tisdag 16 augusti 2016 11:45
Med en kommunal polis skulle man lätt kunna styra resurserna dit där de bäst behövs sett utifrån lidingöbornas behov. Den brottsförebyggande effekten av fler synliga poliser ska inte underskattas. Det skriver Lars H Ericsson, ordförande i Lidingöpartiet och kommunalrådet Birgitta Sköld (LP) i medanstående debattartikel.
I debatten om den svenska polisen vill Lidingöpartiet slå ett slag för att inrätta en kommunal poliskår. Frågan har varit uppe tidigare, bland annat genom Folkpartiet för ett tjugotal år sedan, men de stora partierna M och S har oss veterligen alltid varit emot. Men varför vet vi inte. Möjligen därför att Folkpartiet ville omskola parkeringsvakter till poliser, vilket vi inte heller tror på, även om en kommunal polis naturligtvis också skulle kunna utfärda en p-bot vid behov.
Nu öppnar sig en möjlighet att ta upp frågan igen genom ett initiativ från två kommunalråd i Växjö, Bo Frank (M) och Per Sköldberg (C). De avser att väcka frågan i höst genom intresseorganisationen Sverige Kommuner och Landsting (SKL). Lidingöpartiet anser att Lidingö stad ska ansluta sig till deras upprop.
Det finns två vägar att gå, den ena är att kommunen ges möjlighet att köpa de extra polistjänster som man anser sig behöva utöver det mycket tunna grundutbud som rikspolisen ser ut att erbjuda. Det andra alternativet är att lagen ändras så att det blir möjligt för en kommun att inrätta en egen polisstyrka. Lidingöpartiet tror mest på det senare, en helt kommunal polisstyrka som kommunfullmäktige råder över genom en kommunalt anställd polischef. Först då tror vi att varje enskild kommuns egna behov bäst tillgodoses. Man skulle också kunna tänka sig en modell som liknar det regionala brandförsvarsförbund som Lidingö stad redan ingår i tillsammans med flera kommuner i Stockholms län. Det viktiga är bara att det är kommunen, och ingen annan, som bestämmer bemanningsgraden i respektive kommun och hur den kommunala polisen ska arbeta och prioritera.
Fokus för den kommunala polisen skulle vara trygghetshållning på gator och torg genom synlighet och arbetsscheman som gör att poliserna jobbar när de som bäst behövs. En fin polisstation har vi ju redan och vi förutsätter att den upplåts för den kommunala polisen. Där kunde en duktig polischef, som naturligtvis helst bör bo på ön för att få rätt känsla för det lokala, få möjlighet ett bygga upp den vi-känsla som verkar
ha gått förlorad i den statliga polisorganisationen. Samarbetet mellan den kommunala och statliga polisen är naturligtvis viktigt och poliserna bör därför utbildas på samma polisskolor för att förstå varandra och kunna samarbeta bra ute på fältet. Vi tror dock att utbildningen till kommunal polis skulle kunna göras avsevärt kortare än dagens polisutbildning men ändå vara betydligt mer djuplodande och längre än de två veckor det idag tar att utbilda sig till ordningsvakt! Till skillnad från en ordningsvakt eller väktare skulle den kommunala polisen få befogenhet att utfärda böter på samma sätt som dagens nationella polis och vid behov gripa, ta i förvar och lagföra personer.
Kommunala polisstyrkor är inget ovanligt i Europa, många länder har det, bland annat Frankrike, Spanien och Italien. Utmärkande för dessa länder är att man där ser poliser snart sagt i varje gathörn, inte nödvändigtvis alltid med höjda batonger, men alltid med ett vakande öga och god lokal- och personkännedom. Cykel eller moped är inte ett helt ovanliga färdmedel för de kommunala poliserna på kontinenten. Även om tillgång till polisbil också finns ser man dem ofta patrullera på gatorna.
Alla vet ju att många av oss bilister är ögontjänare, men hur ofta ser du en polis utanför ditt barns dagis eller skola? Med en kommunal polis skulle vi lätt kunna styra resurserna dit där de bäst behövs sett utifrån lidingöbornas behov. Ingen tjuv gillar när en polis plötsligt dyker upp. Den brottsförebyggande effekten av fler synliga poliser ska inte underskattas. Slutligen, fler poliser behövs, men som dagens polisorganisation verkar fungera behövs även alternativet kommunal polis.
Med en kommunal polis skulle våra poliser också få fler arbetsgivare att välja mellan. Det skulle med stor sannolikhet leda till både bättre löner och en skärpning i ledarskapet, vilket i sin tur skulle locka till sig fler dugliga sökande. Ökad konkurrens är bra och spetsar alla organisationer! Vi säger dock nej till att de nya polistjänsterna skulle upphandlas på marknaden. Ska det vara en kommunal polis så ska det vara kommunalt anställda poliser och inte en ny inkomstkälla för diverse väktarbolag.
Lars H Ericsson
Ordförande i Lidingöpartiet
Birgitta Sköld
Kommunalråd, Lidingöpartiet
Anders Bergstedt 2016-10-12 10:22
Lars H Ericsson 2016-09-10 21:51
Anders Bergstedt 2016-09-07 12:49
Ulrika Levihn 2016-08-29 12:07
Anders Håkansson 2016-08-28 21:17
Hans Hedström 2016-08-21 17:52
Anders Bergstedt 2016-08-21 15:26
Hans Hedström 2016-08-21 11:50
Anders Bergstedt 2016-08-20 09:00
Lars Hedberg 2016-08-17 20:02
Karin Wallgren 2016-08-17 10:48
Anders Bergstedt 2016-08-17 09:06
Hans Hedström 2016-08-16 23:27
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google