Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Förstår inte M vad frågan gäller?

torsdag 13 november 2014 13:12

Hörde på Radio Stockholm söndag morgon att Björn Samuelson, moderat gruppledare i kommunfullmäktige, konstaterade att valet av ny ordförande till kommunstyrelsen skett helt enligt gällande regelverk. Detta är ostridigt. Men det är ju inte heller det frågan gäller.

Vid ett medlemsmöte valdes Hans Barje som första namn på valsedeln. Att han dessutom fått så många fler personkryss visar vad väljarna önskar. Vilken moraliskt skyldighet har då fullmäktigegruppen att ta hänsyn till detta?

Den tendens som moderaterna i Lidingö visar gäller också i Göteborg. Även där har fullmäktigegruppen helt bortsett från väljarnas önskemål.

Om det nu är så att de vi valt till våra förtroendevalda i stadens styrelser och nämnder inte anser sig ha något moraliskt ansvar gentemot oss väljare, är det då någon mening med att i framtiden rösta moderat över huvud taget?

Christina Schnackenburg

Dela Debatt: Förstår inte M vad frågan gäller?

Kommentarer

Patrik björklund 2014-11-16 01:07

Viktigt att förtydliga är att medlemmarna i moderaterna tycker att Hans Barje är bättre som KSO.

Ann-Britt Värmås 2014-11-15 22:36

Vem är det egentligen som styrt på Lidingö de senaste åren? Paul Lindquist måtte ha fått sin piska och sina morötter att dela ut från en högre makt. Om Paul Lindquist är legitimerad från ovan, har en vanlig medborgare inte mycket att sätta emot. Det insåg jag för snart två år sedan, när en plogbil körde ner ett el-skåp i vår rosenrabatt. Jag kom till insikt om Lidingöpolitiken och blev beklämd.

Vilken morot fick Lillebil Stuart för att väcka motionen om att kommunen skulle anlita vaktbolag i stället för att satsa på närpolis? Kvinnorna på Lidingö skulle känna sig tryggare med tanke på kvinnoöverfallen, var motiveringen från Lidingöpartiets gruppledare.

I Lidingöpartiets valprogram står under rubrik SÄKERT OCH TRYGGT Man ska kunna känna sig säker och trygg på Lidingö
LIDINGÖPARTIET ARBETAR FÖR ATT polisstationen hålls öppen dygnet runt och FÖR ATT fler poliser med god lokalkännedom patrullerar på ön under dygnets alla timmar.

Eftersom motionen klubbades igenom måtte Lidingös politiker ha tyckt att det är bättre med vaktbolag än "riktig polis" trots att Securitas blir dyrare.

Känner sig Lidingöborna sig trygga? Nja, titta på alla plank och murar som vuxit upp runt villaträdgårdarna för att inte tala om befästning Söderås. Jag hör talas om andra mer ovanliga arrangemang än larm för att hindra intrång i den privata sfären.

Än så länge är väl Anna R. Kihlman ledamot i Citys polisnämnd där Michael Fetz är polismästare? På ett tidigt stadium var Michael Fetz på Lidingö med anledning av kvinnoöverfallen. Kvinnoöverfall var dock inget för polismästaren med tung erfarenhet av maffian i Södertälje och den inte lika tunga brottsligheten i Västerort.

Om saltet mister sin sälta, varmed skola vi då salta?

Ann-Britt Värmås
Lidingöbo sedan 1957 och demokratiaktivist

Anders Odéen 2014-11-14 22:14

Se det så här... Det är väl riktigt bra att bli tvåa, men det har aldrig räckt till vinst. Den jury som ändå tycker det, bör snarast bytas ut. Hoppas att väljarna agerar som sanna demokrater och ser till att det blir så. Visa lite MOD, moderater!

Sten Edholm 2014-11-14 16:31

Anna, var är Du???

Kom ut på plan, kommentera, se oss i ögonen.... En politiker måste rimligtvis kunna svara för sig, Du är faktiskt på den lista som närmare 10.000 väljare gått till val på, även om Du blev tydlig tvåa. Det skall väl Du vara stolt över, men Du måste etiskt sätt kommentera med något tydligt om Dina ställningstaganden och motiv utöver detta pinsamma mantra - "Fullmäktigegruppen har enligt stadgarna.....". Vi är inte imponerade av den typ av argumentation från någon som aspirerar på att bli KSO i vårt Lidingö
Välkommen ut på planen.

