Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

MP: Ensamkommande måste inte skickas iväg

lördag 11 november 2017 08:24

I en slutreplik i debatten om ensamkommande över 18 år skriver miljöpartisterna Patrik Sandström och Arvid Molin, med hänvisning till dern politiska majoritetens föregående inlägg, att det är klart att skattepolitik och politiska beslut hör ihop och att majoriteten blandar samman päron och äpplen i sitt sätt att resonera.

Majoriteten har inget stöd i sin lagtolkning av ensamkommande över 18 år. De skickar ut dem från Lidingö för att de vill, inte för att de måste. Det är ett orättvist lotteri där vissa inte får stanna på grund av att de hinner fylla 18 innan de får sin sak prövad. Detta kunde kommunen göra något åt, men nu väljer man alltså att sänka skatten istället.

Ensamkommande unga över 18 år kan bo kvar i kommunen om kommunen vill. Det är innebörden av de 195 miljoner kronor som regeringen ger extra till kommunerna. Samma sak säger organisationen Sveriges kommuner och landsting. Det är upp till kommunen. Det finns med andra ord inget tvång att skicka ut de ensamkommande som bor och går i skolan på Lidingö till ett statligt anläggningsboende. Här har den politiska majoriteten på Lidingö inget stöd när de tolkar lagen.

Lidingö stad har ett överskott på mottagandet av ensamkommande på 37 miljoner kronor. Det är närmare fyra gånger mer än vad det skulle kosta att låta dessa unga bo kvar på Lidingö och gå klart skolan. Det är ändå högt räknat, då många skulle kunna bo i billigare boenden än s.k. HVB-boenden med hög personaltäthet.

Det är klart att skattepolitik och politiska beslut hör ihop. Särskilt om besluten tas för att man inte anser sig har råd. Här blandar majoriteten ihop päron och äpplen i sitt sätt att resonera. I den kommande budgeten görs satsningar i skolan som är möjliga tack vare statliga och kommunala pengar. Det är klart att det går även när det gäller omsorg och ensamkommande – om viljan och omtanken finns.

Patrik Sandström, MP gruppledare
Arvid Molin, MP ledamot i omsorg- och socialnämnden

Dela MP: Ensamkommande måste inte skickas iväg

Kommentarer

Per Welander 2017-11-11 15:47

Den borgerliga majoriteten gör rätt som värnar de egna invånarna. Alla som bor på Lidingö har det inte lätt. Fattigpensionärer, ensamstående med barn, sjukpensionärer. Vi ska inte ta emot ekonomiska lycksökare från hela världen.

Utmärkt idé att Miljöpartiet ordnar en egen frivillig insamling istället för att vilja slösa bort Lidingöbornas skattepengar. Då är det upp till bevis om ni har något stöd. Eller är det mest prat?

Rasmus Olsson 2017-11-11 10:02

Det är ingen rättighet att migrera till Sverige och leva på andra. Vuxna människor har ansvaret för sig själva.

MP kan genomföra en frivillig insamling så får vi se om kommunens invånare vill betala boendet för dessa personer. Det är lätt att vara generös med andras pengar.

Björn Hellerstedt 2017-11-11 09:02

Ca 3.5% av Sverige tycker som MP.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google