Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Alla partier får samma information

tisdag 3 maj 2016 21:04

Oppositionsrådet Tarschys Ingre (L) har fått exakt samma information vid exakt samma tillfällen som alla andra partier som ingår i den politiska referensgruppen. Det skriver tre kommunalråd från den politiska majoriteten angående ett debattinlägg som Amelie Tarschys Ingre (L) och Nancy Mattsson (L) skrev på Lidingösidan den 28 april om tystnaden kring hur Sverigeförhandlingen fortlöper för Lidingö.

Liberalerna med oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre i spetsen har skrivit en artikel om Sverigeförhandlingen. De menar att de varken sett eller hört något om hur det går i förhandlingarna med staten.

Artikeln är märklig och förvånande av flera anledningar. För det första har Lidingö mottagit ett ofullständigt och inkomplett bud från Sverigeförhandlingen och därför har vi bland annat begärt att få ett fullständigt beräkningsunderlag redovisat för att kunna ge ett motbud. Innan vi fått fram ett komplett underlag är det svårt att göra relevanta avvägningar. För det andra, så är faktum det att Tarschys Ingre fått exakt samma information vid exakt samma tillfällen som alla andra partier som ingår i den politiska referensgruppen. För det tredje, har inte Liberalerna gett uttryck för vad de vill i förhandlingarna.

Alla partier har deltagit i ett flertal möte, alla partier har fått flera uppdateringar via mejl och information om Sverigeförhandlingarna har getts i kommunstyrelsen vid flera tillfällen. Dessutom ligger all information ute på stadens hemsida, öppen för alla som vill läsa och bilda sig en uppfattning. Utöver detta har Tarschys Ingre fått svar på frågor vid informella möten med kommunalråden i stadshusets korridorer. Med andra ord:

Det har varit en transparent process och det har varit transparent vilka svar staden givit till såväl lanstinget som Sverigeförhandlingen. Alla Tarschys Ingres antydningar om att det finns annan och dold information faller därmed platt till marken.

Vi vill även passa på att upprepa vårt tidigare ställningstagande angående Spårväg City och sammankopplingen. Även om detta inte omfattas av ett juridisk bindande avtal, så har Lidingö blivit förespeglade av landstinget att en sammankoppling ska ske. Vi har uppfattat det som ett löfte. Detta har vi vid upprepade tillfällen framfört tydligt till olika företrädare för både landstinget och SL. Men vi har inte hört något om att Liberalerna ställer frågor och pressar på sina företrädare, något vi tycker är svagt och undfallande.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) kommunstyrelsens ordförande
Birgitta Sköld (LP) kommunalråd
Carl-Johan Schiller (KD) kommunalråd

Dela Debatt: Alla partier får samma information

Kommentarer

Carl-Johan Schiller 2016-05-04 23:52

Amelie, du vet redan därför och därför blir den här charaden ganska fånig men vi tar det en gång till.

Sverigeförhandlingen har ännu inte lämnat något skarpt bud att ta ställning till. Frågan handlar om mycket mer än bara t-bana eller spårvagn. Det handlar också om antal bostäder, medfinansiering av projektet och vår bro för att ta några exempel. Därför har vi inte som majoritet satt ner foten i en lösning ännu. Det vore direkt oklokt.

I arbetet med centrum möjliggör vi nu för alla de olika lösningar som ligger på bordet. Det har du också blivit informerad om tidigare.

Jag uppfattar dina utspel i den här frågan som en frustration över en långdragen process. Den frustrationen kan jag dela i den, och många andra frågor. Faktum kvarstår dock att vi ännu inte vet hur budet ser ut men att vi håller alla dörrar öppna.

Carl-Johan Schiller (KD)

Amelie Tarschys Ingre (L) 2016-05-04 21:17

Anna (M), Birgitta (LP) och Carl-Johan (KD)
Vi ställde tre konkreta frågor och ni lyckades i ert svar positivt sett besvara en. Vi har deltagit i det referensgruppsmöte som varit kring Sverigeförhandlingen och fått information från stadsdirektören men den information som givits till referensgruppen har varit mager än så länge. Samtidigt har ni i majoriteten ägnat er åt "informationsinsamling" som Carl Johan uttrycker det.

Våra frågor som ni inte besvarade var:

Hur vill majoriteten lösa frågan om bussterminal och infartsparkering när Ropsten försvinner? Olika trafiklösningar har olika påverkan på detaljplanearbetet i Centrum.

Vilket trafiksystem för Lidingö Centrum föredrar majoriteten: tunnelbana, Lidingöbana eller en kombination av båda?

När det gäller Spårväg City driver vi aktivt på för att det ska bli verklighet via alla de kanaler vi har och majoritetens anklagelser faller ganska platt.

Patrik (C): Liberalerna har hela tiden varit tydliga med att avtal ska hållas och att Spårväg City ska bli av. Inte någon ny fråga för oss alltså!

Patrik Buddgård (C) 2016-05-03 21:38

Bra att majoriteten är tydliga i krav att löftet om Spårväg City ska hållas. Viktigt för att ta tillvara på de stora investeringar som är gjorda i bl.a. depå och för att förbättra kollektivtrafiken. Centerpartiet arbetar i alla kanaler vi kan för att påverka så Spårväg City blir verklighet.

Hoppas verkligen att Liberalerna ansluter till den linjen och arbetar för att Spårväg City ska bli verklighet.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google