Väder Lidingö

Lidingö lördag 15 mars 2025 v. 11

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Både L och C tidigt emot snabbcykelbanan

måndag 31 oktober 2016 00:01

Redan i våras var både Liberalerna och Centerpartiet emot det nu upprivna beslutet att bygga en snabbcykelväg på Norra Kungsvägen och att ta bort ett stort antal parkeringsplatser på Näset. Vi anser att även bilister är människor liksom att oskyddade trafikanter har ett behov av ökad trafiksäkerhet. Det skriver de ordinarie ledamöterna i Lidingös tekniska nämnd Göran Tegnér (L) och Petter Hedberg (C) i nedanstående debattartikel.

Sedan ett år rullar de nya spårvagnarna på den upprustade Lidingöbanan på Södra Lidingö. Sedan länge har det varit dags att förbättra trafiksituationen för boende även på Norra Lidingö. Det gäller för alla färdsätt: bil, buss, gång och cykel.

Lidingö är nog den enda kommunen i länet som inte har någon utpekad stomlinje till sitt kommuncentrum. Liberalerna coh Centerpartiet anser och arbetar för att en stombusslinje ska inrättas till norra ön.

Både Liberalerna och Centerpartiet var redan i våras - långt innan någon kritik dök upp på sociala medier - emot det nu upprivna beslutet, om att utforma en snabbcykelväg på bekostnad av Norra Kungsvägens vägbredd och att ta bort ett stort antal parkeringsplatser i Näset, som redan har över 100 % beläggning på p-platser och en lång kö på sådana.

Majoriteten lyssnade inte på oss då, och nu alltför sent på medborgarna, vilket kommer att kosta flera miljoner kronor i onödan.

Vi anser att även bilister är människor som har ett legitimt behov av framkomlighet, liksom att oskyddade trafikanter även har ett behov av ökad trafiksäkerhet.

Vid tekniska nämndens extrainsatta möte onsdagen den 26 oktober yrkade Liberalerna och Centerpartiet inte bara på en återställare, utan även om en beställare av följande:

1) att riva påbörjat arbete med snabbcykelväg;

2) att uppdra åt Tekniska förvaltningen att utreda ett busskörfält (i rusningstid västerut) hela vägen mellan Rudboda Torg och Brofästet;

3) att uppdra åt Tekniska förvaltningen att utreda en breddning av befintlig gång- och cykelväg;

4) att uppdra åt Tekniska förvaltningen att utreda hur återskapandet av de borttagna 40-talet parkeringsplatser utmed Källängsvägen kan tillgodoses på ett kostnadseffektivt och lämpligt sätt, samt tillskapa ytterligare parkeringsplatser i Näset i nära samarbete med berörda bostadsrättsföreningar;

5) att uppdra åt Tekniska förvaltningen att förbättra bussframkomligheten mellan Näset och Lidingöbron;

6) att uppdra åt Tekniska förvaltningen att förbättra cykelsäkerheten utmed Norra Kungsvägen;

7) att samråda med de boende i Näset om de föreslagna åtgärderna.

Liberalerna och Centerpartiet fick med sig majoriteten endast på den första punkten om att riva den påbörjade snabbcykelvägen.

Efter påtryckningar lyckades vi även övertyga majoriteten om att vid nästa ordinarie nämnd ta upp frågan om hur tillskapandet av borttagna parkeringsplatser i Näset ska lösas på ett kostnadseffektivt sätt.

Alla medborgare är trafikanter och beroende av både god framkomlighet, god säkerhet och god trafikmiljö. Och det är vårt ansvar som lokalpolitiker att tillgodose sådana mål så kostnadseffektivt och så rättvist som möjligt, anser vi båda.

Göran Tegnér, (L), ledamot, och Petter Hedberg, (C), ledamot i tekniska nämnden

Dela Debatt: Både L och C tidigt emot snabbcykelbanan

Kommentarer

Anders Bergstedt 2016-11-01 18:54

Lars-Erik Nilsson ! I Ystad respekterade man de berördas krav att få behålla parkeringsplatserna på Regementsgatan och ändrade sina planer !!!!!!!!!!

