Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Dålig trafikkultur?

tisdag 16 juni 2015 12:29

Är trafikkulturen dålig på Lidingö? Känner inte de som kör bil till högerregeln som bl.a. gäller när man kör in i en rondell. Det frågar sig Anders Lydén i denna debattartikel där han också meddelar att polisen inte alls har övergett Lidingö.

Antingen är det dålig trafikkultur på Lidingö, eller så är jag en onödigt rigid bilist. Ungdomar som kör som yra höns med sina mopedbilar och cyklister som tror att de har företräde på övergångsställen måste vi överse med. Det är värre med bilister (körkortsinnehavare?) som inte känner till högerregeln eller att man ska lämna företräde när man kör in i rondell. Ibland blir jag påtutad av bilister som bryter mot högerregeln i korsning och av de som har bråttom från stan i rondellen S:a Kungsvägen/Lejonvägen och som vill tränga sig förbi på insidan när jag är i rondellen.

Här ett par länkar för den intresserade:
https://korkortonline.se/teori/cirkulationsplats/
https://korkortonline.se/teori/vajningsregler/

Det är f.ö. inte sant att Polisen lämnat ön. Häromdagen körde en polisbuss upp framför Princess i centrum, 5 poliser steg ut, en av dem gick resolut fram till en parkerad cykel och började anteckna i ett block, en pratade med någon allmänhet och de övriga tycktes hålla vakt.

Anders Lydén

Dela Debatt: Dålig trafikkultur?

Kommentarer

Joachim Hägg 2015-06-16 14:10

Att bilar vägrar lämna bussar företräde när dessa svänger ut från busshållplatserna är också ett gissel. Ryck upp er!!!

Karl Brunnberg 2015-06-16 13:10

Det du säger är 100% sant. Folk kör som galningar på Lidingö, det är helt sjukt att de har fått körkort, om de ens har något. Varje dag ser jag bilister som släpper fram mig när hen har företräde, kör utan att blinka när jag har företräde, bryr sig inte om reglerna gällande rondeller osv.

Listan kan göras enormt lång. Jag har även märkt att det dagligen körs alldeles för fort på många 30-vägar och även på de stora vägarna, Norra och Södra kungsvägen.

Jag tycker verkligen att det ska ställas högre krav på bilisterna och mopedisterna också för den delen. Svårare att införskaffa körkort samt att fler folk tar sitt civila ansvar och anmäler de trafikbrott som de ser är saker som eventuellt skulle göra att dessa problem minskar i framtiden.

Våga ta registreringsnummer och skicka in en liten anmälan. Vem vet? Just ditt agerande kanske är något som förhindrar en allvarlig olycka i framtiden.

Karl Brunnberg
KDU Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google