Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Fler lidingöbor får hjälp på vårdcentralerna mot psykisk ohälsa

måndag 18 april 2016 16:33

Vi liberaler vill satsa på mer psykisk hälsovård på vårdcentralerna. Precis som när det gäller kroppen, är det bättre för själen ju tidigare man kan få den hjälp man behöver. Det skriver de två liberalerna Amelie Tarschys Ingre och Lena Hallerby i denna debattartikel.

Många människor mår idag dåligt, känner sig stressade, sover illa, oroar sig eller har ångest och behöver hjälp för att kunna må bättre igen. De senaste åren har artiklarna om att den ökande psykiska ohälsan duggat tätt.

För oss liberaler är det självklart att det ska vara lika lätt och naturligt att vända sig till vårdcentralen när man mår psykiskt dåligt, som när det är när kroppen knakar och värker. Därför har vi drivit på för en tidig, nära och bra hjälp på vårdcentralerna även vid psykisk ohälsa. Här på Lidingö har det inneburit att antalet psykosociala besök ökat med drygt 103 procent sedan vårdvalet infördes 2008. Från 1702 besök år 2008 till 3462 besök år 2015 hos psykolog, kurator eller terapeut.

Tidigare har psykosocialt stöd handlat om ett fåtal besök per patient. Nu vill vi att också längre och mer avancerade psykologiska behandlingar ska kunna genomföras på vårdcentralerna. Det skulle innebära att personer med lindrig till måttlig depression kan få all den hjälp de behöver för att bli friska redan på vårdcentralerna istället för att behöva skickas vidare till den specialiserade psykiatrin om de behöver lite mer stöd.

En modern sjukvård ska skapa förutsättningar för en bra hälsa för alla. Precis som när det gäller kroppen så är det bättre för själen ju tidigare man kan få den hjälp man behöver. Därför satsar vi liberaler på mer psykisk hälsovård på vårdcentralerna.

Amelie Tarschys Ingre (L) och Lena Hallerby (L)

Dela Debatt: Fler lidingöbor får hjälp på vårdcentralerna mot psykisk ohälsa

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google