Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Återuppliva Tor i Lidingö centrum

lördag 29 november 2014 00:18

Varannan lidingöbo, som har hemtjänst, känner sig ensamma enligt undersökningar som gjorts på Lidingö.
Forskning visar att ensamhet kan leda till förlust av hälsa. Upplevelsen av ensamhet kan komma långsamt eller plötsligt oväntat. Ensamhet är starkt associerat med psykisk ohälsa och depression, som är en av våra vanligaste folksjukdomar.

När man blir äldre kan man bli mer mottaglig för depressioner. Det kan bero på olika saker, som att man får en förändrad känslighet i hjärnan eller brist på viktiga näringsämnen, som t.ex. fettsyror, vitamin B12 och folsyra. Depression är också vanligt i samband med en del fysiska sjukdomar, som t.ex. stroke, hjärtinfarkt, Parkinsons sjukdom eller demens. Hos äldre är symptomen ofta av annan karaktär än hos yngre personer. Detta leder till att depressioner hos äldre ofta inte upptäcks utan förblir obehandlade. Sjukdomen leder till försämrad livskvalitet, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, ökad sjukvårdskonsumtion och ökad dödlighet. Depression är dessutom den vanligaste orsaken till självmord bland äldre, speciellt hos män (Marcusson m.fl 2003).

På Lidingö hade vi tidigare en fantastisk och mycket uppskattad verksamhet på Tor, som ligger mitt i Lidingö Centrum, med ett gemensamt boende och en gemensam matsal främst för äldre lidingöbor, som hade hemtjänst och som var en naturlig samlingsplats.

Sedan minst 5 år har den styrande majoriteten på Lidingö skurit ned och urholkat denna förnämliga verksamhet och idag har den vare sig den kompetenta och kunniga personal eller lokaler, som fanns för bara fem år sedan.

Socialdemokraterna vill återuppliva Tors koncept, eftersom det uppenbarligen finns ett akut och stort behov på Lidingö av det som Tor stod för, innan den styrande majoriteten skar ned på verksamheten. Snålheten bedrar visheten och kostar lidingöbor onödigt lidande och skattepengar.

Charlotta Huldt-Ramberg
Socialdemokraterna på Lidingö

Dela Debatt: Återuppliva Tor i Lidingö centrum

Kommentarer

Lars Ljungberg 2014-12-02 17:51

Att påstå att Charlotta skulle utnyttja en stackars gammal dam i sina illvilliga politiska syften är för mig som känner henne en fullkomligt barock anklagelse.
Någon mjukare och mer kännande människa får man leta efter. Klart att man vill göra politik av något man blir känslomässigt påverkad av.
Men att kalla det för Illvilligt?
Känner man andra på sina egna löss?

Charlotta Huldt-Ramberg 2014-12-01 09:12

Politik och ekonomi hör i allra högsta grad ihop! Ekonomin skall vara ett välskött verktyg för att uppnå politiska mål, som är till gagn och nytta för medborgarna. I det aktuella fallet med Tor kan vi se en omedelbar nytta för kommunens invånare att stötta en verksamhet vars syfte är att bryta isolering och ensamhet samt reducera riskerna för psykiska och fysiska sjukdomar.

Vad gäller den förvirrade damen från Baggeby gård januari 2013, kan jag informera att det var jag själv personligen som plockade upp damen, som var på väg ut mot Södra Kungsvägen en iskall snöfylld vintermorgon, endast iklädd tunna nylonstrumpor på fötterna och ett tunt nattlinne. Jag satte på henne mina ullstrumpor och svepte in henne i min mockapäls och tog in henne i min bil, eftersom hon var kraftigt nedkyld. Då Baggebygården låg närmast chansade jag och körde dit. Damen själv var såpass förvirrad att hon inte kunde tala om var hon bodde.

När jag kom dit fanns ingen personal förrän efter ett långt tag, som förklarade att jag skulle försöka få tag på någon annan eftersom hon höll på och bytte bajsblöjor. Efter ytterligare ett tag kom det en personal, som naturligtvis var helt förtvivlad över att den förvirrade damen rymt, igen! Personalen, som var där berättade att den fick ta emot alldeles för "tunga" inneboenden och att det saknades kompetens och personal. När jag sedan kommer till dåvarande Äldre- och Omsorgsnämndens möte i egenskap av suppleant och den aktuella frågan om "den förvirrade damen" kommer upp på bordet, påstår vissa av den styrande Majoritetens ledamöter att, eftersom det är valfrihet på Lidingö så har den förvirrade damen själv valt att bo på Baggebygården.
Gud hjälpe mig för den cynismen inom den styrande Majoriteten och för att bli gammal här på Lidingö utan nära och kära, som kan strida för min sak!

Per Svensson 2014-11-30 08:07

Jag minns att Charlotta skrev om en dam som var förvirrad på Baggebygård och försökte göra politik av det och hon som socialdemokrat skulle minsann ändra på det som var där fel.

Skamligt att använda äldre personer och deras boendesituation i sitt eget politiska spel.
Dessutom finns det restaurang i byggnaden samt ytterligare 5 st till centrum där man kan äta.

Karl Andersson 2014-11-29 12:26

Det är inte den styrande majoritetens fel att restaurangen som fanns där inte kunde bära sin ekonomi. Den gick för dåligt och konkurs var ett faktum. De äldre som bor på Tor utnyttjade inte restaurangen då de valde att köpa sin mat någon annanstans. Samma sak är det på Björnbo men där är de som flyttar in tvungna att betala en avgift på hyran vare det vill äta där eller ej.
Det vore fel ifall den kommunala bostadsbolaget tvingade folk att betala för att ha en restaurang som inte bär sig. Att övrig service som funnits där lämnat Tor bygger inte på politik utan på att de själva valt det. Ekonomin gick nog inte ihop.

Du verkar inte kunna skilja på ekonomi och politik, det du beskriver händer i alla kommuner oavsett styrning. Verksamheter som finns på boenden ändrar på sig, fullt naturlig utveckling och de bonde på Tor är medvetna om det.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google