Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Gör din röst hörd

onsdag 29 oktober 2014 20:55

Anna Rheyneuclaudes Kihlman eller Hans Barje som kommunstyrelsens ordförande?

Det har nu varit val i moderaternas fullmäktigegrupp där 11 personer har röstat för Anna RK och 7 personer har röstat för Hans B. Anna vann denna omröstning, men hade din fullmäktigerepresentant obundet mandat att göra på detta sätt?

I valet röstade 6976 väljare på listan med Hans som första namn och dessutom kryssade 1111 väljare för Hans, totalt 8087 röster av totalt 9711 moderata röster (83%), medan Anna fick 591 kryssade valsedlar.

Gör din röst hörd. Låt oss göra som i USA, där kontaktar man till sin representant och talar om vad man tycker. För de sitter väl på ditt mandat?

Här är listan på de 11 som röstade på Anna:
Anna Rheyneuclaudes Kihlman, anna.rheyneuclaudeskihlman@lidingo.se
Björn Samuelson, bjorn.samuelson@bygg.org
Ida Drougge, Ida.Drougge@moderat.se
Sophia Barthelson, sophia.barthelson@lidingo.se
Paul Lindquist, paul.lindquist@moderat.se
Solveig Fröberg, solveig.froberg@moderat.se
Anette Heilbrunn, anette.heilbrunn@saxby.se
Lars Björndahl, lars.bjorndahl@moderat.se
Fredrik Kronberg, fredrik.kronberg@telia.com
Sofia Krigsman, krigsmanadolphson@gmail.com
Gustaf Stenlund, gustaf.stenlund@moderat.se

Representativ demokrati, absolut, men respekt för folkviljan minst lika viktigt. Om du inte ringer eller mailar så gilla detta inlägg genom att kommentera.

Jan Friberg

(Modererad av Lidingösidan)

Dela Debatt: Gör din röst hörd

Kommentarer

Ilga Nilsson 2014-11-23 19:18

Jag känner mig lurad av elva moderater.
Jag bor i Torsvik. När Paul Lindquist drog igång planerna på stora tillbyggnader i Torsviksområdet blev jag chockad. Det finns ju gränser för vad man skall kunna uthärda av "s.k.förtätningar” i närområdet. Efter allt rabalder såg det ut att kunna bli en ljusning. Hans Barje ställde upp som kandidat till att bli kommunstyrelsens ordförande. Han uttalade att han ville ha en mer måttfull byggnation. Det ingav ett hopp.
Barje nominerades som första namn vid partiets nomineringsstämma med stor marginal. Anna Rheyneuclaudes Kihlman kom på andra plats på listan. Då trodde jag saken var klar. Men sedan var det personvalskampanjer inför kommunalvalet. Den vanns som bekant av Barje med bred marginal. Barje stod högst på listan och fick dessutom massor med kryss, nästan dubbelt så många som Kihlman.
Då inträffar det otroliga. Anna Kihlman utses av en grupp till att bli moderaternas kandidat. Det var sju mot elva (Seven eleven). Vad är detta? Jag känner mig grundlurad. Gärna en kvinna i ledningen, men i det här fallet är det en politisk skandal. Detta är sannolikt sista gången som moderaterna på Lidingö kan sitta och dela ut kommunalrådsposter till andra partier. Är det detta Anna R-K vill bli ihågkommen för?
Ilga Nilsson
Torsvik

Bo Widerström 2014-11-01 13:12

Susann Thorngren varför gick dessa sex i fullmäktigegruppen inklusive du själv ut i en desperat uppmaning att väljarna skulle kryssa Anna RK om ni inte ansåg det vara viktigt att hon skulle få flest kryss för att kunna välja henne till KSO. När sedan er uppmaning att kryssa Anna RK blev ett fiasko eftersom Hans Barje fick 88% fler kryss än Anna RK var det för er i fullmäktigegruppen ointressant att Anna fick så enorm mycket färre kryss av väljarna.

