måndag 15 augusti 2016 00:01
På Lidingö finns tolv båtklubbar och staden rekommenderar öns båtägare att inte använda bottenfärg. Här finns nu två båtbottentvättar, en i Islingeviken och en vid Bosön. "Det är alltid hedersamt att värna om vårt hav och det vill vi alla - men hur vet man vilket alternativ som ger optimalt resultat?" Den frågan ställer lidingöbon Jörgen Borevius i nedanstående debattartikel.
Det finns tolv båtklubbar på Lidingö och staden rekommenderar det första alternativet. Men är det den optimala lösningen? Har man verkligen alla fakta tillgängliga?
Det är alltid hedersamt att värna om vårt hav och det vill vi alla - men hur vet man vilket alternativ som ger optimalt resultat?
Bottenfärg som idag betraktas med viss skepsis samtidigt som färgtillverkarna gör allt för att finna en ”ofarlig” färg. De har säkert argument som kan vara värt att lyssna till.
Spolplattan är ett alternativ som ger ett bra resultat då man filtrerar det förbrukade vattnet, men samtidigt innebär det att båten måste tas upp på land vid varje tillfälle och dessutom behöver man ändra i logistiken vid upptagningen inför vintern.
Då återstår båtbottentvätten där man kör in båten över borstarna som då roterar och sopar rent. Avfallet hamnar här i en duk som omger anläggningen och med jämna mellanrum töms. Det låter ju som ett bra alternativ till minimal arbetsinsats och billigare än spolplatta.
Min första fundering är vad som händer med avfallet då man öppnar kortsidan på behållaren för att köra in respektive backa ut båtarna ur bottentvätten. Propellern ser ju till att vatten vid varje tillfälle strömmar ut eller in dvs byts ut.
Min andra och huvudsakliga fundering rör materialet. Båten är av plast, borstarna, som med tiden slits, är av plast. Jag har inte lyckats finna någon undersökning som i dagsläget kan redovisa hur hur mycket vanliga plastpartiklar och ändå värre nanopartiklar som genereras i en sådan här anläggning.
Eftersom de här bottentvättarna verkar vara den för närvarande populäraste lösningen för båtklubbarna och därmed sprids till allt fler hamnar, så är ju frågan motiverad eftersom det uppenbarligen har en betydande inverkan på djurlivet.
Om man nu ser till den totala inverkan på havsmiljön tycks vi inte känna till alla fakta. Den smidigaste lösningen behöver ju inte vara den optimalt bästa för havsmiljön.
Därför är det av största vikt att man klargör vad som händer runt en båtbottentvätt, tänk om den gör mer skada än nytta på djur- och växtlivet.
Idag finns inget svar!
Jörgen Borevius
Hasse Jakobsson 2016-08-15 22:12
Gustaf Otto Douglas 2016-08-15 17:18
Jan Weissenrieder 2016-08-15 15:18
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google