Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Bostadssociala ansvaret viktigare än att äga aktiebolag

fredag 6 mars 2015 15:23

För oss är den viktigaste frågan att vi i staden tar vårt bostadssociala ansvar. Men det behövs inte ett helt kommunalt aktiebolag för att sköta denna uppgift. Det skriver de tre kommunalråden Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), Birgitta Sköld (LP) och Carl-Johan Schiller (KD) i nedanstående debattartikel.

Kommunens bostadsaktiebolag Lidingöhem är nu föremål för debatt. Det är bra. Men det märkliga med den uppflammande debatten är att själva premissen för den är oriktig. De socialdemokrater och folkpartister som skriver utgår felaktigt från att det finns ett beslut om att sälja Lidingöhem. Något sådant beslut finns inte.

Men debatten visar ändå att det på goda grunder går att ställa frågan om kommunen är den bästa ägaren till ett bostadsaktiebolag. Erfarenheterna pekar i motsatt riktning: privata ägare är bättre på att driva bolag än kommuner. En kommun ska vara bäst på att vara kommun, ägna sig åt kärnverksamheter som förskola, skola och stöd till äldre och funktionsnedsatta. Att äga aktiebolag är inte en kommunal kärnuppgift.

Lidingö står inför stora utmaningar. Diskussioner förs om en ny bro, möjligheten till ett nytt badhus och behovet av att öka kapaciteten i ett antal skolor. Önskemålen är många och flera oppositionspartier har långa önskelistor. Det är stora projekt som kräver omfattande resurser. Hur ska vi finansiera dessa projekt? På den frågan har S och FP som driver på för en folkomrösting inga gemensamma svar.

I stället så driver dessa partier fram en obefogad oro bland de boende som har Lidingöhem som hyresvärd. Det är olyckligt. Men vi kan ge lugnande besked. Det blir inga stora försämringar. Det blir inga stora hyreshöjningar. Om en försäljning skulle genomföras blir det ungefär som vanligt. En annan ägare kan inte ta ut mer i hyra än vad Lidingöhem har gjort; det sätter bland annat ”hyresregleringen” stopp för.

I Lidingöhems kassa finns drygt 600 miljoner kronor. Avkastningen på dessa resurser är mycket låg. Ett bättre alternativ till att pengarna ligger stilla på ett bankkonto vore att staden investerar i angelägna projekt eller amorterar på stadens skuld. Det innebär mer skattepengar till verksamheterna i stället för till skuldräntor samtidigt som vi slipper höja skatten och kan göra framtidssatsningar.

I exempelvis Upplands-Väsby, Nynäshamn, Söderhamn och Botkyrka har Socialdemokraterna bestämt sig för att använda det kommunala bostadsaktiebolaget för nödvändiga utvecklingsprojekt och genom försäljning få medel till att finansiera dessa. Hur kan något som S redan gör i Upplands-Väsby, Nynäshamn, Söderhamn och Botkyrka vara så fel på Lidingö?

För oss är den viktigaste frågan att vi i staden tar vårt bostadssociala ansvar, säkerställer behovet av bostäder för sociala och medicinska förturer samt lever upp till våra åtaganden gällande flyktingar och ensamkommande. Det kan göras på flera sätt. Men enligt oss behövs inte ett helt kommunalt aktiebolag för att sköta denna uppgift.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) kommunstyrelsens ordförande
Birgitta Sköld (LP) kommunalråd
Carl-Johan Schiller (KD) kommunalråd

Dela Debatt: Bostadssociala ansvaret viktigare än att äga aktiebolag

Kommentarer

Anders Odéen 2015-03-06 20:55

Hade ansvariga politiker förvaltat frågan om kollektivtrafiken på ön på ett mer begåvat sätt lite tidigare, så hade vi redan idag haft "käppalaverksdrivna" biogasbussar på stora delar av den befintliga banvallen, eftersom spårvagnskalkylen redan då visade röda siffror. Men icke... Och Snart, men ingen vet när, så ska tågen rulla. Men hoppsan... Då måste vi ju ha en ny bro, för den gamla är för gammal! Då säljer vi Lidingöhem, det täcker nog en liten del av kostnaden... Tyvärr är det för sent att göra om och göra rätt. Men en liten skamvrå i stadshuset borde det finnas budget för, även utan bolagsförsäljning.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google