Lars-Erik Nilsson 2016-11-01 14:57

Ang.nya cykelbanan på Källängsvägen.

Gör om den till snedparkering, ta bort kantstenen, måla upp parkeringsrutor !!! Ett bra tillskott av P-platser.

Anders Bergstedt 2016-11-01 07:19

På många håll i Sverige reagerar man på liknande beslut. Vi har i helgen varit i Ystad. Där skall man bygga om den 688 meter långa Regementsgatan för 27 miljoner med samma recept. Beslutet togs i samhällsbyggnadsnämnden 2014. I somras hade Ystadsborna möjligheter att lämna synpunkter. Det kom knappt hundra svar där några krockade med varandra. Framför allt var det kring trafiken åsikterna gick isär.

Jag citerar ur Ystads Allehanda måndag 31 oktober: "DE SKISSER SOM PRESENTERATS FÖR POLITIKER VISAR ATT UTRYMMET FÖR BILAR OCH BUSSAR BLIR MINDRE. NÄSTAN HALVA VÄGBANAN FÖRSVINNER MEN TVÅ BUSSAR KAN MÖTAS UTAN PROBLEM".

Det är ju exakt samma situation som vi skulle få på Norra Kungsvägen. Detta försöker man nu genomföra i hela Sverige utan att begripa konsekvenserna. Medborgarnas fullständigt klara inställning är att cykelbanor gärna skall prioriteras men att det absolut inte får försämra bilar och bussars framkomlighet och minska trafiksäkerheten!

Göran Tegnér 2016-10-31 19:23

Svar till Per!

Din sistnämnda fråga om hur majoriteten kom fram till sitt snabba beslut är det bäst att TeNs ordförande svarar på..!
//Göran Tegnér (L), ledamot i TeN

Göran Tegnér 2016-10-31 17:15

Svar till Erik Andersson

Påståendet att ”viktiga infrastrukturprojekt styrs av tillfälliga opinioner på Facebook”, är nog inte en helt korrekt beskrivning. Viktiga infrastrukturprojekt brukar växa fram i form av önskelistor som ofta har manglats i de offentliga kvarnarna i flera decennier. Så t.ex. föreslogs Essingeleden, Norra och Södra Länken samt Förbifart Stockholm redan i 1960 års Trafikledsplan, d.v.s. för 55 år sedan. Essingeleden byggdes 1966, och Norra Länken invigdes för två år sedan.

Om du avser Snabbcykelbanan utmed Norra Kungsvägen och Nästets GC-bana på bekostnad av p-platserna där så togs beslutet i juni 2016 av majoriteten + MP, och Liberalernas och Centerpartiets kritik mot detta formulerades också redan i juni, långt innan någon kritik dök upp på sociala medier. Vi inom både Liberalerna och Centerpartiet anser oss nog ha en viss koll på verkligheten, men Du avser kanske andra partier...?

Besluten om Sticklingevägsbron är nog så väl underbyggda, vill jag hävda. Våra duktiga tekniker på Tekniska förvaltningen slog larm om att bron var i så dåligt skick att den behövde repareras och då var det billigaste alternativet att ersätta den med en helt ny träbro. Den gjordes bredare än den gamla, för att kunna användas av utryckningsfordon, som ambulans och brandbilar. Alla partier var överens, men KD hade velat ha en ännu bredare bro.

Det som sedan också diskuterades i nämnden var om den skulle öppnas för biltrafik eller ej, och då visade jag på en övertygande kalkyl att det det bästa alternativet när man väger samman både framkomlighet och trafiksäkerhet för alla trafikantgrupper. Jag har inte kostnadsdata framför mig i skrivande stund, men du kan säkert fråga Tekn. Förvaltningen om detta.

När det gäller Grönstarondellen, var jag med om driva fram denna i många år, av såväl framkomlighets-, som av trafiksäkerhets- och som av miljöskäl. Jag förmådde Tekniska förvaltningen att beställa fram en samhällsekonomisk analys av vilka rondeller som var värda att satsa kommunala investeringsmedel på.

