Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Borttaget övergångsställe en olycksrisk

onsdag 11 oktober 2017 11:47

Att ta bort övergångsställen innebär att man tar bort bilisternas ansvar att sänka farten. För barn och ungdomar kommer ändå fortsätta att ta närmsta väg till bussen. Måste det hända en svår olycka innan övergångsställen återställs? Det frågar sig lidingöbon Björn Wiberg i denna debattartikel.

Beslutet att ta bort övergångsstället på Kottlavägen mellan Ängsklockevägen och Törners väg är ett ogenomtänkt beslut. Konsekvensen blir att man underlättar för bilåkarna och försvårar för barn, ungdomar, pensionärer och rörelsehindrade. Man tar bort den närmaste vägen från busshållplatsen vid Ängsklockevägen till Finedalsvägen.

Att ta bort övergångsstället var inte heller förankrat hos de boende i området. Om man har för avsikt att besöka någon på Finedalsvägen eller har för avsikt att promenera till naturreservatet vid Stockbysjön måste man gå en omväg eller spela hazard med bilister som nu ökat sin hastighet.

Borttagna övergångsställen innebär att man tar bort bilisternas ansvar att sänka farten. Det medför således en risk för att bilisterna ökar farten på samma plats. Barn och ungdomar kommer att fortsätta att ta närmaste väg för att komma till och från bussen. De kommer inte att ta en omväg trots att föräldrarna vill det. Men det måste väl till att någon mister livet eller blir svårt skadad för att övergångsstället skall återställas.

Björn Wiberg

Dela Debatt: Borttaget övergångsställe en olycksrisk

Kommentarer

Anders Wigert 2017-10-15 19:02

Att ta bort övergångsställen har utförts utan någon form av analys. I trevägskorsningen Sveavägen/Söderliden/Linnéavägen är all tre övergångsställena borta. På Sveavägen har vi ett familjedagis som dagligen använder övergångsstället för att nå lekparken vid Kottlasjön. Varför är det borttaget? Efter synpunkter har nu en trafikmätning påbörjats i korsningen? Vem försöker att " komma undan" ? Kostnad anger CÅ til 125 kr för att ta bort en gatumarkering?? Enligt uppgift ca 40 övergångsställen blir 5000 kr för en bil och personal och maskiner på olika adresser. Snälla CÅ vad heter din entreprenör?
Vi alla på Lidingö vill ha hans hjälp. Anders Wigert.

Johan Kastengren 2017-10-14 12:50

Det är en magstark kommentar från Christer Åkerhielm när han säger att ”vi styrande politiker lyssnar gärna till er närboende och era åsikter kring de åtgärder som staden gör.” Det påminner om de famösa uttalanden kommunikationschefen Sean Spicer brukade göra innan han fick sparken av Trump. Debatten på Lidingö det senaste året har ju handlat om att politikerna inte lyssnat på medborgarna. Det senaste lappkastet vittnar om att politikerna fortfarande sitter kvar i baksätet. Vem det är som kör egentligen har vi ingen aning om. Det enda vi vet är att skattebetalarna får stå för krockkostnaderna.

Robert Johansson 2017-10-14 10:18

Christer,

Du säger att ni tog bort för att några ville det och så fort någon annan vill något annat så fattade ni beslut om att återställa.

Är ni i tekniska nämnden bara Nickedockor? När man läser din kommentar förstår man varför det gång på gång blir som det blir. Tänker du efter så tror jag du inser att det är dags att ställa din plats till förfogande. Valåret är på gång och du är en av huvudorsakerna till att Moderaterna riskerar att katastrofalt lågt väljarstöd på Lidingö.

Robert Johansson 2017-10-14 10:08

Hur kan detta hända gång på gång på gång? Är kommunen helt oförmögna att lära av sina tidigare misstag? Vad är förklaringen? Det klassiska "måste bränna årets budget för att inte riskera att få lägre budget nästa år", "Måste göra något med min arbetstid. Sätter igång ett projekt" eller kan det vara korruption igen?

Klart och tydligt är att det inte sunt förnuft eller god planering som ligger bakom

Aron Franzen 2017-10-13 18:33

Christer,
Det måste vara samma företag som tar bort övergångsställen för 125kr som återuppför dem för 1200kr. Alla tjänstemäns arbetstid (läs skatteinbetalningar) är naturligtvis inte inräknad. Självklart ska ni lyssna på boendes synpunkter, det är ert jobb. Kan ju vara en bra ide att göra det först.
Vidhåller att det är kapitalförstöring av stora mått när det gång på gång startas projekt som stoppas när
boende/invånare protesterar. Att du sedan inte ens bemöter påpekande om att de bortfrästa övergångsställena fortfarande uppfattas som övergångsställen och därmed är en säkerhetsrisk stärker bara min misstro mot kompetens och intresse.

Christer Åkerhielm 2017-10-13 16:55

Aron,
utgiften för att sätta tillbaka övergångsstället är knappt 1200 kronor! Att ta till sig de närboendes synpunkter är väl värt lite?

Aron Franzen 2017-10-13 11:46

Sicken lek med våra skattepengar!
Och om man fräser bort ett övergånställe måste man astfaltera över också. Vi som varit med om mörka blöta höstar förut konstaterar med lätthet att det är lätt att tolka ett bortfräst övgångsställe som... Just ett övergångställe.
Något som man trodde ansvariga har kontroll på, men ack vad man bedrar sig på kompetens gång på gång....

Christer Åkerhielm 2017-10-12 16:18

Vi styrande politiker lyssnar gärna till er närboende och era åsikter kring de åtgärder som staden gör. Detta övergångsställe togs bort med bakgrunden att trafikteknikerna ansåg det säkrare och i stället ha en ”gångpassage”.

Vi tar till oss av dina/era synpunkter och låter förvaltningen återställa övergångsstället till förmån för de gåendes framkomlighet.

Christer Åkerhielm(M) Ordförande i Teknik- och fastighetsnämnden

Per Söderäng 2017-10-12 12:46

Hade varit inyressant att ta del av beslutsunderlagen för vilka övergångsställen som skulle fräsas bort. Har inte sett någon mätning, kontrollanter eller emottagot någon undersökning som boende i närheten

Julius Soreff 2017-10-11 21:18

Den borttagna övergångsstället behövs. Beslutet om borttagningen var ogenomtänkt. Återställ övergångsstället,tack.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google