Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt. Centerns oro är helt obefogad

fredag 19 oktober 2018 16:23

Centerpartiet skriver här på Lidingösidan att de är oroade över Lidingö stads bristande stöd till idrottsföreningarna på ön och att vår kommun satsar för lite på föreningslivet. Deras oro är obefogad och påståendet stämmer inte. Föreningslivet fyller en ovärderlig roll i ett gott samhälle och vi kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med öns föreningar för nya lokaler och bättre verksamheter för Lidingös unga.

Det stämmer dock att det finns en stor efterfrågan på nya idrottsytor. Därför har Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna under den senaste mandatperioden arbetat aktivt för att lösa det problemet. Bland annat har vi tillsammans med föreningslivet skapat sex nya konstgräsplaner, fattat beslut om en ny simhall, utvecklat Ekholmsnäs golf- och skidområde, tagit fram en ny detaljplan för Lidingövallen där det nu byggs tennisbanor och inom en snar framtid en ny friidrottsarena samt påbörjat processen kring ett idrottskluster i Högsätra. Att det har skett stora satsningar borde vara tydligt även för en centerpartist.

I mitten av förra mandatperioden omorganiserade vi förvaltningarna inom kommunen. Det resulterade i färre antal tjänstemän, billigare administration och mer resurser till verksamheterna. Men som så ofta när förändringar görs måste små revideringar göras löpande. Vi vill nu se över ansvaret för idrotts- och föreningsfrågor som idag finns fördelat på tre olika budgetar. Det är lätt att missförstå Lidingö stads egentliga kostnad för kultur och fritidsfrågor vilket Centern verkar ha gjort. I en sammanställning mellan Lidingö, Danderyd, Täby, Solna, Sollentuna och Österåker befinner sig Lidingö ungefär i mitten av tabellen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Centern delar vår ambition om att lösa dessa utmaningar för föreningslivet. Varje ansvarstagande politiker måste dock förstå att även en kommun har begränsade ekonomiska resurser. Vi står inför mycket stora investeringar, inklusive en ny simhall rör det sig om cirka 700 miljoner kronor. Ska det bli en verklig förändring måste både kommun och föreningsliv vara med och hjälpas åt, på samma sätt som vi alltid gjort på Lidingö. Därför har vi nu påbörjat en kartläggning av vilka kostnader kommunen har för idrottslokaler, hur dagens anläggningar används och hur vi kan optimera användningen. Det gynnar alla Lidingöbor om vi prioriterar våra gemensamma resurser klokare för att åstadkomma det resultat som vi alla vill se.

Avslutningsvis vill vi tydliggöra en gång för alla att vi inte avser att belasta föreningslivet ytterligare för befintliga anläggningar på Lidingö. Men vi kommer att på ett bättre sätt tydliggöra den faktiska kostnaden för olika anläggningar. De anläggningar som finns idag kommer således inte att bli dyrare för föreningslivet.

Carl-Johan Schiller (KD)
Daniel Källenfors (M)
Birgitta Sköld (LP)

Dela Debatt. Centerns oro är helt obefogad

Kommentarer

Sven Odqvist 2018-10-22 09:26

KD M och Lö p har helt rätt! Deras gemensamma
attityd till kultur och fritid är helt OK!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google