Jag skäms för de elva i fullmäktigegruppen som så flagrant bortsåg från de moderata medlemmarnas och väljarnas vilja att få Hans Barje till KSO.

Patrik Björklund 2014-10-31 06:53

Gabor Sebastiani du förstår troligtvis inte problemet.
Det handlar inte om M-fullmäktige grupp har följt lagen eller inte. Det handlar om de har lyssnat till de moderata medlemmarna eller väljare, vilket de INTE har gjort.

Susann T: Det var ett ytterst pinsamt när Ni gick ut med reklam för Anna. Det ända riktigt positiva som Ni kunde slå Hans med, var att han var man. Än pinsammare är det att flera fanns med i 11-gruppen.

Jag har inte fått det förklarat för mig varför ingen av de 11 funderade på vem som har valt dem, och varför.

I övrigt håller jag med Staffan A

Susann Thorngren 2014-10-30 23:29

Bo Widerström!
Du får försöka hålla isär de 11 personer som före valet gick ut i en debattartikel och förordade Anna RK till KSO och de 11 som sedan i den valda moderata fullmäktigegruppen de facto röstade fram henne till ny KSO. Av de 11 i debattartikeln är det 6 personer som inte ingår i den nyvalda fullmäktigegruppen och har alltså inte deltagit i någon omröstning. Vi utnyttjade däremot vår möjlighet att innan valet propagera för den person vi anser vara bäst för uppdraget. På samma sätt har Hans Barjes supportrar talat för sin kandidat. Notera alltså att detta var en debattartikel innan valet, Bo Widerström.
Det gäller att ha koll på fakta innan man tar till storsläggan och sprider felaktigheter!

Staffan Anderberg 2014-10-30 23:08

Gabor, när partiet inte har förmått att ta fram en kandidat, som partiet står bakom utan serverar väljarna två kandidater för väljarna att rösta på, så kan det bli så här tokigt. Vi väljare måste då gå på vad respektive kandidat kan förmodas komma att driva för politik. Barje har tydligt markerat att han vill föra en mindre expansiv politik än vad nuvarande KSO har gjort. Anna RK har bara deklarerat att hon vill ha ett annat ledarskap och att hon gärna vill bli KSO, men inte berört vad hon vill politiskt. Alla som är avoga till för mycket byggande har kryssat Hans Barje. De flesta röstande har säkert uppfattat det som att kryssandet mellan de två handlade om vem som bör bli KSO. Men du har rätt i att normalt är det inte det som kryssandet handlar om handlar om.

Gabor Sebastiani 2014-10-30 22:21

Jag har all respekt för att ni har en annan åsikt än jag själv angående vem som bör vara kommunstyrelsens ordförande.

Jag har inte gjort någon hemlighet av vilka kandidater i respektive val som varit mina personliga favoriter. Jag har aktivt bidragit till flera moderters personvalskampanj. Jag har dock inte kandiderat till fullmäktige och följdaktigen sitter jag inte i fullmäktige och har inte deltagit i någon omröstning av KSO. Det är en felaktighet som framställts här bland kommentarerna. En annan felaktighet är att medborgarna skulle välja KSO. Både Hans och Anna blev personkryssade av Lidingöborna till att vara ledamöter av kommunfullmäktige. Det har de blivit. Demokratiskt och kontrollerat av både valmyndigheten och länsstyrelsen. Val av KSO är ett helt annat val. De 18 Moderaterna i fullmäkige röstade 11 mot 7 för att Anna ska nomineras som moderaternas kandidat. Kommunfullmäktige fattar beslutet som behöver stödjas av en majoritet på minst 26 av 51 ledamöter. 11 moderater utser inte kommunalråd. Vi har både majoritetsbeslut och demokrati.

Det står varje beslutsfattare fritt vad man väger in i sina beslut. Popularitet, kompetens, talang, karisma, erfarenhet...
Min gissning är att man inte går på en enskild parameter utan på en sammanvägd helhet.

