Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

MP: Skattesänkning eller låta ensamkommande gå klart skolan?

tisdag 7 november 2017 09:47

Den politiska majoriteten på Lidingö säger sig inte har råd med ensamkommande ungdomar. Samtidigt vill man sänka skatten med 25-30 miljoner kronor. Det är häpnadsväckande. Vi vill att Lidingö ska känna stolthet över sitt välkomnande och arbete med både ensamkommande barn och andra nyanlända. Det skriver de fyra miljöpartisterna Patrik Sandström, Sofia Hallström, Arvid Molin och Erik Wallin i denna artikel.

Majoriteten anser att det är för dyrt för staden att låta ensamkommande över 18 år bo kvar och gå klart skolan under tiden Migrationsverket utreder deras ansökan. Samtidigt anser man att det finns utrymme att sänka skatten med 25-30 miljoner kronor. Mycket mer än vad det skulle kosta att behålla dessa ungdomar på Lidingö.

I ett debattinlägg skriver omsorgs- och socialnämndens ordförande, Birgitta Sköld, att ersättningen från staten är för liten för att Lidingö ska ha råd att låta 27 ungdomar bo kvar. Det är sant att den inte täcker kostnaderna. Men Birgitta Sköld och majoriteten har beräknat kostnaderna på sk HVB-hem, den dyraste formen av vårdboende för unga som kräver stora resurser. När ungdomarna fyller 18 år räcker det normalt med ett stödboende som är klart billigare. Även om man räknar så högt som majoriteten skulle man komma upp till en knapp tredjedel av de 37 miljoner som kommunen har i överskott från statsbidrag för ensamkommande. Lidingö har råd.

Frågan är om Lidingö har råd att inte tänka också med hjärtat. Troligtvis kommer de ensamkommande att få tillfälliga uppehållstillstånd för att kunna gå klart gymnasiet. Lidingö har lagt ner ett hårt arbete på ett bra mottagande och integration, både kommunen, skolan, frivilliga enskilda och föreningar. På Hersby finns ett engagerat arbete för att få med de ensamkommande i gemenskapen. Både elever och lärare deltar. Att skicka ut dem när man vet att de troligtvis kommer att få tillfälligt uppehållstillstånd, för att kunna gå klart skolan, är därför både ansvarslöst och ett resursslöseri som försämrar integrationen. Hersby skola vet också av erfarenhet att undervisningen blir lidanden när oron och stressen för framtiden hos de ensamkommande tar över.

Vi vill att Lidingö ska känna stolthet över sitt välkomnande och arbete med både ensamkommande barn och andra nyanlända. Därför ska vi fullfölja det ansvar som vi tagit på oss och inte slänga ut människor vi välkomnat och överlåta ansvaret till andra kommuner.

Att majoriteten säger sig inte har råd med ensamkommande ungdomar och samtidigt vill sänka skatten med 25-30 miljoner kronor är häpnadsväckande. Skattesänkningar har ett värde för Lidingöbornas privatekonomi, men den hjälp vi kan ge människor som flytt till Sverige att integreras och få en plats i vårt samhälle har också ett stort värde.

Vi vet vad vi väljer.

Miljöpartiet Lidingö
Patrik Sandström, gruppledare
Sofia Hallström, gruppledare
Arvid Molin, ledamot i omsorg- och socialnämnden
Erik Wallin, ersättare i utbildningsnämnden

Dela MP: Skattesänkning eller låta ensamkommande gå klart skolan?

Kommentarer

Victor Adamsson 2017-11-09 11:16

Håller helt med Per Welander. En insamling kan ju startas för de som vill att just en specifik grupp (som normalt sätt inte samhället ska prioritera före de med medborgaskap och uppehållstillstånd) ska få åtnjuta välfärden. Förstår inte varför en hel kommun ska tvingas att betala mer skatt bara för att en ny grupp ska få dessa privilegier. Lidingö bör och ska i första hand prioritera sina egan öbor framför andra när det kommer till hur kommunens medel ska fördelas. inget som helst konstigt med det. Om Patrik Sandström, Sofia Hallström, Arvid Molin och Erik Wallin vill tänka med hjärtat före hjärnan kan de väl gära det själva utan att tvinga med sig andra?

Tommy Wallén 2017-11-07 21:31

Om vi pratar lokalpolitik skulle jag gärna se att Lidingös unga och gamla fick hemlagad lunchmat av samma kvalitet som de i yrkesför ålder och som kan betala för sig. Kan också tycka att de ska byggas ungdomsbostäder i mindre skala för de som är födda och uppvuxna på Lidingö. Lidingöpartiet kan lämpligen planka M:s budget och lägga på en tjugoöring.

Per Welander 2017-11-07 20:16

Skattesänkning! De borgerliga, dit jag också räknar Lidingöpartiet men inte Sverigedemokraterna, representerar mer än 77% av Lidingöborna.

Miljöpartiet älskar att vara generös med andras pengar.

Det finns också de som har det jobbigt med ekonomin på Lidingö. Fattigpensionärer och barnfamiljer med låga inkomster kan behöva några kronor till kvar efter skatt. Vi har redan bland världens högsta skatter i Sverige.

Miljöpartiet kan väl starta en egen insamling för ensamkommande "barn". Många ensamkommande kanske inte är "barn" utan vuxna i 25 - 35 års åldern!?

Anne Ringborg 2017-11-07 19:21

Tack och lov för aktiva i MP-Lidingö och alla som stöder dessa utsatta ungdomar !!!

Ibb Jessen 2017-11-07 17:59

Jag instämmer helt i vad politikerna från MP uttrycker. Vi borde ha råd att visa humanitet med dessa ungdomar. Har vi tur, så blir de skattebetalare på Lidingö under hela sitt yrkesverksamma liv.

På Lidingö Museum håller vi på med en utställning om ”Invandring till Lidingö” som speglar invandring till ön från 1700-talet fram till idag. Under det halvår som vi arbetat med utställningen, har det öppnat upp ögonen på mig hur flyktingarnas tillvaro är i vårt land. Jag var nog lika dåligt insatt i flyktingarnas liv i Sverige som de flesta, men till stor del har jag ändrat åsikt.

Den aktuella frågan är besvärande för Lidingös politiker och jag känner mig skamsen att den pågår. Är det bara skattesänkningar som har betydelse för lidingöborna?

Vår utställning kommer att öppna 20 januari 2018 och jag kan rekommendera alla att besöka museet för en lärorik utställning om invandring till Sverige och Lidingö.

Ibb Jessen / politiskt neutral

Mikael Olofsson 2017-11-07 13:57

Det kommer alltså inte att vara "stressande" när de efter avslutade studier ska fixa boende på egen hand eller åka tillbaka hem (såvitt jag förstår gäller detta dem som fått tillfälliga uppehållstillstånd)?

Jag kan hålla med om att det är märkligt att man anser sig ha råd att sänka skatten trots att man inte verkar ha råd med adekvat snöröjning eller skolmat.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google