Väder Lidingö

Lidingö torsdag 7 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Därför röstade LP nej till ett "frihetstorg"

torsdag 18 juni 2015 21:32

Det tycks vara viktigare för en del politiska partier att synas i den svenska debatten än att värma Dawit Isaaks liv och frihet. När man har att göra med en regim som den i Eritrea måste man noga väga varje steg man tar. Det skriver Lars H Ericsson, LP, i denna artikel med anledning av kommunfullmäktiges beslut i måndags.

Lidingöpartiet är mycket oroat över den plakatpolitik som S, FP, MP och C för i frågan om Dawit Isaak. För dem tycks det vara viktigare att synas i den svenska debatten än att värma Dawit Isaaks liv och frihet. När man har att göra med en regim som den i Eritrea måste man noga väga varje steg man tar. Att kränka en regim som man vet har väldigt ömma fötter, och dessutom en svensk medborgare i illegal fångenskap sedan 14 år, kan vara fatalt, och det drabbar Dawit Isaak.

Detta är den huvudsakliga invändningen från Lidingöpartiets sida när vi sade nej till att döpa platsen till Dawit Isaaks Frihetstorg. Inte en massa byråkratiska invändningar, dessa kan man komma över om man vill,.

Socialdemokraten Charlotta Huldts oförskämda utspel både här på Lidingösidan och i fullmäktige, är sådana lågvattenmärken att de inte är värda att närmare kommentera. Jag noterar bara att vissa människor, speciellt sådana som kallar sig socialister, ofta tycker sig sitta på den absoluta sanningen. Det är obehagligt, kväver debatten och för tankarna till sådana regimer som man inte vill veta av.

Det hedrar Vänsterpartiet och en av företrädarna för Centern, med stor erfarenhet av internationellt arbete, att de lade ned sina röster vid omröstningen.


Lars H Ericsson
Ordförande i Lidingöpartiet och ledamot av kommunfullmäktige

Dela Debatt: Därför röstade LP nej till ett "frihetstorg"

Kommentarer

Thomas Bengtsson (MP) 2015-06-22 21:32

Joakim! Bra att du förmedlar din och Sverigedemokraternas uppfattning.

Som en av förslagsställarna vill jag bara förtydliga att förslaget är att kalla platsen för Dawit Isaaks frihetstorg, eftersom det handlar om hans frigivning och frihet snarast i livet, snarare än personen och hans gärning.

Poängen blir extra viktig då officiella namn på gator och platser i Sverige oftast hedrar bortgångna personer. Men det finns fler undantag, som Nanne Bergstrands gata och en mängd andra i Kalmar, Björn Borg-promenaden i Södertälje osv.

Det är bra att frihetstorgets namn ändå har satt sig och sprids. Synd att det inte är den officiella adressen. Ännu.

George Wood 2015-06-20 14:09

Jag tittade på debatten på webben. En av talarna påpekade att 14 års "tyst diplomati" har inte gjort något. Jag undrar varför LP tycker att forsatt tystnad skulle vara lösningen? Amnesty använder rampljuset, med framgång, för att befria fångar.

Joachim Hägg 2015-06-20 11:25

Jag hann tyvärr inte vara med i detta beslut i KF men jag vill gärna kommentera vår syn på saken. Vi Sverigedemokrater förstår att Dawit har berövats sina mänskliga rättigheter sedan lång tid tillbaka och vi bör göra allt vad vi kan för att fria honom så han kan enas med sin familj men detta förslag känner vi att andra redan har givit upp Dawit genom att uppkalla ett torg efter honom, som om han redan var död. Låt oss prova andra vägar men inte på kommunal nivå och mot den Eritreanska ambassaden utan signaler ska gå de korrekta vägarna som i detta fall, via UD. Risken är att vi anses provocera Eritrea och UD får städa upp efter oss. Bra initiativ men fel väg att gå.

Patrik Buddgård 2015-06-19 12:29

Tack för förtydligande, Lars!

Patrik Sandström (MP) 2015-06-19 09:21

Jag tyckte att kommunfullmäktige tog ett tråkigt beslut. Det var en av få gånger Lidingö har chans att i handling leva upp till Raoul Wallenbergs anda, och inte bara i tal. Frihet är inte en åsikt, utan en handling.

Jag har förståelse för argumentet som framfördes i debatten om att vi inte vet hur Eritrea skulle reagera. Men exempel från verkligheten visar att det är positivt att sätta strålkastarljuset på det diktatoriska regimer vill dölja.

Däremot tycker jag det är smått att gömma sig bakom lokala ordningsstadgar om namngivning.

Argumenten om att det skull kunna leda till ekonomiskt trassel med fastghetsvärden och att ambassaden kanske skulle behöva flytta, ställt mot mänskliga rättigheter, tycker jag däremot är på gränsen till osmakligt i sammanhanget.

Observera att jag nämner argumenten och inte personerna, som jag tror alla har goda avsikter.

Lars H Ericsson 2015-06-19 02:45

Patrik!

Jag är övertygad om att S, FP, MP och de inom C som röstade för motionen hade goda avsikter. Det jag vänder mig mot med skärpa är när Charlotta Huldt (S) anklagar oss som inte röstade för motionen för att vara hjärtlösa principryttare beredda att offra Dawit Isaaks liv! Där kan man tala om övertoner! Och tyvärr är det som jag skriver, människor på vänsterkanten anser sig inte sällan ha monopol på medmänsklighet. Det är olustigt!!

Patrik Buddgård (C) 2015-06-18 22:51

Tycker det är synd att både Charlotta Huldt (S) och Lars H Ericsson (LP) har så hård ton där de båda anklagar den andra för att inte ha Dawit Isaaks bästa för ögonen. LP menar att förespråkarna bara söker rampljuset för sin egen skull och S att majoriteten föredrar kommunala principer före en människas liv.

De som lyssnade på debatten i Kommunfullmäktige i måndags vet att båda sidor är väldigt angelägna om Dawit Isaaks välmående men har lite olika syn på hur vi på bästa sätt gör det. Det finns inget självklart rätt eller fel. Centerpartiet landade i att det är viktigt att hålla uppmärksamheten på Isaaks öde genom att namnge torget efter honom. Vi har dock respekt för de som landar i en annan ståndpunkt som exempelvis Ericsson ovan.

Jag hoppas att vi kan sluta anklaga andra sidan för att inte bry sig om Isaaks öde. Vi bryr oss alla men ser olika vägar fram.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google