Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Östlig förbindelse behövs

lördag 2 september 2017 08:07

Trafikverket rekommenderar nu regeringen att inte fortsätta arbetet och projekteringen med en Östlig förbindelse. Men utan denna förbindelse kommer hela regionens tillväxt att hotas. Det är staten som ansvarar för det nationella vägnätet. Vi förväntar oss därför att förutsättningar ges så Stockholmsregionen kan växa. Det skriver fem företrädare för de borgerliga partierna på Lidingö i denna debattartikel.

Igår fredag den första september meddelade Trafikverket att man inte rekommenderar regeringen att fortsätta arbetet och projekteringen för en Östlig förbindelse. Vi, företrädare för de borgerliga partierna på Lidingö anser att vår växande region behöver såväl spår- som vägsatsningar och Östlig förbindelse är en av dem.

Sedan den Norra länken öppnade har Lidingö kommit närmre övriga regionen och trafikproblemen minskat. För näringslivet på ön är det livsviktigt med goda kommunikationer som möjliggör nya utbyten och besök till Lidingö. I och med Norra länken ser vi att Stockholms innerstad nu slipper tung lastbilstrafik som trafikerar Värtahamnens båttrafik. En Östlig förbindelse hade skapat samma positiva effekter för Lidingö och Stockholm som Norra länken har gjort.

Hela regionen vinner med Östlig förbindelse. Utan den kommer trafikinfarkten att drabba Stockholms innerstad med stora miljöförsämringar för de som bor där. Vi vet redan att trängsel och förseningar kostar regionen miljarder så en utebliven Östlig förbindelse hotar även den regionala tillväxten.

Det är staten, inte kommunerna, som ansvarar för det nationella vägnätet. Därför anser vi inte att det är aktuellt att Lidingö stad ska vara medfinansiär till ett projekt av det här slaget. Vi förväntar oss att statsmakten vill ge goda förutsättningar för Lidingö och andra delar av Stockholmsregionen att växa. Därför behövs Östlig förbindelse.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman, Moderaterna
Birgitta Sköld, Lidingöpartiet
Carl-Johan Schiller, Kristdemokraterna
Patrik Buddgård, Centerpartiet
Amelie Tarschys Ingre, Liberalerna

Dela Debatt: Östlig förbindelse behövs

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google