Av de tre föreslagna rondellerna vid Grönstakorset, vid Askrikevägen och vid Kyttingevägen, visade det sig att alla tre vara samhällsekonomiskt lönsamma: Grönstarondellen allra mest, med en nytto-kostnadskvot på 13; Askrikerondellen med en kvot på 7 och Kyttingerondellen med en kvot på 1,1. (kvoten anger hur många gånger större nyttan är i förhållande till kostnaden).
Grönstarondellen var den allra mest lönsamma, varför denna byggdes först. Rondellen kostade 6 Mkr; därtill kom ombyggnader av VA-ledningar (som ändå behövde bytas ut). Årskostnaden av investeringen uppgick till 0,33 Mkr och samhällsnyttan till 4,2 Mkr. Nyttan (i form av restidsvinster, bättre miljö och trafiksäkerhet) med Grönstarondellen är alltså 13 gånger högre än kostnaden. Detta är således ett av de allra mest lönsamma trafikprojekten i hela landet. Det blir då helt missvisande att kritisera ett sådant projekt för dess kostnader, och samtidigt att blunda för dess tretton gånger högre samhällsnytta.

Det är då bättre att kritisera projekt där nyttan är klart lägre än kostnaden, som t ex förslaget om höghastighetståg. Där kan man börja tala om att slösa med skattebetalarnas pengar: men inre vid Grönstarondellen!

Per Larsén 2016-10-31 15:06

Tack Göran Tegnér för ytterligare intressant information om hur beslutet drevs igenom. Att mina förhoppningar är rörande avseende att det skulle vara lätt att ändra ett redan fattat beslut är intressant att läsa. Jag har aldrig uttryckt mig på det sättet.

Jag förstår ännu mindre nu varför en debatt startade i slutet av augusti om det skulle bli snabbcykelväg eller busskörfält om ändå allt var klart och upphandlat. Det sätt på vilket majoriteten i Tekniska Nämnden med Christer Åkerhielm (M) i spetsen tillsammans med Tekniska förvaltningen drivit igenom såväl ombyggnaden av Källängsvägen samt påbörjandet av snabbcykelvägen känns olustig.

Har man helt tappat kontakten med stadens invånare och förmågan att lyssna på ledamöter i Tekniska Nämnden som har en avvikande uppfattning?

Göran Tegnér 2016-10-31 13:59

Svar till Per!

Det kan synas vara en berättigad fråga du ställer. Och det är lite rörande att höra om dina stora förhoppningar om hur lätt det förmodas vara att ändra på ett redan fattat beslut.

Det slutgiltiga beslutet om att bygga snabbcykelbanan togs av en då enig (men halv) nämnd i juni (eftersom alla från oppositionen utom MP var frånvarande).
MP stödde majoritetens beslut. L och C hade delgett samtliga ledamöter våra invändningar både skriftligen och muntligen, men inför döva öron.

Att beslutet togs så brådskande vid junimötet, utan - att som brukligt - först ha tagit upp ärendet som ett informationsärende vid en Teknisk nämnd innan det kommer upp som ett beslutsärende, berodde - har jag förstått i efterhand - på att staden hade sökt statsbidrag på 1,4 Mkr, och som då krävde att projektet byggdes under hösten i år.

Detta betyder att så snart beslutet i juni protokollförts med omedelbar justering, då tryckte Tekn.förvaltningen på startknappen och satte igång upphandlingen. Ibland, undantagsvis, går det snabbt i det kommunala!

Det hade då inte hjälpt ett enda dugg att komma springande några dagar senare och gnälla och klaga mitt i sommaren, när alla beslutsfattare dessutom hade semester.

Beslutet var ju redan fattat definitiv, och själva beslutet innehöll just ett uppdrag till förvaltningschefen att upphandla en konsult för att sätta igång jobbet (det blev Skanska).

Hoppas att detta besvarat din fråga, Per.

Anders Jensson 2016-10-31 13:58

Tack Göran för ett bra och uttömmande svar.
Fortsätt att kämpa!

