Väder Lidingö

Lidingö söndag 3 november 2024 v. 44

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Förbjuda bottenfärg, installera spolplatta eller båtbottentvätt?

måndag 15 augusti 2016 00:01

På Lidingö finns tolv båtklubbar och staden rekommenderar öns båtägare att inte använda bottenfärg. Här finns nu två båtbottentvättar, en i Islingeviken och en vid Bosön. "Det är alltid hedersamt att värna om vårt hav och det vill vi alla - men hur vet man vilket alternativ som ger optimalt resultat?" Den frågan ställer lidingöbon Jörgen Borevius i nedanstående debattartikel.

Båtbottentvätten, innan den flyttades från Käppala till Islingeviken. ArkivbildBåtbottentvätten, innan den flyttades från Käppala till Islingeviken. Arkivbild

Det finns tolv båtklubbar på Lidingö och staden rekommenderar det första alternativet. Men är det den optimala lösningen? Har man verkligen alla fakta tillgängliga?

Det är alltid hedersamt att värna om vårt hav och det vill vi alla - men hur vet man vilket alternativ som ger optimalt resultat?

Bottenfärg som idag betraktas med viss skepsis samtidigt som färgtillverkarna gör allt för att finna en ”ofarlig” färg. De har säkert argument som kan vara värt att lyssna till.

Spolplattan är ett alternativ som ger ett bra resultat då man filtrerar det förbrukade vattnet, men samtidigt innebär det att båten måste tas upp på land vid varje tillfälle och dessutom behöver man ändra i logistiken vid upptagningen inför vintern.

Då återstår båtbottentvätten där man kör in båten över borstarna som då roterar och sopar rent. Avfallet hamnar här i en duk som omger anläggningen och med jämna mellanrum töms. Det låter ju som ett bra alternativ till minimal arbetsinsats och billigare än spolplatta.

Min första fundering är vad som händer med avfallet då man öppnar kortsidan på behållaren för att köra in respektive backa ut båtarna ur bottentvätten. Propellern ser ju till att vatten vid varje tillfälle strömmar ut eller in dvs byts ut.

Min andra och huvudsakliga fundering rör materialet. Båten är av plast, borstarna, som med tiden slits, är av plast. Jag har inte lyckats finna någon undersökning som i dagsläget kan redovisa hur hur mycket vanliga plastpartiklar och ändå värre nanopartiklar som genereras i en sådan här anläggning.

Eftersom de här bottentvättarna verkar vara den för närvarande populäraste lösningen för båtklubbarna och därmed sprids till allt fler hamnar, så är ju frågan motiverad eftersom det uppenbarligen har en betydande inverkan på djurlivet.

Om man nu ser till den totala inverkan på havsmiljön tycks vi inte känna till alla fakta. Den smidigaste lösningen behöver ju inte vara den optimalt bästa för havsmiljön.

Därför är det av största vikt att man klargör vad som händer runt en båtbottentvätt, tänk om den gör mer skada än nytta på djur- och växtlivet.

Idag finns inget svar!

Jörgen Borevius

Dela Debatt: Förbjuda bottenfärg, installera spolplatta eller båtbottentvätt?

Kommentarer

Hasse Jakobsson 2016-08-15 22:12

Skapar vi nya miljöproblem med borstarna – Mikroplaster

I en studie vid Uppsala universitet som bla presenteras av Sveriges Radio 2/6-2016 framgår att mikroplaster är mikroskopiskt små plastpartiklar som fiskarna glufsar i sig. Nu visar ny svensk forskning som gjorts på fiskyngel att de hellre äter mikroplast än plankton som är deras vanliga föda.

I studien framgår att ”Att ynglen hellre äter mikroplaster än sin vanliga planktonmat leder till att fler fiskar dör. Det farliga ämnet i mikroplaster gör att de växer sämre och slutar reagera på dofter från rovfiskar. Det gör att de slutar vara rädda och blir uppätna. Det här kan få konsekvenser för hela näringskedjan och kan leda till fiskdöd i haven. Det var ju därför vi började göra den här studien för vi visste att abborre- och gäddbestånden hade gått ner i vissa delar längs Östersjön. Och de ställena har oftast ganska höga koncentrationer av plast. Det verkar som att det finns någon länk där.” Enligt marinbiolog Oona Lönnstedt.

Är det så att vi i vår iver och okunskap skapar stora nya problem?

Jag anser att vi bör utreda konsekvenserna djupare så att vi vet vart partiklar från borstar som slits ut tar vägen? Borstar borstarna i tvättarna loss mikroplaster från båtarna?

Nej tillåt de bottenfärger som kemikalieinspektionen tillåter innan vi vet mer om övriga miljökonsekvenser i vår iver att göra det bästa för vår natur.

Hasse Jakobsson

Gustaf Otto Douglas 2016-08-15 17:18

Det bästa både miljön och människor är att omgående förbjuda användning av kemikalier i all bottenfärg

Jan Weissenrieder 2016-08-15 15:18

För 14 år sedan köpte jag en liten motorbåt. Den har aldrig målats i botten. Jag har 3-4 gånger per år borstat den för hand när båten legat i vattnet. Det är en lättvindig metod, som tar 10-15 min/gång. Har man en liten båt så är det den enklaste och billigaste metoden. Eller om man har dykarutrustning, när båten är lite större. Många båtar är små.

Det jag vill säga till Jörgen är att jag har aldrig märkt något avfall. Jag borstar ju bort beväxningen innan den satt sig fast. Växterna finns ju naturligt i vattnet så var finns problemet? Är båten målad tidigare med giftfärg så åker lite av giftfärgen av. Det gör det även när Du använder båten. Men kanske bör alla giftmålade båtar saneras? Giftet åker ju av förr eller senare och hamnar i naturen. Eller så blundar vi för det. Att giftet faller av i båttvätten är inget argument mot båttvättar. Det kan vara bättre att det faller av där än i naturen.

Sedan är ju tanken med båtborstning att inget skall fästa sig ordentligt. Blir det avfall som syns har man inte borstat i tid. När båtägarna vant sig vid metoden kommer säkerligen avfallet bli försumbart. Om det inte är det redan nu.

Jag är övertygad om att det finns ett svar och det är:

Det är bra att borsta ren botten några gånger om sommaren i stället för att använda färg. Färgen innehåller kemikalier och gifter för att fungera. Tyvärr har jag i 50 år målat på eländet i tron att det var enda möjligheten. Det spelar nog ingen större roll om man gör det med min metod eller gör det på land eller i båtborsten. Det väsentliga är att man inte använder bottenfärg.

Jan Weissenrieder

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google