansvaret för de människor vi välkomnat. Vi löser inget genom att slänga ut människor. Att de ska kunna ordna bostäder på Lidingö på samma villkor som alla andra är inte realistiskt. I praktiken innebär majoritetens beslut att dessa människor måste lämna Lidingö. Integrationen försvåras.

Vi vill att de ensamkommande barn och ungdomar som kommit till Lidingö ska kunna fullfölja sin skolgång här, under tiden som Migrationsverket utreder. Då behöver de också bo här. Chansen är också stor att de kommer att få tillfälliga uppehållstillstånd för att gå klart skolan. Majoriteten tycker att det kostar för mycket. Men Lidingö har råd. Förra året var överskottet av bidrag från staten för ensamkommande barn 37 miljoner kronor. Det är många gånger mer än vad det skulle kosta att låta dessa 27 ungdomar bo kvar på Lidingö och gå klart skolan.

Majoriteten har också aviserat en skattesänkning på 5 öre för 2018, vilket motsvarar vad det skulle kosta att ha dessa ungdomar kvar på Lidingö.

Signalen är tydlig från regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL. Ungdomarna ska kunna vara kvar i kommunen under handläggningstiden och gå klart skolan. Därför får kommunerna ersättning för de som har rätt till skola enligt skollagen tills de är 20 år. Kommunen har också möjlighet att själva besluta om bistånd för boende till de över 18 år.

Vi ser tyvärr att det är en strategi från den politiska majoriteten på Lidingö att göra så lite som möjligt och överlåta ansvaret åt andra. Tänk om, för att istället arbeta tillsammans för att hitta bra lösningar.

Patrik Sandström, MP
Sofia Hallström, MP

Dela MP: Låt ensamkommande ungdomar gå klart skolan

Kommentarer

Johan Persson 2017-10-25 20:10

Den som tar sig illegalt in i Sverige och ska lämna landet ska alltså kunna vara kvar i landet så länge den är inskriven i på utbildning? Det visar sig i Riksdagsvalet 2018 om fler än 4% av väljarna tycker ni har bra idéer, annars åker MP ur Riksdagen.

Hasse jakobsson 2017-10-25 16:26

Vi har demokrati och majoritetsstyre/beslut. Detta är ett bra exempel på fungerande demokrati. Backa lte till moderaternas stämma i våras där politiken fick ny inriktning tack vare medlemmarna. I det fall detta skulle vara ett felaktigt beslut lär det visa sig i kommande val - mp o v får majoritet. Det finns lagar som styr samt tillgången på bostäder. Vad vill vi lidingöbor ha sänkt skatt och trygghet i värd och omsorg eller ökade kostnader för integration? Jag har inte varit med om att rösta fram kostnader för ökad integration. Det finns andra hål att stoppa i för oss som är lidingöbor sedan längre tid än 1-2 år och saknar anknytning hit.

Mikael Olofsson 2017-10-25 12:13

Jag tycker det är bra att kommunen visar att lagen gäller lika för alla - det tror jag är en mycket viktig del av integrationen.

Michael ten Siethoff 2017-10-25 10:53

Tack för ert inlägg!
Vi, som vill vara stolta över vår fina kommun, vill naturligtvis inbegripa även integrationen i ett gott flyktingmottagande!
Jag tror att de flesta i Lidingö vill vara stolta.

Ingvar Röjvall 2017-10-25 10:46

Följ lagen. Konstigare än så är det väl inte. Beslutet i Lidingö kommun är välmotiverat med hänsyn tagen till samtliga kommuninvånare. Likabehandlingsprincipen gäller väl även i Lidingö kommun.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google