Staffan Anderberg 2014-11-14 15:16

Enligt senaste LT, så svarar moderaternas gruppledare på frågan om han tar hänsyn till partikamraternas kritik, att kritiken är osaklig. ”Kritiken förs av en liten grupp, som inte vet hur representativ demokrati fungerar”.
Så kan man säga om man befinner sig i en bubbla och inte uppfattar verkligheten, men mer sannolikt är ändå att man är medveten om hur oerhört stark och omfattande kritiken är från moderata medlemmar och väljare, men vill tona ner det hela. Vi som tillhör den ”lilla” gruppen är väldigt många och kan inte acceptera att bli klassade som okunniga om representativ demokrati.
Skall man tala om en liten grupp, så är det den grupp om elva ledamöter, som valde KSO kandidat. Den gruppen är har uppenbarligen missuppfattat vad representativ demokrati innebär.

Henrik Åkermark 2014-11-13 21:05

Tyvärr har vi fått ett mycket olyckligt läge på Lidingö där Paul Lindquist lyckas styra valet av kandidat till ny ordförande för kommunstyrelsen enligt eget huvud.
Helt uppfyllande formella krav, men totalt utan hänsyn till sunt förnuft och demokratiska spelregler.
Han har uppenbarligen lovat den posten till Anna R-K redan för länge sen och var fast besluten att så skulle bli fallet. (Maktbegäret styrde uppenbarligen henne)
Och Paul är utan tvekan en skicklig politiker som kan utnyttja systemet till fullo.
Visst är det sorgligt och ett skamgrepp på demokratin.
Men uppriktigt sagt tror jag inte Paul bryr sig ett dugg om det.
Han kväste med glädje förnyelseviljan i partiet, stödd av sina "gammelmoderater".
Vi som utgör moderaternas fottrupper och än mer de som röstar på moderaterna är för honom tydligen "långt där nere" och inte värda att lyssna till.
Undrar hur lyhörda de andra partierna är?
För Paul är det bara att med oro vänta på att det gamla talesättet skall slå tillbaka: "högmod går före fall".
Verkligheten brukar komma ikapp en dag.
Vi andra får inte ge upp utan fortsätta att jobba vidare för försvaret av de demokratiska spelreglerna.

Staffan Anderberg 2014-11-13 14:42

Normalt brukar kryssningarna vid kommunalvalen vara helt odramatiska. I det här fallet i Lidingö har det emellertid blivit högdramatiskt. Det beror på att partiet inte förmått hantera det faktum att två kandidater har gjort anspråk på att få bli KSO. Normalt bör partiet ha klarat av valet av kandidat innan själva valrörelsen startat och sedan gå till val på att denna lanseras som partiets kandidat.
Nu stod det helt klart för alla intresserade att partiet ville avvakta de två kandidaternas personvalskampanjer genom kryssningstävlingen. Alla som kryssat endera kandidaten har säkert gjort det för att få den kryssade som KSO. Därför utbröt denna kalabalik när så inte skedde.
Hans B. har under valrörelsen vid flera tillfällen uttryckt sin vilja till lite mer måttfullt byggande än det som var på gång och även uttryckt sin vilja till förhandlingar med andra partier. Anna RK har å andra sidan inte vid något tillfälle avslöjat vad hon vill politiskt. Det enda vi väljare vet är att hon väldigt gärna vill bli KSO.
Det är elva ledamöter i den moderata fullmäktigegruppen, som har stött valet av Anna RK och det räcker rent stadgeenligt, men resultatet är helt förödande för partiet. Vi väljare och medlemmar är förtvivlade över att vårt gamla välskötta och stabila parti har urartat så till den grad.

Johan Dahlfors 2014-11-13 14:05

Moderaterna fortsätter att gräva sin egen grav - allt djupare. Det verkar som om de inte tar in någonting alls utan bara pratar på och rättfärdigar något orättfärdigt. Det får mig att tänka på Bert Karlssons gamla uttalande om politiker. "Politiker är som krokodiler, stora i käften, men saknar öron". Bara alltför sant i valet till KSO.

Det som kunde lett till en förändring inom moderaterna och i takt med väljarnas dvs valet av Hans Barje (HB) kvästes nu istället i sin linda. I sin maktfullkomlighet tror jag inte de moderater som valde bort HB förstår vilken långsiktig skada de åsamkar partiet. Ni bör betänka Churchills gamla visdomsord; "Detta är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men kanske är det slutet på början". Så sant! Att HB inte valdes enligt folkviljan är "slutet på början" av något nytt inom lidingömoderaterna.

Att moderaterna ger sken av att vilja lyssna på folkviljan när det gäller öns utveckling och de starka trenderna för försiktigare exploatering av våra natur- och kulturtillgångar går heller inte att lita på, speciellt inte sedan HB utmanövrerats. Handling talar ett annat språk. Men moderatpolitikerna tror säkert att det de säger stammer överens med det som de menar och det som de sedan gör. Men så är det inte. Men det är inte första gången i historien politiker varit förvirrade eller farit med osanning. Se bara till Richard Nixons uttalande; "Jag ljög inte, jag sa bara sånt som senare visade sig vara osant".

Lidingömoderater - skärp er!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google