Erik Andersson 2016-10-31 13:53

Det är beklämmande att se hur beslut om viktiga infrastrukturprojekt styrs av tillfälliga opinioner på Facebook. Slutsatsen måste vara att vi inte har politiska företrädare som har koll på de verkliga behoven. Och vad det får kosta. Miljonerna flödar ut i ifrågasatta projekt medan de angelägna behoven negligeras. En första åtgärd borde vara att informera allmänheten om vilka planer som diskuteras och vilka alternativ som finns. Hur många miljoner hade vi sparat de sista åren om man gjort det? Vad har Grönstarondellen, Sticklingevägbron och cykelbanorna på Näset och Norra Kungsvägen kostat skattebetalarna?

Göran Tegnér 2016-10-31 13:38

Svar till Anders:

Att vi antytt att trafikläget på södra ön skulle vara gott, har jag nog aldrig sagt, mig veterligen.

Jag har bara konstaterat att resandet på Lidingöbanan har ökat med 14 % och försökt förklara orsakerna. men jag har samtidigt i förväg varnat för att det skulle bli trångt och för mycket trängsel med det undermåliga sittplatsutbudet, som nu är 30 % lägre med de nya vagnarna jämfört med de gamla trevagnarstågen. Detta har jag varnat för alltsedan år 2011, dvs långt innan SL:s beslut om inköp av vagnar ägde rum. men tyvärr för döva öron.

Jag har under tidigare mandatperioder varnat för bilköerna utmed Södra Kungsvägen och var med om att föreslå en avlastande vägtunnel under berget mellan Skärsätra och Kottla, ett projekt som aldrig blev genomfört.

Jag har kämpat i ett par år för att få till stånd pendlarparkeringen vid Bodal, som nu är både byggd, blivit succé och som nu ska byggas ut (flera inlägg om detta här på Lidingösidan). I samband med denna lyckade pendlarparkering har jag även föreslagit att framförallt landstinget (som ansvarar för kollektivtrafiken) borde inrätta en förarlös skyttelbuss mellan Bodals hållplats och Lidingö Centrum, när nu Centrum ska byggas ut, för att underlätta förbindelserna mellan södra ön och Centrum (artikel om detta på Lidingösidan)

Nyligen har jag skrivit en motion till Lidingös kommunfullmäktige om att Lidingö bör starta en förhandling med landstinget om att skaffa fler vagnar på Lidingöbanan, så att operatören, Stockholms Spårvägar, kan köra 5-minuterstrafik från AGA och in till Ropsten i rusningstid. Samtidigt har jag i motionen tagit upp frågan om bristen på parkeringsplatser vid Dalénum.

Som Du lätt inser, Anders, gör man inte allt detta om man i utgångsläget anser att allting med trafiken på södra ön är gott.

Du frågade vidare om kaoset på Kottlavägen.
Det var tyvärr ingen politiker alls som röstade igenom detta märkliga beslut. Det togs direkt av Tekniska förvaltningen inom ramen för deras delegationsrätt, utan ordföranden blev först, och senare resten av nämnden, informerad i efterskott.

Så kan ju det ju inte få gå till och jag kommer att ta initiativ till att ändra på denna heltokiga beslutsordning. Någon dj-a ordning måste det ju vara", som C-H Hermansson, den gamle VPK-ledaren en gång uttryckte det!

Per Larsén 2016-10-31 11:24

Om nu Liberalerna och Centerpartiet redan i våras var emot säväl snabbcykelbana som borttagande av parkeringsplatser på Näset, varför väntade ni då med att starta debatten på Lidingösidan till 30 augusti, då det i princip var för sent. Det är lätt att skylla på majoriteten i nämnden. Ni borde agerat mycket tidigare och kanske kunnat bidra till att vi slapp miljonrullningen.
Göran Tegnér har i ett tidigare svar till mig skyllt på midsommar och sommarledighet. I ett brev till nämndeledamöter 5 juni tackar han för ett utmärkt samarbete. Så här i efterhand verkar det inte alls ha varit bra.

Anders Jensson 2016-10-31 07:12

Tack för er beskrivning av hur ni ser på det uppkomna läget på Norra Kungsvägen.
Hur ställer ni er till kaoset på Kottlavägen? Var ni inte med och röstade igenom det heller?
Ni antyder att ni tycker att trafikläget på södra ön är gott. Har ni sett hur det går till morgnar och kvällar?

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google