Väder Lidingö

Lidingö fredag 29 mars 2024 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

VikingaCupen startar i dag

lördag 2 maj 2015 00:01

Truppgymnastik. GT Vikingarnas årliga stora tävling inleds i dag. Tävlingen hålls för 11:e året och i år är rekordmånga deltagare anmälda, totalt drygt 3000! Under lördagen och söndagen avgörs de svåraste klasserna, RM-klasserna, i Gångsätrahallen. 55 lag är anmälda med sammanlagt 810 gymnaster. Tävlingstiderna är: 2 maj 9.20 - 19.15, 3 maj 09.20- 17.50.

GT Vikingarnas gymnaster i Gångsätrahallen. ArkivbildGT Vikingarnas gymnaster i Gångsätrahallen. Arkivbild

Under Kristi himmelsfärdshelgen, 14-17 maj, är det dags för RT och Maxi-klasserna. Till dessa är hela 115 lag anmälda med sammanlagt 1880 gymnaster. Även de tävlingarna hålls i Gångsätrahallen.

Den sista tävlingsomgången blir 6-7 juni, för de yngsta grupperna. Hittills är över 30 lag anmälda till dessa tävlingar.

Allmänheten är välkommen att följa tävlingarna.


Om GT Vikingarna (texten hämtad från föreningens hemsida):
GT Vikingarna grundades 1949 av Erik Oldenburg. Till en början bestod verksamheten av unga herrar som utövade tidstypisk Truppgymnastik med armsvingar och bockhopp. I slutet av 50-talet gjorde flickorna sitt intåg i föreningen och fyllde 60- och 70-talet med allt från fristående med pinnar och tamburiner till simning. Gunnel Jonsson ledde med stark entusiasm en friståendeelit som under 70-talet turnerade Europa runt med stor framgång.

Under 80-talet var GT Vikingarna duktiga på Rytmisk Sportgymnastik och deltog i ett antal SM, detta under ledning av Anna Söderlund och Carolina Anestam. Under samma årtionde utvecklade Eva Jarnvall (Norborg) den genre som idag utgör grunden för verksamheten - Truppgymnastik.

80-talets Truppgymnastik i föreningen var i huvudsak inriktad på barn och ungdomsverksamhet på breddnivå, ett alternativ till elitsatsningen på Rytmisk Sportgymnastik. Det var under den här perioden som många av dagens ledare fostrades och därmed har 90-talet präglats av Truppgymnastik.

1988 startades en medveten satsning på elitverksamhet även på truppsidan och 1992 deltog GT Vikingarna för första gången i Ungdoms-SM. Detta blev första steget på den nya vägen, Truppgymnastik för både bredd och elit.

Idag har vi en bred tävlingsverksamhet. Vi har flera tävlande trupper och är representerade på många tävlingsnivåer från UT till SM.

Dela VikingaCupen startar i dag

Kommentera

Fler artiklar från Sport

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google