Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

C: Väljarna får avgöra

onsdag 18 juni 2014 11:43

I måndags beslutade en majoritet i kommunfullmäktige bestående av M+FP+S+KD att anta planprogrammet för Centrum/Torsvik, se Lidingösidan 17 juni. Centerpartiet och Lidingöpartiet yrkade återremiss eftersom man ville ha ett nytt samråd. Dessutom ansåg partierna att det framkommit uppgifter som visade att synpunkter som lidingöborna lämnade i samrådet för ett år sedan inte beaktats. Även det var skäl till återremiss.

Centerpartistiska oppositionsrådet Kent Ivarsson skriver i ett pressmeddelande:
Det är märkligt att majoriteten tillsammans med Socialdemokraterna nu genomför en så hård exploatering av Centrum-Torsvik med byggande av 1000 lägenheter. Dessutom gör man det på ett mycket bristfälligt beslutsunderlag, där det framkommit felaktigheter i sammanställningen av lidingöbornas lämnade synpunkter i det tidigare genomförda samrådet. Dessutom avslår man vår begäran om att ge lidingöborna möjligheter att lämna sina synpunkter i ett nytt samråd då det är ett helt nytt program som ska antas.

Nu får väljarna avgöra frågan på valdagen. Vi anser att det är ett vägval som lidingöborna står inför när det gäller stadsutvecklingen på Lidingö. Centerpartiet kommer att göra detta till en valfråga i höstens kommunval nu när majoriteten utmanat lidingöborna. Frågan handlar för oss om att vi vill värna om Lidingös småstadskaraktär och utveckla alla stadsdelar på Lidingö. Det är också en demokratifråga där medborgarna ska kunna lita på att politiska beslutsunderlag är korrekta och att deras inlämnade synpunkter bemöts på ett respektfullt sätt.

Dela C: Väljarna får avgöra

Kommentarer

Christer Mohlin, Ordförande Centerpartiet Lidingö 2014-06-24 23:43

Hej Henrik Åkermark,

Jag håller med om att det har varit bra med många engagerade personer och inte minst här på Lidingösidan. Jag är också nöjd över att fler partier har kommit till en större grad av samsyn kring T/C under året.

Men jag måste säga att just integritet och transparens inför beslutsfattande är mina absolut viktigaste drivkrafter som fritidspolitiker. Kalla det gärna för att vilja värna den demokratiska processen.

Ur mitt perspektiv är det en skyldighet att säga ifrån när man ser att saker och ting är direkt fel. I detta fall har jag själv suttit och läst och räknat en hel mängd svar och inte minst har jag noterat hur man efter ca 1800 inkomna svar (som initialt redovisades helt annorlunda) införde den stora “icke-gruppen” på nära 1/3 av alla som efterkommit uppmaningen att ge synpunkter.

Även inom andra områden kan jag se hur svårt det är att tränga in i och analysera beslutsunderlag. I debatten märker jag ofta vinkling, mörkning och glömska. Det är OK – men då kommer också personer som jag själv att reagera.

Trevlig sommar tillbaks!

Henrik Åkermark 2014-06-24 13:25

Man kan ha olika åsikter om det var klokt eller inte att ta beslutet om planprogrammet förra måndagen. Förstår det mer än väl.
Det finns också, som vi alla vet vid det här laget, många uppfattningar om hur omfattande en utbyggnad skall vara och när och hur en utbyggnad skall ske.
Vi har haft en mycket intensiv demokratisk process och debatt om det här på olika plan om det inte minst tack vare Lidingösidan.
Naturligtvis innehåller en sådan intensiv debatt ibland överdrivna och överilade uttalanden som man får ta. Men det innebär inte att det är OK att gå till attack mot själva demokratiska processen.
Alla parter borde ju vara positiva till att ansvariga politiker och tjänstemän genom det underlag som distribuerats väckt så mycket diskussion och så många åsikter fått ventileras.
Istället har några få tyvärr försökt misstänkliggöra hela den demokratiska processen kanske med syfte att att skapa en slagsida i debatten.
Vi har kommit så långt att det verkar i vart fall nu som om det finns en mycket stark majoritet för att utveckla Centrum/Torsviks-området på ett balanserat sätt.
Det har inte minst uttryckts från nya ledande moderat håll.
Det senaste beslutet innebär så långt jag kan förstå bara ett beslut om ramar och inte detaljer om hur och när.
Det kan då tyckas bara vara dumt av Kent Ivarsson att försöka samla poäng genom att en gång till uttala sig så att det kan missleda väljarna.
Kan inte förstå annat än att det inte beror på okunnighet utan är helt medvetet.
För det vet du också Kent att beslut om detaljer tas i nästa och nästa steg.
Med en önskan till alla .om en skön sommar

Jan Magnusson 2014-06-18 12:14

Ni (eller LP) har min röst!!

/ F.d moderatväljare

Kommentera

Fler artiklar från Centrum/Torsvik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google