Väder Lidingö

Lidingö måndag 1 juni 2020 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Lidingöloppets MTB-tävling snart fulltecknad

tisdag 19 mars 2013 00:12

Tomas Hoszek t.v. och Jens Österström utanför Maltes Cykel i Centrum med varsin MTB-cykel. Den 5 maj kommer vi att få se många av dessa cyklingens vrålåk.

Tomas Hoszek t.v. och Jens Österström utanför Maltes Cykel i Centrum med varsin MTB-cykel. Den 5 maj kommer vi att få se många av dessa cyklingens vrålåk.

Cykling. I år körs Lidingöloppets första MTB-tävling. 1500 cyklister ska söndag den 5 maj trampa sig runt på Lidingöloppets stigar för att efter 65 kilometers kamp komma i mål på samma ställe som de startade från, Lidingövallen. Nu finns bara omkring 100 platser kvar till intresserade.
– Det här är vårt första mountainbike-lopp och loppet är redan den näst största MTB-tävlingen i landet, säger Lidingöloppets MTB-tävlingsledare Jens Österström.

Ännu är inte tävlingsspåret känt. Både Jens Österström och Tomas Hoszek, Lidingöloppets generalsekreterare, tänker vänta till tävlingsveckan innan de släpper information om var banan exakt går. Anledningen är att man inte vill att de tävlande ska träna just på spåret. Visserligen håller spåret om inte våren blir för blöt, men de vill inte rekommendera träning just där.

– Vi håller på att tillsammans med Lidingö stad arbeta fram ett gemensamt dokument om “spåretikett”. Men vi måste börja lägga ut delar av banan så lidingöborna blir medvetna om att loppet faktiskt går här, om mindre än två månader, säger Jens Österström. Det blir ett slags testlopp första året att ha så många tävlande, så det gäller att allt löper konfliktfritt ute i spåret. I samband med loppet kommer vi att informera dem som bor runt spåret om vad som kommer att hända, så de inte blir överraskade.

Men kör man ändå inte sönder spåren med dessa speciella cykeldäck?
– Däcken på MTB-cyklar är inte så hårt pumpade, just för att de ska kunna forma sig efter stenar och rötter. Därför blir det skonsammare för cyklisterna. Enligt experter vi talat med blir det minimal skada på underlaget med dessa cyklar. Men blir det skador åtgärdar vi dem direkt efter loppet, säger Tomas Hoszek. Den största delen av tävlingen går på stigar och endast korta sträckor på asfalt.

Hur stor är den här tävlingen jämfört med andra i Sverige?
– Redan från start är vi den näst största i Sverige. Endast Cykelvasan med 12 000 deltagare är större, säger Jens Österström. Vi har också redan nu en stor organisation kring tävlingen. Mellan 400 och 450 funtionärer ställer upp. Många kommer från Triathlontävlingen, men en hel del från öns olika föreningar. Utmed banan ska det finnas depåer med mat och dryck och tekniska zoner ifall cykeln behöver fixas till. Det finns professionella tekniker på depåerna som kan hjälpa till.

Blir det fortsättning om det går bra i år?
– Vi hoppas att lidingöborna ser detta som en bra positiv aktivitet, där de både kan aktivera sig själva men också se att Lidingö är hälsans ö. Vi ska både utveckla loppet i samspråk med lokala önskemål och ta vårt stora ansvar för miljön, som vi redan gör i samband med själva Lidingöloppet, säger Tomas Hoszek.

– Det här är, som sagt, ett testår. Men tanken är att köra ett lopp varje år vid den här årstiden, som en inledning på cykelåret. Vi har avsiktligt lagt loppet så här tidigt på säsongen eftersom de flesta som löptränar inte börjat springa så mycket i spåren ännu. Lägger vi loppet i augusti kommer många att träna hela sommaren och då blir det mer konflikter med dem som går eller springer i spåret, säger Tomas Hoszek.

Start och mål ligger på Lidingövallen. Där kommer också ett stort tält att resas för matservering och utställning. Dagen före, lördag den 4 maj, är det dags för Lidingös Ultralopp som antingen är 26 eller 50 kilometer långt. Även det loppet börjar och slutar på Vallen. Det blir en riktig idrottshelg med andra ord.

Lidingöloppets MTB-tävling snart fulltecknad

Dela Lidingöloppets MTB-tävling snart fulltecknad

Kommentarer

Frans 2013-04-12 07:34

Jag har flera gånger nästan blivit påkörd när jag promenerar på skogsvägarna i Sticklige och Trolldalen. Cykeldårarna kommer med en faslig fart och saktar inte ner när de passerar. Det är otäckt när de kommer bakifrån. Är det verkligen tillåtet. Det är ju 30km för bilarna utanför skolorna men cyklarna kan köra minst lika fort och passera flanörer på ett par cm avstånd. Skärpning!

Frans

Pia 2013-03-19 20:27

Kul med nya aktiviteter och folkfest på ön :)

Bi 2013-03-19 10:37

..vi borde inte flänga runt i skog och mark och naturreservat i maj då djuren just fått ungar och är som känsligast för störningar. Varför kan man inte lägga dessa lopp senare på sommaren eller hösten? Tänk lite mer på djuren…

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title}

Annonser från Google