Väder Lidingö

Lidingö lördag 8 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

IFK Lidingö FK:s P98:2 sätter bollen i rullning

fredag 7 mars 2014 00:01

Teknikträning med koner på Högsätra bollplan är ett stående moment. Längst fram är Fredrik, sedan Adam, August och Erik.

Teknikträning med koner på Högsätra bollplan är ett stående moment. Längst fram är Fredrik, sedan Adam, August och Erik.

IFK Lidingö Fotboll är landets näst största fotbollsklubb. Klubben har omkring 2 600 spelare och över 500 ledare. Bara IF Brommapojkarna har fler spelare. Ett av IFK:s många lag heter P98:2. Lidingösidan kommer, med ojämna mellanrum, att följa laget under våren. Det här laget är fullt av talanger (vilka lag är inte det!) och har en hängiven tränare.
– Om två-tre år kan vi kanske få se några av killarna i IFK:s A-lag, säger tränaren. Men då gäller det för dem att ligga i.

Målsättningen för IFK Lidingö Fotboll är att klubben ska bli världens bästa talangfabrik, se bl.a. Lidingösidan 5 december 2013. Man ska behålla sina talanger tills de är redo att ta klivet upp i större verksamheter, inte släppa breddtanken eftersom det är i bredden som talangerna finns. IFK ska aldrig bli någon elitklubb, ambitionen är att herrarnas seniorlag spelar som högst i division två och damerna i division ett.

Det är måndagskväll och på Högsätra bollplan tränar minst fem av IFK:s lag. Det är nästan nollgradigt men för alla som tekniktränar i strålkastarljuset är det inget hinder. Och denna vinter har ju inte många timmar gått åt att skotta snö från planen…

Tränaren som spelat elitfotboll i några år, har bestämt sig för att “hans” lag ska komma långt och själv är han helt uppfylld av sin uppgift.
– Fotbollen är en del av mitt liv. När jag genom en skada måste sluta spela bestämde jag mig för att istället ta hand om ett lag och försöka inspirera killarna till att överträffa sig själva.

Det är träning fyra gånger per vecka och för en utomstående är träningsviljan imponerande. Daniel har varit tränare i två år. När han kom till laget hade man halkat ned i division 4 i P98-serien och dessutom varit utan tränare i fyra månader. Killarnas föräldrar gjorde vad de kunde för att hitta en ny tränare eftersom de förstod att entusiasmen i laget var genuin.

– Jag visste inget om kvalitén på laget och spelarna. Allt jag visste var den historia som fanns, med matchförluster och nedflyttning. En historia jag snabbt ville sudda ut för att bygga nya förhoppningar, säger Daniel. Det blev en kämpig första period.

– Många hade slutat tro på laget, men det fanns en stomme som alltid kom till träningarna. Och med denna stomme blev allt fler beredda att ta nya tag och börja jobba. Det tog tid innan laget svetsats samman och jag hade ordentliga samtal med alla spelarna. Känslan infann sig vartefter att “nu började allvaret”, säger Daniel.

Den första matchen som laget spelade efter att Daniel tagit över som tränare var mot AIK P98:3. När slutsignalen gick hade IFK-laget vunnit med 2-1 och alla kände att “vi är tillbaka igen”. Division 4-säsongen blev en händelserik resa mellan motgångar och framgångar, tapp och vinster.

När spelsäsongen var slut i höstas var alla slitna och trötta men belöningen kom som laget arbetat för. Det blev uppflyttning till division 3. Så från våren 2014 ska P98:2 ta fram ännu mer energi och kampvilja, för nu har man kvitto på att bollen kan rulla lagets väg.

På söndag den 9 mars börjar man spela en träningsmatchserie. Det första lag IFK-arna möter är Saltsjöbadens IF P98:1 och matchen börjar klockan 15.00 på Saltsjöbadens IP.
– Jag tror mycket på att vi ska möta lag som är en aning bättre än vi, åtminstone på pappret, säger Daniel, för då kan vi lära oss lite mer.

Och lagkaptenen Fredrik, som varit med i laget under de senaste tre åren, är helt säker på hur det ska gå.
– Vi vinner för vi är bra, säger han, och det låter helt övertygande.

Laget!

Laget!

Matchträning med två lag. Fr.v. Julian, Adam, August, Gabriel och Viktor.

Matchträning med två lag. Fr.v. Julian, Adam, August, Gabriel och Viktor.

Dela IFK Lidingö FK:s P98:2 sätter bollen i rullning

Kommentarer

Pia 2014-03-08 18:01

Grym tränare och ett coolt lag. Ska bli kul att följa!

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title}

Annonser från Google