tisdag 9 maj 2017 00:01
Förra året drabbades Kottlasjön av en extremt stor algblomning. Vattenytor täcktes av gröna alger och staden varnade för att bada i den gröna sörjan. Teknik- och fastighetsförvaltningen vill förhindra en liknande algblomning 2017. På onsdag den 10 maj har nämnden sammanträde och då kommer den politiska majoriteten fatta beslut om upphandling av en entreprenör för genomförande av rening av sjön. Det skriver Christer Åkerhielm (M), Hans Grundell (LP) och Harald Strömfelt (KD) i nedanstående debattartikel.
Efter ett flertal omfattande utredningar föreslår majoriteten åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten i Kottlasjön. Fosforn i sjön binds upp, så kallad flockning, så att algerna inte blommar ut i samma utsträckning som de gjort de senaste åren. Metoden är beprövad och har använts i andra liknande sjöar, till exempel sjöarna Trekanten, Flaten, Långsjön i Älvsjö och Långsjön i Nacka, och gett gott resultat.
Inom ramen för ett arbete med att ta fram en Blåplan för Lidingös sjöar, vattendrag och stränder har staden låtit genomföra en omfattande utredning rörande Kottlasjön. Under 2016 inträffade en kraftig algblomning i Kottlasjön som många lidingöbor upplevde som negativ. Algblomningen har blivit mer omfattande på senare år och fått negativa konsekvenser för såväl bad- och friluftsliv som växt- och djurliv i sjön.
För att förbättra vattenkvaliteten och höja upplevelsen av Kottlasjön som en attraktiv badplats så vill majoriteten efter omsorgsfulla resonemang om för- och nackdelar gå vidare med ett förslag om så kallad flockning. Åtgärden innebär att fosforn i sjön binds upp så att algerna inte blommar ut i samma utsträckning som de senaste åren.
Vi har tidigare haft otillräckliga kunskaper för att säkert veta vad som skulle kunna göras åt problemen, men utredningen har lett fram till att flockning skulle kunna fungera i Kottlasjön. Metoden är beprövad och har använts med framgång i andra liknande sjöar, till exempel sjöarna Trekanten, Flaten, Långsjön i Älvsjö och Långsjön i Nacka, och gett gott resultat. I de sjöar där metoden använts har insatsen lett till klarare vatten, vilket i sin tur lett till att solljus kunnat tränga ner djupare i sjön. Detta kommer förmodligen att leda till en ökad växtlighet i sjön, vilket innebär att staden behöver fortsätta med insatser för att avverka undervattensvegetation, framför allt vid badplatserna.
Metoden är dock ingen mirakelåtgärd utan är förenad med både för- och nackdelar. För Kottlasjön förväntar man sig att flockningen kan leda till:
- Klarare vatten
- Minskad mängd växtplankton till exempel giftiga blågröna alger
- Minskad mängd fosfor i vattnet
- Minskad risk för syrebrist i bottenvattnet
- Mer undervattensvegetation
- Rikare djurliv, mer gädda och abborre
- Ökad undervattensvegetation
Majoritetspartierna (M, LP och KD) föreslår nu, med stöd av vad expertutredningen kommit fram till, stadens teknik- och fastighetsnämnd att fatta beslut om upphandling av en entreprenör för genomförande av rening av sjön med hjälp av flockningsmetoden. Förhoppningen är att arbetet ska kunna inledas under juli innevarande år.
Christer Åkerhielm (M) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden
Hans Grundell (LP) vice i teknik- och fastighetsnämnden
Harald Strömfelt (KD) ledamot i teknik- och fastighetsnämnden
Göran Tegnér, ledamot (L) i Teknik- och fastighetsnämnden 2017-05-09 18:32
Hans Grundell 2017-05-09 11:29
Paul matell 2017-05-09 11:23
Patrik Buddgård (C) 2017-05-09 07:03
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google