Jag är stolt över att vi moderater har två så starka kandidater till att leda en kommun, när andra partier har svårt att hitta en stark kandidat på nationell nivå.

Richard Olsson 2014-10-30 21:44

Sänk deras löner till nivåer som motsvarar fullmäktigegruppens tokiga agerande. Då hade vi aldrig haft frågan uppe. Självfallet är det väljarnas röster som ska avgöra. Allt annat är överförmynderi av värsta sort, odemokratiskt och borde vara straffbart.

Patrik Björklund 2014-10-30 16:31

Jag håller med Fredrik! Det saknas ju några namn t.ex. Hans Barje, Anna-Britta Bergman etc.
Vad jag vill komma till är att man kan ju faktiskt ge ett positiv kritik till de som stödde Hans tex. Anna-Britta.
Tänk om någon skulle ringa och säga något positivt tex: Jag tycker att du gjorde rätt, vi behöver fler som du, stå på dig...kramar Patrik

Johan Dahlfors 2014-10-30 11:31

Direktdemokrati kommer att behövas på Lidingö eftersom de folkvalda agerar odemokratiskt. Nuvarande agerande hos moderaterna gör ju att man starkt ifrågasätter hur de agerar i andra frågor som t ex byggärenden. Där har de agerat tvärt emot folkviljan ett flertal gånger de senaste mandatperioderna - med tappat väljarstöd som resultat.

Nicole Ekstam 2014-10-30 06:23

Tack Bo Widerström för namnen. Alltid bra att ha det svart på vitt.

Info hade redan gått ut innan Moderaternas möte skulle gå av stapeln den 23 att varken Hans eller Anna skulle närvara då de båda var upptagna på annat håll.

Bo Widerström 2014-10-29 23:16

Det är tragiskt för det moderata partiet på Lidingö att dessa elva personer tycks sakna förstånd att inse att de skall uppfylla sina medlemmars och väljares önskemål genom att bete sig på ett demokratiskt och moraliskt försvarbart sätt.

När 83 % förordade Hans Barje i valet och 88 % fler kryssade Hans Barje än Anna RK är det sanslöst odemokratiskt att dessa elva inte valde Hans Barje som Lidingöborna så tydligt vill ha som KSO.

Den 12/9 gick nedanstående moderater ut i en desperat uppmaning till väljarna att de skulle kryssa Anna RK. Detta visar att de ansåg att det var viktigt att Anna RK skulle få flest kryss för att hon skulle kunna bli vald. När sedan trots deras uppmaning Hans Barje fick 88 % fler kryss än Anna RK var det inte längre viktigt att få flest kryss eftersom de elva ignorerade detta.

Dessa elvas agerande är en skandal.

"När du så går till valurnan på söndag hoppas vi att du inte bara röstar på Moderaterna, utan också ger ditt stöd till Anna Rheyneuclaudes Kihlman genom att kryssa henne i kommunalvalet.
Lars Björndahl (M)
Anette Heilbrunn Saxby (M)
Fredrik Kronberg (M)
Suzanne Fredborg (M)
Björn Engström (M)
Sophia Barthelson (M)
Gabor Sebastiani (M)
Solveig Fröberg (M)
Christer Björklund (M)
Kerstin Kronberg (M)
Susann Thorngren (M)"

Anders Wennberg 2014-10-29 22:42

Fredrik, alla med lite intresse för lokalpolitiken visste namnen redan - det var helt uppenbart

Jan Friberg 2014-10-29 22:11

Jag mailade alla 18, sju svarade att de röstade på Hans. Två personer reserverade sig dessutom mot beslutet, Anna-Britta Berggren och Carl-Johan Gestrup. Så matematiken är inte så svår.
Med vänlig hälsningar
Jan Friberg

Fredrik Decker 2014-10-29 21:52

Å jag som trodde att det var en sluten omröstning. Två frågor:
Hur har du fått reda på namnen?
Varför presenterar du inte de övriga moderaterna i fullmäktigegruppen?
Mvh,
Fredrik Decker

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google