Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Den banala ondskan eller Dawit Isaaks frihetstorg

torsdag 18 juni 2015 18:05

Att som M, KD och Lidingöpartiet hänvisa till principer för att låta bli att rädda en människas liv kommer naturligtvis att få konsekvenser, inte minst för Dawit Isaak själv och hans familj och tre barn, som väntar på honom här hemma i Sverige. Det skriver Charlotta Huldt (S) i denna artikel efter att kommunfullmäktige i måndags avslagit en motion att namnge ett torg utanför Eritreas ambassad till "Dawit Isaaks frihetstorg".

Den politiska majoriteten på Lidingö bestående av M, KD och Lidingöpartiet hade vid kommunfullmäktiges möte, måndagen den 15 juni, möjligheten att rädda en mans liv, genom att göra en sådan enkel sak som att namnge en liten bit mark efter honom; Dawit Isaaks Frihetstorg. Man undlät att göra så, genom att avslå ett förslag från den politiska oppositionen, eftersom det stred gentemot ett antal principer man antagit i kommunen, sade man.

Dawit Isaak är som bekant en svensk journalist, född i Eritrea. Han har suttit fängslad i Eritrea i 14 år utan vare sig rättegång eller juridiskt ombud. Han är den ende svensk, som av Amnesty International har utsetts till samvetsfånge och är också den ende EU-medborgare, som sitter fängslad för sina åsikters skull.

I New York, på 1980-talet, tog staden beslutet att namnge platsen utanför Sovjets ambassad efter Andrej Sacharov, Nobelpristagaren, aktivist för mänskliga rättigheter också han en samvetsfånge. Detta innebar att varje dag, varje gång det kom ett brev eller någon skulle hänvisa till Sovjets ambassad i USA, så påmindes världen om protesterna mot fängslandet av Sacharov. Det tog skruv. Året därefter var Sacharov fri.

Situationen vid kommunfullmäktigemötet den 15 juni på Lidingö påminde om en scen ur Hasse Alfredssons film ”Den enfaldige Mördaren”, där fabrikör John Höglund sa:
- Månsson ska inte tro att jag bryr mig om den här skitsumman, det är inte det. Det är principen!

Att som M, KD och Lidingöpartiet hänvisa till principer för att låta bli att rädda en människas liv kommer naturligtvis att få konsekvenser, inte minst för Dawit Isaak själv och hans familj och tre barn, som väntar på honom här hemma i Sverige.

Charlotta Huldt

Dela Debatt: Den banala ondskan eller Dawit Isaaks frihetstorg

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google