Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Idag, för 50 år sedan: Det första Lidingöloppet

lördag 10 oktober 2015 14:26

Den 10 oktober 1965, som då var en söndag, avgjordes det första Lidingöloppet. 512 löpare fullföljde 30-kilometersloppet, vilket var det enda loppet som genomfördes första året. När det 51:a loppet avgjordes för två veckor sedan var det 56 klasser, och det tävlas under tre dagar och totalt var det 44 000 löpare anmälda till alla lopp. 1965 var det 644.

Vätskedepån vid Trimergården. Foto: Lars-Eric DahlstedtVätskedepån vid Trimergården. Foto: Lars-Eric Dahlstedt

Första vätskedepån i det första loppet låg vid dåvarande Trimergården. I täten låg IFK Lidingös Alf Björkman. I bakgrunden ligger nuvarande begravningsplatsen Vilokullen, fast den gamla eken är nu borta. Vätskan hälldes upp från 50-liters mjölkflaskor i köksgrytor. Mannen i keps är tävlingsläkaren Rolf "Lammet" Ljungqvist.

Målområdet vid Grönsta. Segraren Berndt Ekström från IFK Lidingö på väg mot målet. Foto: Lars-Eric DahlstedtMålområdet vid Grönsta. Segraren Berndt Ekström från IFK Lidingö på väg mot målet. Foto: Lars-Eric Dahlstedt

Här är målet i det första loppet, segraren Berndt Ekström IFK Lidingö - i vita byxor - går i mål under ett enkelt målskynke uppspänt mellan ett par aspslanor. Inga avstängningar i målspurten endast ett 50-tal vimplar. Högtaleriet, ett par högtalare på en Saab, den vita bilen till höger. Sven Gärderud loppets initiativtagare skötte speakeriet vid starten på Hersby åker, sedan ner till Kyrkviken för att rapportera när täten passerade sedan upp till målet på Grönsta gärde.

Målet de första åren var placerat alldeles intill Grönstavägen, där starten för 10 km nu går på andra sidan vägen. Den stora byggnaden i bakgrunden var Norrbackainstitutet, där nu villor har byggts på Skyttevägen.

Text: Lars-Eric Dahlstedt

Dela Idag, för 50 år sedan: Det första Lidingöloppet

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google